Doğa MücadelesiManşet

Fırtına İnisiyatifi, Rize Valiliği önünden seslendi, ” #YeşilYolaDurDe “

0

Karadeniz’de 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak, ancak yeşili talana açacak olan Yeşil Yol Projesi’ne tepki gösteren doğa savunucuları ve köylüler, Fırtına İnisiyatifi’nin çağrısıyla Rize Valiliği önünde eylem yaparak Vali Ersin Yazıcı’ya tepki gösterdi. Eylemlerin sembol ismi olan ve ‘Havva Ana’ olarak tanınan Rabia Bekar, “Yaylamızın sahibi biziz. Askeri biziz, komutanı biziz, hakimi biziz, hükümeti biziz. Vali yaylamızdan jandarmayı çeksin. Vali bizden korkmasın, gelsin bizimle horon oynasın.” dedi.

15

Rize Valiliği önünde toplanan Fırtına İnisiyatifi üyeleri ve projeye karşı çıkan Çamlıhemşin halkı, Samistal Yaylası’nda jandarma eşliğinde sürdürülen Yeşil Yol çalışmalarına ve Rize Valisi Ersin Yazıcı’ya tepki gösterdi. Burada, “Yeşil Yol’a dur de” şeklinde sloganlar atan grup, daha sonra tulum eşliğinde horon tepti. Yeşil Yol eylemlerinde sembol isim olan ve yörede ‘Havva Ana’ olarak bilinen Rabia Bekar da giydiği yöreye özgü kıyafetlerle alana gelerek gruba destek verdi.

Fırtına İnisiyatifi adına basın açıklamasını Hava Reyhan okudu

Fırtına İnisiyatifi adına basın açıklamasını Hava Reyhan okudu

Yapılan eylemde Fırtına İnisiyatifi adına konuşan Heva Reyhan, “Fırtına Vadisi’nde Samistal ve Kavrun Yaylası arasında yapılan adı yeşil ama özü kara olan, yıkım dolu bir yol projesi var. Bu yol doğal sit alanının ortasından, bu alanı doğudan batıya bölecek bir yol. Bu yol Milli Park alanının ortasından, korunan alanı da ikiye bölecek bir yol. Alpin çayırları kazıyacak bir yol. Bu yol dünyanın 200 ekolojik bölgesinden biri olan alanda, Avrupa’nın 100 acil korunması gereken sıcak noktası içerisinde inşa ediliyor.” dedi.

16

Korunan alanların ülkelerin dünyaya gururla gösterebileceği prestijli alanlar olduğuna dikkat çeken Reyhan, Yeşil Yol çalışmalarının yeniden başlatılması adına jandarma eşliğinde yaylaya gece yarısı baskın yapıldığını hatırlatarak, “Barışçıl, demokratik ve her türlü şiddeti reddeden ama sonuna kadar da doğal yaşam alanlarını savunmaya kararlı bir topluluk olarak dağda 45 gün bekledik. Biz dağda 45 gün nöbet tutan şiddeti reddeden barışçıl insanlar iken üzerimize sabaha karşı saat 3,5’da savaşmaya hazır bir bölük asker gönderildi. 100 asker, yarısı kadar da polis Samistal’e gelip, dozeri korumaya aldılar.” diye konuştu.

Reyhan, Rize Valisi Ersin Yazıcı’ya seslenerek, şöyle konuştu: “Hukuk arayanlara ordu gönderilmez, silah gösterilmez. Sayın Vali, siz hukuksuz davranışlarınızı, mücadelemizle ve direnişimizle hukuka çekiyoruz. Yaylada direnen arkadaşlarımızın işyerleri hukuksuz diye mühürlendi. İşyerlerine hücre evi basar gibi baskınlar yapıldı. Bizler bu ülkeye vergi veren, ekmeğini dağdan, taştan sağlayan, yaşamı güzelleştirmeye çalışan insanlarız. 17 yıldır doğal sit alanı olan vadide valiliğinizce yapılmayan koruma amaçlı imar planları konusu var. Valiliğinizce yapılmayan bu planlar nedeni ile vadideki yapıları bizzat valiliğiniz kaçak duruma düşürmüştür. 17 yıldır yapılmayan planlar nedeniyle valiliğiniz ve ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarının görevlileri esasen görevi kötüye kullanma suçu da işlemektedir. Sayın vali, yaşam devam etmektedir. Göreviniz yurttaşa hizmet etmek ise dağa jandarma ve polis göndermeden önce koruma amaçlı imar planını yapıp yurttaşlarınızı yasal güvenceye kavuşturun. Bizler daha kaç yıl valinin keyfini bekleyeceğiz? Sayın vali, o yol tarihe dünya doğal ve kültürel miras alanını parçalayan ‘Kara Yol’ olarak geçecektir. Bunun vebali büyük olur. Bugün değilse bir gün bunu size birileri hatırlatır sayın vali.”

(Birgün)

You may also like

Comments

Comments are closed.