KitapKültür-SanatManşet

Kuzguncuk’ta bir güzel: Nail Kitabevi

0

Geçenlerde Kuzguncuk’ta dolaşırken Nail Kitabevi / Kafe’yi gördüm, henüz açılmamış olduğu halde çarpıldım. Nasıl güzel bir binaydı öyle. Elimi siper edip içeri de baktım. Bomboş raflar vardı. Onların Dostoyevskilerle, Tanpınarlarla, Nazımlarla… dolduğunu düşledim. Yazının ucundan bucağından geçen herkesin hayalidir, kitabevi açmak. Butik bir kitapçının günümüz koşullarında tek başına ayakta kalması çok da mümkün olmadığından ve de kitabın yanına en yakışanı çayla kahve olduğundan bir köşesine kahve / kafe kondurmak. Belki böylece eski kıraathaneleri yaşatmak.

Nail K1

            Nihayet açıldığını duyunca, bayram tatilini de fırsat bilerek, “İcadiye Caddesi No:32 Kuzguncuk / Üsküdar” adresindeki Nail Kitabevi / Kafe’yi bir kez daha ziyaret ettim. İki sokağın birleştiği noktadaki kitabevinin sağında solunda, sokakta kahve içip kitap okuyanlarla selamlaştıktan sonra içeri girdim. Girişte kitaplarla biraz oyalandıktan sonra üst kata çıktım. İki sokağı da gören geniş pencereleriyle aydınlık bir alan. Ortada masa ve sandalyeler, köşelerde koltuk ve sedirler var. Bir yandan kahvenizi içerken sedirlerde kitap keyfi yapabileceğiniz ya da masalarda çalışabileceğiniz keyifli bir mekân yaratılmış.

Nail K6Nail K7

            Kitabevi yeni olduğundan henüz kitaplar tam olarak gelmemiş ve yerleşmemiş. Hakim yayınevlerinin yanı sıra en çok Aylak Adam Yayınları’nın kitaplarına rastladım. (Butik kitabevlerinin butik yayınevlerini desteklemeleri dileğimi burada da yineleyeyim.) Kitapların bölüm bölüm ayrılacağı izlenimini edindim. Çocuk, siyaset ve edebiyat bölümlerinin yanı sıra İstanbul / Kuzguncuk kitaplığı da olacak sanırım -ki bu çok hoşuma gitti-. Keşke daha da mikro bölümleşse diye düşünmeden edemedim; feminist kitaplığı, tam bostanın karşısında olduğundan ekoloji kitaplığı, tarihi binasına uygun biçimde Osmanlı tarihi kitaplığını çok yakıştırdım. Ama alan kısıtlı olduğundan düşlediklerimin gerçekleşmesinin çok zor olduğunu itiraf etmeliyim.

Nail K2

            Çıkarken kitabevinin çalışanlarıyla sohbet ettim. Çok ilgili ve güleryüzlüler. Tam randımanlı olarak çalışmaya başlamalarının eylül ayını bulacağını söylediler. Girişin altındaki bodrum katında ufak bir sergi alanı yaratmayı, en üstteki iki katın ise yayınevinin idari ofisi olacağı bilgisini paylaştılar. (Nail Kitabevi Yayınları’nın internet sitesinden felsefe ve psikoloji konularında çeviri kitapları bulunan tazecik bir yayınevi olduğunu gördüm.) Kitabevi biraz daha oturduktan sonra tekrar ziyaret etme sözüyle bu güzelim mekândan ayrıldım.

Mehmet Fırat Pürselim

3mehmet fırat pürselim

More in Kitap

You may also like

Comments

Comments are closed.