Kültür-SanatManşet

Yeni İnsan’ın ekoloji cep serisi, “Batı Uygarlığı’nın çöküşü” ile başladı

0

Yeni İnsan Yayınevi, çeşitli serilerde yayımlamaya devam ettiği kitaplarına, Naomi Oreskes ve Erik M. Conway‘ın Batı Uygarlığının Çöküşü kitabıyla birlikte ekoloji cep serisini de ekliyor. Ayrıca bu kitapla, Yeni İnsan Yayınevi iklim için Ben de Varım diyor ve okurlarını iklim için Ben de Varım demeye çağırıyor.

40...

Kitabın yazarları, Batı Uygarlığının Çöküşü kitabını yazma gerekçelerini şöyle aktarıyor:  Bilim kurgu yazarları hayalî bir gelecek kurarlar, tarihçiler geçmişi yeniden inşa etmeye çalışırlar. En nihayetinde, her ikisi de bugünü anlamanın peşindedir. Bu denemede, bugünümüze ve (olası) yarınlarımıza gelecekten bakan bir tarihçi yaratmak için iki türü bir araya getiriyoruz. Batı kültürünün (1540–2093) sonunun üç yüzüncü yıldönümünde kaleme alınan bu çalışmada yanıt aranan soru, Aydınlanma’nın çocukları olarak da tanınan bizlerin, iklim değişikliği konusundaki kuvvetli verilere ve ortaya çıkacak felaketler ile ilgili bilgilerimize rağmen nasıl olup da harekete geçemediğidir.

Batı Uygarlığının Çöküşü kitabıyla ilgili bazı yorumlar şöyle:

40Provokatif ve son derece büyüleyici olan Batı Uygarlığının Çöküşü, okuru sağduyulu yönetimlerle hala önlenebilecek bir geleceğe götürüp, bırakıyor.-Elizabeth Kolbert, The Sixth Extinction: An Unnatural History, Field Notes from a Catastrophe: Man, Nature ve Climate Change kitaplarının yazarı.

Oreskes ve Conway’ın bu şaşırtıcı ve makul yüzyılının hikayesi, George Orwell, Aldous Huxley gibi, yaklaşan felaketleri çok önceden gözleyen, yazarak peygambere dönüşen bütün yazarların zihninde yazılmış bir kitaptır. Gireceğimiz Uzun Ekolojik Felaketlerle dolu yüzyılı detaylı ve inandırıcı bir şekilde resmeden unutulmayacak bir metin.

-Kim Stanley Robinson, Shaman, 2312, Science in the Capital ve Mars üçlemesi’nin yazarı.

İnsanlık tarihinin nasıl olabileceğine dair korkutucu bir bakış. Aldırış etmemekle, bu senaryonun olasılığı artıyor. Bu kitabı okuyarak, ve ihtarlarına uyarak belki dehşetli kehanetlerini önleyebiliriz.

-Timothy E. Wirth, Birleşmiş Milletler’in Başkan Yardımcısı, eski ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisi Üyesi

Kitabın yazarlarından Naomi Oreskes, Harvard Üniversitesi’nde Bilim Tarihi profesorü. Dünya ve Gezegen Bilimleri bölümü sözleşmeli öğretim görevlisi ayrıca Scripps Okyanus Bilimi Enstitüsü’nde sözleşmeli öğretim görevlisi olarak da çalışmaktadır. Yapıtları arasında The Rejection of Continental Drift: Theory and Method in American Earth Science (1999),Merchants of Doubt: How a Handful of Scientists Obscured the Truth on Issues from Tobacco Smoke to Global Warming (Erik M. Conway ile birlikte, 2010) ve Science on a Mission: American Oceanography from the Cold War to Climate Change (yayına hazırlanıyor) bulunmaktadır. Dale Jamieson ve Michael Oppenheimer ile beraber çalıştığı son projesi, bilimsel değerlendirme yöntemlerini değerlendirdiği “Assessing Assessments: A Historical and Philosophical Study of Scientific Assessments for Environmental Policy in the Late 20th Century” başlıklı çalışmadır.

Kitabın diğer yazarı Erik M. Conway, Kaliforniya’da yaşayan bilim ve teknoloji tarihçisidir. Yapıtları arasında Blind Landings: Low-Visibility Operations in American Aviation, 1918–1958 (2006), Atmospheric Science at NASA: A History (2008), ve Merchants of Doubt: How a Handful of Scientists Obscured the Truth on Issues from Tobacco Smoke to Global Warming (Naomi Oreskes ile birlikte, 2010) bulunmaktadır.

Kitabın çevirisi ise Boğaziçi Üniversitesi’nden Oya Tuğcu Özağaç ve Açık Radyo’da yayınlanan Tohumdan Hasada Ekolojik Yaşam programının yapımcılığını sürdüren Bora Kabatepe’ye ait.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.