ManşetTürkiye

Tahir Elçi gözaltında

0

tahir elci-Katıldığı TV programında “PKK terör örgütü değildir” dediği için hakkında yakalama kararı çıkarılan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, gece geç saatlerde Diyarbakır Barosu’nda gözaltına alındı. Elçi’nin gözaltına alınmasının gerekçesi ise “soruşturmanın sonuçsuz kalmasını sağlamak amacı ile yurt içinde saklanması” gösterildi.

CNN Türk’te yayınlanan Ahmet Hakan’ın sunduğu Tarafsız Bölge programında ‘PKK terör örgütü değildir” dediği için hakkında açılan soruşturma kapsamında yakalama kararı çıkarılan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi gözaltına alındı.

Yakalama kararı haberinin duyulması üzerine çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi, bölge barolarının başkanları, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak Tahir Elçi’yi Baro Başkanlığı binasında ziyaret ederek destek sundu. Diyarbakır Barosu’na bağlı avukatlar da gece boyu binada bekleyerek Elçi’ye destek verdi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak’ın da binada bulunduğu saat 02.00 sıralarında Diyarbakır Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, zırhlı araçlar ve çevik kuvvet ekipleri ile birlikte Baro Adli Yardım binasına gelerek Baro Yönetim Kurulu üyelerine Sulh Ceza Hakimliği kararını tebliğ etti.

Baro yöneticilerinin talebi üzerine sivil polisler kimliklerini göstererek mahkemenin yakalama kararını gösterdi. Kararın Tahir Elçi’ye götürülmesi sırasında polislerin baro binasına girmek istemesi üzerine kısa süreli gerginlik yaşandı. Avukatlar Baro binasında herhangi bir arama kararı olmadığını söyleyerek, polislerin içeri girmemesini istedi. Bunun üzerine gelen polisler Tahir Elçi’yi kapıda bekledi.

Kapıda bir konuşma yapan Tahir Elçi, “Bir ifade, bir söz nedeniyle bir Baro Başkanı tutuklanıyor. Türkiye’de ifade özgürlüğü ve demokrasinin geldiği boyut açısından çarpıcı bir uygulama yaşıyoruz. Bir Baro binasından Baro Başkanı ifadeleri nedeniyle tutuklanıyor şu anda” dedi.

Konuşmanın ardından binaya gelen polisler Tahir Elçi’yi gözaltına aldı. Elçi’nin binadan çıkarılması sırasında da avukatların ‘Tahir Elçi yalnız değildir’, ‘Baskılar bizi yıldıramaz’ sloganları ve alkışlar eşliğinde binadan çıkarıldı.

Polis aracına bindirilen Elçi, “Türkiye özgür bir ülke midir, demokratik bir ülke midir bu manzara bunu çok iyi ortaya koydu “dedi.

Kararda tüm aramalara rağmen Elçi’ye ulaşılamadığı ve tebligat yapılamayacağı anlaşıldığından hakkında yakalama kararı çıkarıldığı belirtildi.

Kararda Elçi’nin yakalandığında 24 saat içerisinde Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nda hazır edilerek ifadesinin alınmasına hükmedildiği belirtildi.

Tebliğ edilen yazının son kısmında Elçi’nin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ifadesi alındıktan sonra tutuklanmak üzere sevk edilmesi halinde nöbetçi hakimlikçe değerlendirme yapılması belirtildi. Kararda tutuklama yönelik yakalama yapılmasına ve şüphelinin yakalanmasına karar verildiği ifade edildi.

Elçi ne demişti?

Tahir Elçi, Ahmet Hakan’ın sunduğu “Tarafsız Bölge” programında, “PKK terör örgütü değildir. Bazı eylemleri terör niteliğinde olsa bile, PKK silahlı siyasal bir harekettir. Siyasal talepleri olan, toplumda çok ciddi bir desteği olan bir siyasal harekettir,” demiş ve bu sözleri nedeniyle hedef alınmıştı.

Bu sözleri nedeniyle Tahir Elçi hakkında, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcı Vekili İdris Kurt res’en soruşturma başlatmıştı. Elçi’nin, kullandığı ifadeler ile ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçu işlediği savunulmuştu.

Diyarbakır’da gözaltına alınan Elçi’nin sabah uçağıyla İstanbul’a  getirildiği ve ifade vermek üzere Vatan Caddesinde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğüne götürüldüğü öğrenildi.

 

Yeşil Gazete – imc.tv

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.