EnerjiManşet

Gücünü güneşten alan Antalya Arena ilk ev sahipliğinde Beşiktaş’ı ağırlıyor

0
Antalya Arena

Güneş enerjisi panelleriyle kendi enerjisini üreten ve yapımı tamamlanan Antalya Arena, Antalyaspor-Beşiktaş maçı ile kapılarını sporseverlere açacak.

Antalya Arena

Antalya Arena

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’ne tahsis edilen Muratpaşa ilçesi Meltem Mahallesi’ndeki 96 dönümlük arazide yapımına 23 Haziran 2013 tarihinde başlanan Antalya Arena, tamamlandı. Dairesel yapısı nedeniyle antik kentlerdeki arenalara benzetilen ve bu özelliğiyle Türkiye’deki diğer statlardan farklı olan Antalya Arena’nın çatısına güneş enerjisi panelleri yerleştirildi.  1,4 MW kurulu güce sahip projenin mühendislik ve kurulumu Seiso Solar tarafından gerçekleştirildi.

Antalyaspor’un Beşiktaş maçıyla kapılarını açacağı 33 bin kişilik yeni stadı Antalya Arena’nın çatısındaki güneş enerjisi panelleri, bir günde 550 konutun elektrik ihtiyacını karşılayacak kadar enerji üretiyor.

Toplam panel uygulama alanı yaklaşık 10 bin m2 olan stadyumun toplam çatı alanı ise 16 bin m2 civarında.  Antalya Arena aynı zamanda dünyanın bilinen tek silindirik mimariye sahip stadyumu unvanına sahip. Böyle mevcut çatı alanının büyük bir kısmı tamamen güneş panelleri ile kaplanan ilk, ayrıca kurulu güç olarak ta dünyanın enerjisini güneşten üreten en büyük spor tesisi unvanına sahip. 550 konutun günlük elektrik tüketimine eşdeğer güç üretecek olan sistemin, stadın 1 aylık elektrik tüketiminden fazlasını 1 günde üretmesi hedefleniyor.

13 bin metrekarelik panelleriyle Türkiye’nin kendi enerjisini üreten tek stadı olma özelliğini taşıyan stadyum, 16 Eylül’den itibaren şehir şebekesine de elektrik vermeye başladı. Türkiye’de kış aylarında yaklaşık 2 bin takımın kamp yaptığı Antalya’daki stat sorununu ortadan kaldıracak Antalya Arena’nın çatısının 5 bin metrekarelik bölümünde, çimlerin güneş alabilmesi için şeffaf malzeme kullanıldı. İçinde 44 loca, 8 bin metrekarelik ticari alan ve bin 200 araçlık otopark bulunan stadyumda, karşılıklı iki skor ekranı yer alıyor.

Stadın inşası ile ilgili gelişmeleri Antalya muhabirimiz Mine Çaltı’nın kaleminden Nisan ayında paylaşmıştık.

(Al Jazeera, Alternatif Enerji, Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.