ManşetTürkiye

Selahattin Demirtaş canlı yayına Facebook’ta çıktı

0

30 Eylül Çarşamba akşamı sosyal medyayı takip edenler önemli bir ilk’e tanık oldular: HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş Facebook’da canlı yayındaydı.

Facebook’taki Selahattin Demirtaş hesabı üzerinden bir saate yakın süren, 145 bin kişinin gerçek zamanlı katıldığı ve Ankara İl Örgütü’nün ilan ettiği son rakama göre, yayını takip eden bir saat içerisinde toplam 500 bin kişinin izlediği söyleşi sırasında Demirtaş pek çok soruya cevap verdiği gibi beraberlik çağrısında da bulundu.

Yayın sırasında HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın kendisine yöneltilen sorulara verdiği yanıtları özetledik.

50

“AKP’ye, CHP’ye, MHP’ye sesleniyorum; gelin bir araya gelip sandık güvenliğini hep birlikte sağlayalım.

Sosyal medya kullanıcılarının yönelttiği gerçek zamanlı soruları yanıtlayan Demirtaş, seçim güvenliğine dair yöneltilen bir soruyu “Sandıkların taşınması üzerinden korku panik havası yaymaya çalışıyorlar. Bizim rahat olmamız lazım” diye cevapladı. Sandıkların yer değiştirilmesi, seçim bölgelerinde değişiklik yapılması gibi ihtimallere ilişkin YSK’nın henüz bir kararı almadığını vurgulayan HDP Eşbaşkanı, partisinin daha önceki seçimde örgütlü ve disiplinli bir çalışma ile 250 bin seçmeni sandıkla buluşturduğunu hatırlattı. “AKP’ye, CHP’ye, MHP’ye sesleniyorum; gelin bir araya gelip sandık güvenliğini hep birlikte sağlayalım. Seçim günü en üst düzey yöneticilerimizi gönderelim. Birlikte sandık sandık denetim yapıp, güvenliğini sağlasınlar. Diğer partilerle koordineli eşit bir çalışmaya hazırız” diye birlik çağrısını da tekrar etti.

“Bu seçimde bizim için baraj %13’dür”

“Barajı aşmak bizim için imkansız değildi; ancak psikolojik bir sınırdır. 7 Haziran’da bunu başardık, artık HDP Türkiye’nin merkez bir partisi haline gelmiştir. Amacımız demokratik bir iktidar oluşturmaktır. İktidarın da tıpkı toplum gibi çoğulcu olmalıdır. Mezhepçi, cinsiyetçi ve otoriter bir iktidar anlayışı Türkiye’nin hiçbir sorununu çözmez. HDP tüm bu eksikleri ve hataları gören ve gideren bir iktidar amaçlamaktadır.” diyen Demirtaş, partisinin 1 Kasım seçimlerinde hedefinin %20 olduğunu da canlı yayında ilan etti.

“İzliyordur, gizli gizli bir köşeden bizi dinliyor olabilir.”

49

“Kendisi eminim ki çok bizden bahsederken, tüyleri diken diken oluyordur. Konuşmalarında, mimiklerinde, ses tonunda bu çok iyi anlaşılıyor. Bu meseleyi kişiselleştiriyor. Yakışmıyor. Ben ve Tayyip Erdoğan arasında bir sorun yok.” diyen Demirtaş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ilişkin sorulara genelde espirili bir dille cevaplamayı seçti ancak yasakçı yaklaşımı eleştirmekten de geri durmadı. Özellikle merkez medyanın bir ambargo altında olduğuna işaret eden HDP Eşbaşkanı, “sağdan ortadan sola kadar yaygın medya” mensuplarına “iktidar karşısında korkarak, geri adım atarak hiçbirşey kazanamazsınız” diye seslendi. Demirtaş “kimin duruşu ne ise bulunduğu alanda dimdik durmalıdır, bedeli ne ise ödemeye hazır olduğunu ilan etmeli ve ülkemizin değişim mücadelesinde barış ve demokrasi yanlısı bir tutum içerisinde olmalıdır” diye ekledi.

“Gördüğünüz gibi bir cep telefonu ile dünya ile iletişim kurabiliyoruz.”

HDP’nin havuz medyasının saldırısı altında olduğu kadar merkez medyanın da ambargosuyla karşı karşıya olduğunu dile getiren Demirtaş, sosyal medyanın halkların kardeşliğinin sesini duyurmak için varolan az sayıda kanaldan biri olduğunu vurguladı.

“HDP bir kişiyi başkan yaptırmamak üzerine kurulmuş bir parti değil.”

“Seni başkan yaptırmayacağız sloganı kampanyada kullanılacak mı?” sorusuna “Onu geçen seçimde kullandık ve yaptırmadık ancak bu seçimde nasıl bir Türkiye istediğimizi öne çıkartmalıyız” diye cevaplayan Demirtaş; koalisyon ihtimallerine ilişkin soruyu da “Sadece CHP ile koalisyon değil, biz hiçbir parti ile iletişim yollarını kapalı tutmayacağız. Keşke AKP dışında güçlü bir demokratik seçenek çıkarabilsek. Bu topluma da olan sorumluluğumuzdur aynı zamanda.” diye cevapladı

“Seçim barajını, YÖK’ü kaldıracağız diyorlardı. Şimdi bu kurumlar onların elinde. ama halkımız bunu görüyor. Gerekli cevabı vereceğini de düşünüyorum”

Eğitimle ilgili soruları “Bugün ben başbakan olsam öğretmenlerin maaşını iki katına çıkarırım. Eğitimci, kirayla, geçim derdiyle boğuşurken nasıl eğitim verecek? Öğretmenlerimizin toplumda, maddi manevi itibarlı hale gelmesi gerekiyor” diye cevaplayan Demirtaş iktidara gelir gelmez ilk yapacakları işlerden birinin YÖK’ü kaldırmak olacağını da sözlerine ekledi.

Yayın sırasında Demirtaş rahat, kendinden emin ve espiriliydi. Sosyal medyadan kendisine soru yöneltenlerin de bir o kadar rahat, espirili ve muhabbetli oluşu gözlerden kaçmadı.

Bu haber yazılırken yayının Facebook link’i 15bin defa paylaşılmış ve altında 56binin üzerinde yorum yapılmıştı.

 

Haber: Defne Koryürek

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.