ManşetTarım-Gıda

İskoçya Parlamentosu’ndan GDO’lu ekinlere yasak kararı

0
Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO)'nun ingilizcesi Genetically Modified Organism (GMO)

İskoçya Parlamentosu, Pazar günü (9 Ağustos) yaptığı açıklamada GDO’lu ürünlerin üretimine yasak getirme konusunda çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO)'nun ingilizcesi Genetically Modified Organism (GMO)

Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO)’nun ingilizcesi Genetically Modified Organism (GMO)

Gaia Dergi’den Burak Avşar’ın reuters kaynaklı haberine göre İskoçya Tarım, Gıda ve Çevre Bakanı Richard Lochhead, Avrupa Birliği tarafından izin verilen GDO’lu ekinlerin kaldırılması için harekete geçeceklerini kaydetti.

İskoçya Tarım, Gıda ve Çevre Bakanı Richard Lochhead (Görsel: FG Insight)

İskoçya Tarım, Gıda ve Çevre Bakanı Richard Lochhead (Görsel: FG Insight)

Lochhead basına verdiği demeçte, “İskoçya, doğal güzellikleri ile tüm dünya tarafından bilinen bir ülke. GDO’lu ekinleri yasaklamak, gelecekteki temiz ve doğa dostu duruşumuzu sağlayacak. İskoç halkından GDO’lu ürünlere karşı ciddi bir talep bulunduğuna dair hiçbir kanıt yok. GDO’lu ekinlere izin vermenin İskoçya’nın doğa dostu tutumuna zararları olacağı konusunda endişe duyuyorum” dedi.

İskoçya Hükümeti’nin Pazar günü yaptığı açıklama GDO ile ilgili bilimsel araştırmalara bir yasak getirilip getirilmediği konusunda net değil ancak hükümet sözcüsü bu kafa karışıklığını, “GDO’ya ilişkin labarotuar çalışmaları aksamadan devam edecektir” diyerek giderdi.

Amerika ve Asya kıtasında her geçen gün daha da artan GDO’lu ekinler, Avrupa’yı ikiye bölmüş durumda. Bazı çevreci gruplar GDO’nun insan hayatı ve doğa üzerindeki olumsuz etkilerini sorgulayarak hükümetlerinin bir an önce yasak getirmesini talep ediyor. Üreticiler ise yaptıkları araştırmalarda ekinlerin herhangi bir probleme yol açmadığını söylüyor.

(Gaia Dergi, Reuters, Guardian)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.