Haber HattıManşet

Beykent Üniversitesi’nde “Otizmli Çocuklar ve Ebeveynleri” paneli

0

24 Ekim Cumartesi Günü, Beykent Üniversitesi Sosyal Sorumluluk Kulübü‘nün düzenlemiş olduğu Gönüllü Eğitim Programı(GEP’15) Kapsamında gerçekleştirilen “Otizmli Çocuklar ve Ebeveynleri” başlıklı oturuma konuşmacı olarak katılan Otizm Dernekleri Federasyonu (ODFED) başkanı Şua Eriç, Otizm hakkında bilgi verip, gençlere otizmli bireylere ve ailelerine destek olmaları için çağrıda bulundu.

41

36 yıldır otizmle ilgili çalışmalar içerisinde yer alan Eriç’in aynı zamanda 39 yaşında otizmli bir oğlu var. Türkiye’de 550 binin üzerinde otizmli insan olduğunu söyleyen ve bu hastalığın görülme oranının 68’de 1 olduğuna dikkat çeken Eriç, otizm’in toplum tarafından bilinmemesinden, otistik bireylerin ve ailelerinin çaresizliğinden söz etti.

43

Otizm’in idiyopatik ( sebebi bilinmeyen) nörolojik bir rahatsızlık olduğunu ve gelişim gerilemesine yol açtığını ancak bazı otistik bireylerin bu hastalığı tanımayıp, çeşitli işlerde çalıştıklarını, piyano çalmak gibi hobilerle uğraştıklarını ve bunlarda başarılı olduklarını vurguladı. Bir dönem ABD, İngiltere gibi ülkelerde de bulunan Eriç, buradaki özel eğitim modellerinden ve sosyal farkındalığın yüksekliğinden söz etmesinin yanısıra, Bundan 36 sene önce Türkiye’de çocuğuna ilk otizm tanısı konulduğunda, doktorların bile bu hastalık hakkında bir fikri olmadığını söyleyip yaşadığı sıkıntıları paylaştı.

Kimya mühendisi olan Eriç, çocuğuna bakabilmek için kariyerini sonlandırdığını eşinin de 50 yaşında erken emekliliğe ayrıldığını kaydederken, şimdi değil bundan sonrasında çocuklarıyla/ çocuklarımızla kimin ilgileneceğini konusunda yaşadığı endişelerden de bahsetti.

42

ODFED olarak 14 dernekle işbirliği içerisinde olduklarını, otizm farkındalığı oluşturmak, ön yargıları kırmak, otizmli bireylere ve ailelerine destek olmak için gezi, piknik vb. faaliyetlerin hepsine ve aynı zamanda isteklere, önerilere açık olduklarını belirten Eriç, sivil topluma duydukları ihtiyacın öneminin de altını çizmdi.

Otizm Dernekleri Federasyonu ile temas için iletişim adresleri;

[email protected]
[email protected]
Web Adresi: www.odfed.org

 

Haber: Özlem Geniş

(Yeşil Gazete)

More in Haber Hattı

You may also like

Comments

Comments are closed.