İklim ve EnerjiManşet

Japonya’nın Sendai Nükleer Santrali’nde bir reaktör daha tekrar faaliyete geçirildi

0
Sendai Nükleer Santralinin önünde polis koruması

Japonya’nın Kagoshima Eyaletinde, Kyushu Elektrik tarafından işletilen Sendai Nükleer Santrali’nde 2 numaralı reaktör de  bölgede yaşayanlara yönelik maksimum güvenliğin sağlanacağı sözlerinin verilmesiyle  tekrar faaliyetine başlatıldı. Sendai Nükleer santrali Başkent Tokyo’dan 1000 kilometre mesafede.

Sendai Nükleer Santralinin önünde polis koruması

Sendai Nükleer Santralinin önünde polis koruması ( Foto: The Guardian)

 

Saat 10: 30 Kyushu Elektrik işçileri 2 numaralı reaktörde nükleer fisyon sürecine geçilmesi için kontrol çubuklarını kaldırıyor . Söylenen göre reaktör kritik duruma gelerek saat 11’de aktif hale gelecek.

2011 yılının Mart ayında yaşanan yaşanmaya da devam edilen  Fukuşima nükleer faciasından sonra Japonya’da on binlerce insanın evlerini ,yaşadıkları yerleri aniden fakat bir daha dönmemecesine  terketmek zorunda kalması neticesinde   güçlü bir nükleer karşıtlığı oluşmuştu . Fukuşima 1986’da Çernobil kazasından sonra en korkunç nükleer kaza olarak tarihe geçmiş olmasına rağmen Japonya Başbakanı Abe nükleer santrallerin tekrar çalıştırılması konusunda toplumsal muhalaefeti dikkate almıyor.

Açılışta konuşan Kagoshima Valisi Yuichiro Ito, 2 numaralı reaktörün faaliyete geçirilmesiyle güvenliğin sağlanacağına dair şöyle söyledi “ Japonya’nın nükleer santrallerle ilgili çalışmaları bir nükleer kaza sonrasında insanların mezarda bile tahliye edilmesini sağlayacak kadar geniş kapsamlı hale getirilmek zorundadır. Biliyorum ki Nükleer Düzenleme kurumunun yetkilileri tesisi incelediler ve 2 . reaktörün de aktif hale getirilmesiyle tahliye planlarında iyileştirme yapılması konusunda hem fikirler” .

Kyushu Elektrik’in Başkanı Michiaki Uriu da açılışta15 Ekim tarihinde “ Güvenliğin sağlanması için merkezi hükümetin kontrol ve operasyonel prosedürlerini izlemeye devam edeceğiz” dedi.

Nükleer santralin açılışında karşıtlar da seslerini çıkardı  “Birçok insan nükleer santrallerin bu ülkede tekrar çalıştırılmasını istemiyor”dedi NHK televizyonuna konuşan antinükleer grup temsilcisi Ryoko Torihara,

Greenpeace kampanya sorumlusu Mamoru Sekiguchi ise  Abe Hükümeti’nin insanların güvenlik içinde olamsını istemediğini ,on binlerce insanın nükleer santrallerin tekrar çalıştırılmaması için protestolar yaptığını söyledi. “Nükleer enerji Japonya’nın sürdürülebilir enerji anlayışına uygun değildir.Japon Hükümeti insanların hayatlarını riske ederek değil , güvenli ,temiz , yenilenebilir enerji kullanımının yaygınlaşmasını sağlayacak  girişimlere ağırlık vermelidir ”dedi.

2 numaralı reaktör, 2011 yılının Mart ayında deprem ve tsunaminin yol açtığı Fukuşima nükleer santral kazasına bağlı olarak toplam sayısı 50 olan tüm reaktörlerin  güvenlik koşullarının testlere tabi tutulması ve iyileştirilmesi için  kapatılmasından sonra tekrar faaliyete açılan  2 . reaktör özelliğini taşıyor .

Satsuma Sendai şehrindeki 1 numaralı reaktör ise Ağustos ayında, nükleer karşıtlarının protestolarına rağmen yeni kurallar tesis edilerek açılan ilk reaktör olmuştu.

Nükleer fisyon prosesinde oluşturulan ısıdan elde edilen buhar elektrik üreten tirbünü döndürdüğü üzere proses zaman alıyor tam anlamıyla 21 Ekim (bugün) enerji üretimi faaliyete geçecek olan türbin ve diğer ekipmanların kontrolünün tamamlanmasıyla gerçekleşmesi bekleniyor. Yetkililerin belirttiğine göre enerjinin üretildikten sonra dağıtımı, satılması gibi ticari işlemlere ise Kasım ortasında başlanabilecek.

Japonya’da Fukuşima nükleer faciasından sonra deprem ve tsunami şartlarına uygunlukları soru işaretleri yaratan nükleer santrallerin iyileştirilmeleri için kapatılmasını izleyen 4. Yılın sonunda açılan ilk 2 reaktörün ardından üçüncü olarak Shikoku Elektrik  tarafından işletilen Ehime eyaletindeki Ikata Nükleer santralinin 3 nolu reaktörü ile Fukui eyaletinde Kansai Elektrik tarafından işletilen Takahama nükleer santralinin 4 numaralı reaktörünün tekrar faaliyete geçirilmesi planlanıyor.

Kyushu Elektrik şirketi aynı zamanda Saga eyaletindeki Genkai nükleer santralinin 3 ve 4 numaralı reaktörlerinin tekrar faaliyete geçirilmesi için hazırlıklarını yürütüyor.

Haber : Pınar Demircan

(ajw.asahi, The Guardian,Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.