ManşetTürkiye

Ekolojistlerden Barış Çağrısı!

0

Aralarında jîngeh ekolojik yaşam kolektifinin de yer aldığı çok sayıda sivil toplum örgütü,  savaş dolasıyla Türkiye ve Kürdistan’da gerçekleşen ekolojijk yıkımların durması ve barışın sağlanması için ortak basın açıklaması yaptılar.

45

Jiyana Ekolojik’ten Gençay Adnan’ın haberine göre doğa ve yaşam alanlarını koruma mücadelesinde yer alan örgütlenmelerin ortak basın metni şu şekilde

Türkiye halklarına çağrımızdır: Savaşa hayır, barış hemen şimdi!

Savaşlar genellikle sosyal, siyasal veya ekonomik yanları ile tartıştırılır ve şu an Türkiye’de ki tartışmalarda bu eksende yürüyor. Savaşlarda öldürülen insanlar birer istatiksel sayı halini alırken, doğanın uğradığı tahribat nedense hep göz ardı edilmektedir. Oysa insan yaşamını ileriye taşıyacak yegane şey doğal yaşamın kendisidir. İçinde bulunduğumuz savaş, ormanların ve ormanlarda yaşayan binlerce canlının yok olmasına, toprağın ve suyun geri dönülemez düzeyde kirlenmesine neden olmaktadır.

Herhangi bir toprak parçası ve üzerindeki yaşam için verilen mücadele sonsuzdur. Dünya ve insan var oldukça sürecektir. Bugün savaşa karşı verdiğimiz mücadele tüm canlılar için verilen mücadeledir. Doğanın tahribi sınıfsaldır, hak ve hukuk sorunudur, bir inanç ve vicdan sorunudur. Zor ve şiddet, ne incitilecek karıncayı, ne de kırılacak dalı umursar.

Dünya tüm canlılarındır, bir toprak parçası ile aidiyet kurmak, onun üzerindeki yaşamı mutlu, huzurlu, sağlıklı hale getirmek için uğraş vermek, zor karşısında her ne olursa olsun hayatta kalmak ve baskılar karşısında yaşam alanını terk etmemek mücadelenin temeli olmalıdır.

Umudun ve barışın yeşermesi için mücadele eden bizler biliyoruz ki, tahrip edilen toprak parçası üzerinde yeni bir yaşamı kurmak eskisinden çok daha zor hale gelir. Yarının barış içinde yaşayacak toplumunu savaşlarda tahrip edilmemiş doğa üzerinde kurmak zorundayız.

İnsanların doğayı koruma ve bir parçası olma mücadelesi, daha fazla kar ve ranttan başka bir şey düşünmeyen şirketler ve onun emrindeki hükümetlere karşıdır. Bugün toprak uğruna kan döküp, can alanların, o toprakları yerli ve yabancı şirketlere nasıl peşkeş çektikleri herkes tarafından hatırlanmalıdır.

Saray tarafından başlatılan iktidar/rant savaşında Türk ve Kürt gençleri, çocuklarımız ve hatta bebeklerimiz kurban ediliyor. Sarayın savaşı ülkemizi, şehirlerimizi, mahallelerimizi bölüyor, halklarımızı parçalıyor. İnsanların özgürlükleri, yaşam hakları ellerinden alınıyor. Ormanlar terörle mücadele gerekçesiyle içindeki canlılarla birlikte yakılıyor.

Bizler ekoloji mücadelesi içinde yer alan örgütlenmeler olarak bu savaşın derhal sonlandırılmasını istiyoruz.

Doğaya ve yaşam alanlarına yapılan sermaye saldırılarına karşı yürüttüğümüz mücadeleyi barış için de yürüteceğimizi ifade ediyoruz.”

(Jiyana Ekolojik)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.