İklim KriziManşet

Japonya’da tayfun yüzlerce ton radyoaktif suyu okyanusa süpürdü

0

Tokyo Elektrik Şirketi (TEPCO) , 2011 Fukuşima nükleer santral faciası meydana geldiğinden beri kontamine olmuş çok yüksek miktarda  soğutma suyunu  saha içerisindeki depolarda muhafaza etmeye çalışıyor . Her ne kadar felaketten sonra günde 300 ton radyoaktif su denize boşalıyor olsa da bir taraftan depolama faaliyetleri  devam ediyordu. “Etau tayfunu depoladığımız radyoaktif suyu  okyanusa süpürdü” diyor Tepco yetkilisi . Şirket eylül ayı başında  olası bir fırtınanın Fukuşima nükleer santrali açısından risk teşkil edebileceğini açıklamıştı.

japan-storm-etau-floods

Kinugawa nehrinin taşmasından sonra Ibaraki eyaletinin havadan görünümü

“Şiddetli yağmurlarla baş edebilmek için , vinçlerin askıları aşağı indirilir, tüm ekipmanlar iplerle sabitlenir, inşaat sahaları için tanımlı  standart önlemleri alırız” diyerek devam ediyor yetkili.

Japon Meteoroloji Ajansı da ülkede geniş bir kesim için acil durum çağrısı yaparken Fukuşima eyaleti içerisinde Tochigi ve İbraki’nin risk altındaki  şehirler olduğunu göçük ve su baskınlarına karşı dikkatli olunması gerektiği yönünde uyarılarda bulundu. Bunun üzerine on binlerce insan evlerini terk etti ve sel binaları , arabaları yuttu. Bir kaç kişi kayıp ve kurtarma çalışmaları  devam ediyor .

Meteoroloji yetkilisi Takuya Deshimaru da katıldığı acil durum basın açıklamasında  “böylesine bir sağanağı daha önce deneyimlememiştik, ölümlü olaylar yaşanabilirdi” şeklinde korkusunu ifade etti.

Y.G notu: Yetkilinin, Japonya’da bile bu yoğunlukta sağnağın görülmediğini söylemesi, iklim değişikliği kaynaklı afet halinin nükleer santrallerin teşkil ettiği risk boyutunun da büyüdüğünü gösteriyor. Diğer taraftan afet karşısında nükleer santraller için standart inşaat sahasında alınan önlemler haricinde bir önlemin alınamıyor oluşu da riski katmerli hale getiriyor.

 

Haber: Pınar Demircan

(Yeşil gazete, Ib times )

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.