Doğa MücadelesiManşet

Alakır Nehri Kardeşliği’nden Dayanışma Çağrısı

0
Antalya’nın Kumluca ilçesinde, Beydağları’nın zirvesinden doğup Alakır Vadisi’ne can veren Alakır Nehri üzerindeki HES projelerine karşı mücadele eden Alakır Nehri Kardeşliği’nden bölgedeki son gelişmeler hakkında mesaj var. 10 yıl önce İstanbul’dan Alakır Vadisi’ne gelerek Alakır Nehri’nin kıyısına yerleşen ve HES şirketleri Alakır’ın suyunu borulara hapsedecek projeleriyle yaşam alanlarının kapısına dayanana dek komşuları bildikleri ağaçlar, kuşlar, balıklarla birlikte huzurlu bir hayat süren Tuğba – Birhan Erkutlu çifti, bir diğer komşuları Elif Arığ ile birlikte Alakır Nehri’nin özgür akma hakkını yerelde savunmayı sürdürüyor.
biz-alakır-nehriyi
Geçtiğimiz aylarda Alakır Nehri Kardeşliği’nin sosyal medya hesaplarını kapatarak HES direnişini şehir şehir, sokak sokak taşımaya, Alakır’ın kardeşlerini bulundukları yerlerde yapacakları yaratıcı eylemlerle nehrin sesini çoğaltmaya çağıran Erkutlu çiftinin bölgeden verdiği son bilgiler şöyle:
“Alakır’da yine denetimsiz HES şirketi katliamı!
4 Eylül 2015 Cuma gününden beri Metamar şirketi dere yatağının direkt içine izinsiz, kanunsuz ve vicdansız bir şekilde ağır iş makinalarını sokup, kayaları parçalayarak, dere yatağıyla oynayıp bir çok canlıya zarar vermekte ve ileride oluşacak felaketlere zemin hazırlamaktadır. Günlerdir gerek bakanlık, gerek Antalya Valiliğindeki yetkililere telefonla, dilekçeyle ihbarlarda bulunmamıza rağmen sorumlu yetkililer tarafından halen hiçbir girişimde bulunulmamış olup, denetime dahi gelinmemiştir.
Tüm duyarlı dostları “181” nolu ‘Çevre İhbar Hattı’nı arayarak, “Antalya ili, Kumluca ilçesi, Kuzca Köyü Kürce mevkiindeki Metamar şirketine ait Kürce Hidroelektrik Santrali’nin ağır iş makinaları ile dere yatağının direkt içinde yürüttüğü izinsiz faaliyetini” ihbar ederek Alakır’da yaşam mücadelesi veren canlıların yanında olmaya çağırıyoruz.

Yaşamı ve barışı savunmaya devam!

Alakır Nehri Kardeşliği”

Alakır-Nehri-Kardeşliği-234

1. Derecede Doğal Sit Alanı ilan edilmesine rağmen bu kararın uygulanmadığı Alakır Nehri üzerinde dördü tamamlanmış, biri inşaat aşamasında 8 HES projesi yer alıyor. Birhan ve Tuğba, suyun kaynağına yakın ve HES kurulmamış olarak kalan tek bölgede yaşıyor. Şirketler ve destekçisi bazı yerel yöneticiler, onlara ve 3,5 yaşındaki kızı Cana Işıkla birlikte bir yıldır kendi yaptığı evinde yaşayan Elif Arığ’a psikolojik şiddet uygulayarak mücadeleden vazgeçirmeye çalışıyor. Bundan bir süre önce gece vakti evlerinin önünde 7-8 el silah sesi duyulmuş, şantiye şefiyse yaşam alanlarının bitişiğindeki araziyi satın alarak on yıldır komşuluk ettikleri asırlık meşe ağaçlarını kesmek üzere işaretlemişti. Bazı köylüler tarafından hakkında hakaret davası açılan Elif Arığ ise hafta başında Antalya Adliyesi’nde ifade verdi. Son mesajlarında doğa katliamının devam ettiği Alakır Nehri’nde yürütülen izinsiz HES faaliyetlerini ihbar etme çağrısında bulunan Alakır Nehri Kardeşliği, tüm dostlarını Alakır’ın özgür akması ve oradaki canlıların yaşam hakkı için dayanışmaya, nehirle bir olmaya, Alakır’ın çığlığını birlikte duyurmaya bekliyor.

#BizAlakırNehriyiz
Haber: Güneş Dermenci

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.