DünyaManşet

Göçmen krizinde Türkiye – AB anlaştı, vize konusu belirsiz

0

türkiye abBrüksel’de Suriyeli göçmen akınının ele alındığı AB liderler zirvesinde, Türkiye ile iş birliği konusunda bir eylem planı üzerinde anlaşıldığı açıklandı.

Türkiye göçmen akınının kontrol altına alınması için göstereceği iş birliği karşılığında AB’den 3 milyar euro mali yardım, vatandaşlarına Schengen vizesi kolaylığı ve AB üyelik müzakerelerinde yeni başlıklar açılmasını istemişti.

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, “Türk yetkililerle son haftalarda yaptığımız görüşmelerin tek bir amacı vardı: Türkiye üzerinden Avrupa’ya yapılan göçmen akınını kontrol altına almak. Eylem planı bu yönde çok büyük bir adım” dedi.

BBC’nin haberine göre planda Türkiye’nin şartlarının ne ölçüde kabul edildiği net şekilde belirtilmiyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerinde bazı yeni başlıkların açılması konusunda uzlaşıldığını doğruladı. Ancak hangi müzakere başlıklarının açılacağını belirtmedi. Merkel pazar günü Türkiye’yi ziyaret edip Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Junker da, yapılacak toplam yardım miktarına dair müzakerelerin ilerleyen günlerde Türk yetkililerle devam edeceğini belirtti.

Vize serbestliği konusunda nasıl bir yol izleneceği ise tartışmalı. Junker, AB’nin vize kolaylığı konusunda çalışmalarını hızlandıracağını, ancak bunun “Ankara’ya bedava bilet anlamına gelmediğini” belirtti.

Kaynak: BBC Türkçe

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.