Ekolojik YaşamKültür-SanatManşet

Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali başlıyor

0

Aynı gökyüzü altında direnenlerin hikayeleri, Çanakkale’nin dört tarafı sularla çevrili, bereketli bağlarının üzümü lezzetli, o bağlar betona dönüşmesin diye mücadele eden şirin ilçesi Bozcaada’da bir araya geliyor. Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BİFED) için geri sayım hızla sürüyor. 22 – 25 Ekim tarihleri arasında ikincisi gerçekleşecek olan festivalde, konularına göre yediğimiz nedir, enerjinin bedeli, turizmin bedeli, yerel yaşam – yaşam hakkı, yerleşimler, geriye bakmak, iş, çatlamalar, yaşamın gölgeli alanları ve duyuların sınırları olarak on kategoride özetlenen belgeseller, dünya üzerinde benzer sorunlarla mücadele edenlerin ortak ve farklı mücadele yöntemleriyle ilham taşıyor.

bifedd

Bu yıl 45 ülkeden 180 filmin başvuruda bulunduğu BİFED’in yarışma bölümünde 13 ülkeden 16 film yer alacak. Kömürlü termik santraller, nükleer santraller, HES’ler, doğayı talan eden, bir çevre felaketine ya da yaşam hakkı müdahalesine dönüşecek her türlü girişime karşı yaşamdan yana duranlara umut vermek, birlikte ve güçlü olduklarını hissettirmek, hem dünyadaki diğer felaketlerden, gelişmelerden, hem de birbirlerinden ve mücadelelerinden haberdar etmek amacındaki festival boyunca beyaz perdeye altmış beşten fazla film yansıyacak.

bifed bifed

Japonya, Myanmar, Şili, Meksika, Kore, Fransa, İtalya, Türkiye, İsveç yapımı belgesellerle oldukça geniş bir coğrafyaya yayılan festivain yarışma bölümünde gösterilecek filmlerin konuları nükleer felaketlerden dijital kirliliğe, küçük ve yöresel tarımdan küresel gıda üretimine, göçten yoksulluğa ve su kaynaklarının tükenmesine, tarım işçilerine, kırsaldan şehre yaşam mücadelesine ve direnişlere uzanıyor. Dayanışma hareketleri, kırsal nüfusun hayatta kalma hikayesi ve sürdürülebilir-yenilenebilir enerji üretimi mücadelelerinin hükumetler ve çok uluslu şirketlerin engellerine takılarak nasıl çevresel bir kabusa dönüştüğü sorgulanıyor.

TOHUM TAKAS ŞENLİĞİNDE YEREL DİRENİŞ HİKAYELERİ

BİFED’in festival başkanlığını Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz, festival koordinatörlüğünü yönetmen Ethem Özgüven, festival yönetmenliğini ise Petra Holzer Özgüven üstleniyor. Daimi teması ekoloji olan ve bu alandaki sanatsal üretimleri desteklemek, ödüllendirmek, adanın ve yörenin ekolojik sorunlarıyla ilgili bilim insanlarını, sanatçıları ve yerel üreticileri bir araya getirmek niyetiyle geçen yıl oluşan BIFED, bu yıl da film gösterimlerinin yanı sıra sergiler, atölyeler, üzüm ve bağcılık üzerine paneller ve tohum takas şenliği ile çeşitlenecek. Geçen yıl zeytin nöbetiyle tanıdığımız, Manisa’nın Soma ilçesinde köylerine bölgenin ikinci termik santralinin kurulmasını engelleyen Yırca köyünün kadınlarının termik santral direnişinden sabun üretimine evrilen hikayeleri ve kendilerine alternatif bir geçim kaynağı yaratan “Kömürün İsi, Sabunun Misi” girişimleri de festivalde dillendirilecek.

Belgesel izleyicisiyle dünyanın ekoloji hikayelerini Ada’da bir araya getirecek olan festivalde Fethi Kayaalp Büyük ödülü için yarışacak ve ilk üçe girecek filmlere toplam 15 bin TL ödül verilecek.

FESTİVAL JÜRİSİ

Bu yılki Festival Jürisi yapımcı ve senarist Funda Alp, ABD’li belgesel yönetmeni ve insan hakları aktivisti Liz Miller, Yunan sinema yazarı Maria Chalkou, belgesel yönetmeni ve yapımcı Manou Khalil, gazeteci ve belgesel yönetmeni Banu Güven, yönetmen Özcan Alper, belgesel yapımcısı Gaye Günay ve Cinemambiente Festivali Yönetmeni, GFN kurucusu ve sinema yazarı Gaetano Capizzi’den oluşuyor.

ÖĞRENCİ FİLMLERİNE DESTEK İÇİN GAİA ÖDÜLÜ

Bu yıl BIFED’in öğrenci filmlerini desteklemek ve farklı bir yarışma alanı sağlamak için eklenen bölümünde Gaia Ödülü için yarışacak öğrenci filmleri,  İşçi Filmleri festivali kurucularından fotoğraf sanatçısı Alaattin Timur, Eurocup Moskova Çevre Filmleri Festivali kurucu yönetmeni Anastasia Laukannen ve sinema yazarı Janet Barış’tan kurulu jüri tarafından değerlendirilecek. İstanbul Uluslararası Çocuk Filmleri Festivali’nin işbirliğiyle gerçekleşecek Anka Atamer Çocuk Filmleri bölümü, küçük izleyicilerin dikkatini çekecek.

22-25 Ekim tarihleri arasında Bozcaada, hem belgesel film festivalinin hareketliliği, hem kendiliğinden anlatacağı üzüm bağları, havası ve el değmemiş kıyıları için neden ‘gelişmemeye’ direndiğinin hikayesi, hem de bir film karesi tadındaki sokakları, köşe başlarını tutan ada kargaları ve sonbahar renkleriyle festivale gelenleri karşılayacak.

BIFED 2015  Yarışma Finalistleri:

A Lullaby under the Nuclear Sky / Nükleer Gökyüzü Altında Bir Ninni, Kana Tomoko, Japan,  2014,  69’
A River Changes Course / Yönünü Değiştiren Nehir, Kalyanee Mam, Cambodia, 2012, 83’
Aftermath, the second flood / Sonuç-İkinci Taşkın, Raphael Barth, Austria/ Germany/Ireland, 2014, 82’
Bikes vs Cars / Bisikletler Arabalara Karşı, Fredrik Gertten, Sweden, 2015, 88’
Figures in the Water / Sudaki Suretler, Erkal Tülek, Turkey, 2011, 74’
Good Morning Taranto / Günaydın Taranto, Paolo Pisanelli, Italy, 2014,84’
I am the People / Ben Halkım, Anna Roussillon, France, 2014,111’
Land Grabbing / Arazi Kapışması, Kurt Langbein,  Austria, 2015, 94’
Metamorphosis / Metamorfoz, Sebastian Mez, Germany, 2013, 84’
Microtopia / Mikrotopia, Jesper Wachtmeister, Sweden, 2013,
Reed / Çibik Turkey, Turgay Kural, Turkey, 2014, 22’
Sunu, Mexico, Teresa Camou Guerrero, 2015, 85‘
Surire, Bettina Perut, Iván Osnovikoff, Chile, 2014, 80’
The Messenger / Ulak, Su Rynard, Canada/France, 2015, 90’,
This land is our land / Bu Topraklar Bizim Topraklarımız, Sai Kong Kham, Myanmar, 2014, 30’
TURAB, Hasan Basri Özdemir, Musa Ak, Turkey, 2015, 26’
Wind on the Moon / Ay’daki Rüzgar, YI Seung-Jun,  Rep of South Korea, 2014, 100’

Gaia Ödülü Adayları:

Ben alemin biberini yemem / I don’t eat anybody’s pepper, Şeref Pehlivan, Turkey, 2014, 23’
Çırak / Apprentice Ramazan Dinler, Turkey, 2015, 20’
Çoban / Shepherd, Murat Haksever, Turkey, 2013, 20’
Dream of San Juan / San Juan’ın Hayalı, Jan Paweł Trzaska, Joaquin del Paso, Poland, 2015, 48’
Invisible / Görünmez, Zofia Pregowska, Poland, 2014, 22’
Komorebitatchi, Sophie Perrier, Switzerland, 2014, 15’
Ter / Sweat, Elif Çerrahoğlu, Turkey, 2015, 10’
The Archipelago / Takımada, Benjamin Huguet UK/France, 2015, 40’
Tyres / Lastik Tekerlekler, Kyaw Myo Lwin, Myanmar, 2013, 30’

www.bifed.org

Haber: Güneş Dermenci

(Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.