Kültür-SanatManşet

Kısa hikaye otomatından 3 dakikalık bir hikaye almaz mıydınız?

0

Fransa’nın Grenoble şehrinde, kamusal alanlarda insanların hikâye okuyarak vakit geçirebilmesi için, şehrin farklı noktalarına ‘kısa hikâye dağıtma otomatları’ yerleştirildi.

41

Kültür Servisi.com’dan Fundanur Öztürk’ün IBN Live’den alıntılayarak aktardığı habere göre Fransız Alplerinin merkezinde yer alan Grenoble adlı şehirde ise, gelip geçen insanların monoton bekleyişlerini kısa hikâyeler okuyarak faydalı hale getirmek için, şehrin farklı noktalarına hikâyeler dağıtan makinelerle yerleştirildi.

Grenoble şehri yetkilileri, bu ilginç deneysel projeyi sadece insanların vakitlerini faydalı geçirmeleri için değil, aynı zamanda teknoloji dünyasında kaybettiğimiz okuma alışkanlığını geri kazanmayı teşvik etmek amacıyla hayata geçirdiklerini belirtti.

Hikayelerin uzunluğu sizin zamanınıza göre değişken

42

Otomatlarda 1, 3 ya da tercihe göre 5 dakikalık hikaye okuma olanağınız da var

“Kısa hikâye dağıtma otomatı” insanlara kamu alanlarında beklerken okumaları için popüler edebiyatın iyi örneklerini sunuyor, tıpkı çikolata ve cips almak için kullanılan makineler gibi. Ancak işin en güzel kısmı, bu hikâye makinelerini kullanmanın tamamen bedava olması.

Kütüphanelerde, sosyal tesislerde, turizm bürosunda ve  belediye binasında olmak üzere şehre yayılmış 8 tane makine olacağı açıklandı. Kullanıcılar, harcamak istedikleri vakit doğrultusunda farklı uzunlukta yazıları seçme imkânına da sahip. Örneğin “üç dakikalık” formatta, 8×60 cm boyutundaki bir “kâğıt parçası” alınırken, “beş dakikalık” versiyonda bunun iki katı boyutunda bir hikâye alınıyor.

 

(Kültür Servisi, IBN Live)

You may also like

Comments

Comments are closed.