Hafta SonuManşet

Huangshan Dağı – Oktay Arslan

0

Huangshan dağı Çinin doğusundaki Anhui eyaletinin güneyinde  1200 metre kilometrekarelik bir alan kapsıyor. Çinde UNESCO Dünya mirası listesine girmiş 45 tane doğa ve kültür mirasına girmiş  yer bulunmakta imiş. Dünya’da Unesco’nun belirlediği 981 kültür mirası olduğunu baz aldığımızda Çin, 45 kültür mirtası ile İtalya’nın hemen ardından geliyor.

24

Çin’de ünlü bir söz var, “Beş dağdan dönenler başka dağları gezmek istemez” denir.Huangshan dağı’ndan  dönenleer o beş dağa bile çıkmak istemiyorlar. Eğer Huangshan Dağını gezerseniz  bu beş dağı gezmenize gerek yoktur! Bu söz Huangshan dağı’nın eşsiz güzelliğini anlatacak bir söz sanırım. Derin vadiler ve  yüksek tepelerden oluşan Huangshan dağı’nda her saat başı iklim değişmekte. Bazen sisten dolayı önümüzü göremezken bazende aniden gelen güneşle birlikte çok sıcak bir hava ile  karşılaşabiliyoruz.

29

Herşey  Çinli arkadaşımın bana birkaç günlük bir yerlere gitsek nasıl olur diye sorması ile başlamıştı.Ardından Cuma akşamından kalmış olduğum Nanjing Şehrinden yaklaşık 5 saat otobüs yolculuğundan sonra Huangshan şehrine ulaşıyoruz. Eşyalarımızı  otele bıraktıktan sonra hafta sonu için buradaki marketlerden  su ve yiyecek alıyoruz çünkü  dağda herşey normal fiyatının 4 katı  civarında.

28

Büyük şehirlerdeki  hava kirliliğini (Pekin) göz önüne alırsak diğer şehirlerine nazaran çok temiz bir havaya sahip bir bölge Huangshan. Sabah 06.00 civarında otel görevlisi bizi kaldığımız otelden Huangshan dağı’na giden otobüslerinin olduğu kısma götürdü. Yaklaşık 20 dakika sonra Yun-Gu Temple‘a ulaşıyoruz. Ardından teleferik ile yürüyüş parkuruna doğru yola çıkıyoruz. Bu duygu anlatılmaz yaşanır. Ayaklarınızın altında muhteşem bir doğa manzarası eşliğinde zirveye çıkıyoruz. Teleferikten indikten sonra yürüyüş parkuruna varıyoruz. Yürüyüş parkuruna başlamadan önce size tabelalar ile  Çince ve İngilizce olarak parkurun  rotasını  gösteriyorlar.Otel  görevlisi yağmurluk ve tırmanmada yardımcı olmak için baston vermişti. Ayrıca otelden bölgenin  haritasını almıştık. Harita, mesafeler arası ne kadar uzaklıkların olduğunu ve bu mesafeleri ortalama olarak ne kadar zamanda yürüyebileceğimizi gösteriyor.

26

 

Sonunda yürüyüşümüze başladık ve kanyon boyunca yürüyemeye başladığımızda güneş yüzünü bir gösteriyor ardından yerini sis alıyordu. Kanyonların arasından gezerken inanılmaz doğa harikası manzaradan gözümüzü alamıyoruz. Hava çok ferahlatıcı ve  bol oksijenli. Çinliler hafta sonu tatilerinde buraya akın etmiş durumdalar . Parkurda ilk durağımız  Shi Xin zirvesi oldu. Bu zirve deniz seviyesinden 1.680 Metre yükseklikte. Yürüyüş parkurundaki merdivenleri Çinlier kayaları yontarak doğal merdiven haline getirmişler. Bu merdivenler kanyonun  ve kayaların şekillerine göre inişli çıkışlı halde özellikle bazı yerlerde yaklaşık olarak 1  saate yakın tırmanıyoruz. Parkurun en son kısmı bu tırmanma kısmı idi  sanırım. Her on dakikada bir dinlenmek zorunda kalıyoruz. Yaşları 60’ın üzerinde olan Çinlilerin bu zor parkuru sanki maratona katılmış gibi tırmanmalarını  gördükten sonra yaşam enerjileri karşısında ağzım açık kalıyor. Parkuru tamamlamanız için gerçekten  iyi bir kondisyonunuzun  olması gerekiyor.

31

 

Yürüyüş  sırasında ayrıca maymunların yaşadığı doğal ortamları belirten tabelalar var. Gezimizin ilk gününde doğal ortamda yaşayan maymunu görme şansım da olmuştu. Huangshan dağı’nda konaklama olarak iki  farklı seçeneğiniz var, otel ya da çadırda  kalmak. Benim gezi sırasında  en çok etkilendiğim manzaralardan bir tanesi Huangshan Dağı’nın simgesi çam ağaçları oldu. Özellikle Yuni  tepesinde bulunan Yingkesong Ağacı, Huangsahm Dağı’nın sembolleri arasındadır. Kayaların arasından göğe sanki kolların açmışcasına göğe  doğru dimdik uzanıyorlar. Huangsahm’da ikinci etkilendiğim kıısm ise bakmaya doyum olmayacak bulutlar. Buradaki tepeler  bulutlar ile sanki yanyana. İnsana sanki gökyüzünde  yolculuk yapıyor hissiyatını veriyor. Üçüncü manzara ise  Huangshan Dağındaki  çok sayıda  dimdik  tepe. Hayvan ve insan  figürlerine benzeyen  taşlar vardı. Huangshan Dağı doğal güzelliklerin yanı sırasında ayrıca Çin kültüründe  ve Taoizimden derin izlere sahip.

25

Çinliler Huangsham  Dağını  çok iyi şekilde koruyorlar. Çöpleri, otantikliğini bozmadan  taşlardan yapılmış çöp kutularına atıyorlar. Yürüyüş  parkuru içinde sigara içenlere büyük para cezaları  uygulanmakta. Parkurun sonunda Xihai Vadisinde inşa edilen  funiküler hattı sayesinde yaya olarak 5-6 saate süren yürüyüşü  5 dakikada vadinin sarp ve dik yokuşlarını aşmış oluyoruz. Avusturyalı  bir  firma tarafından inşa edilen vagonların yan  kısımları cam kaplı olduğundan her yeri rahatça görme sanşımız da oluyor. İmkanı  ve vakti olan herkesin Huangsham dağını  görmesini davet ediyorum.

Gezice kalın

35

 

Oktay ARSLAN

[email protected]

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.