EnerjiManşet

Golf sahanızı nasıl alırdınız?

0

Rendering-Kanoya-Osaki-Solar-Hills-Solar-Power-Plant-Japan-1024x679Dünyanın büyük kısmında terk edilmiş fabrikalar, konutlar, mahalleler, yakılan köyler oldukça yaygın ancak Japonya’nın bu terk edilme konusunda büyük ihtimalle daha önce hiç duymadığınız bir sorunu daha var. Terk edilmiş golf sahaları.

Kullanılabilir arazi konusunda oldukça sorunlu, nüfusu da hayli kalabalık bir ülkede golf sahası kadar müsrif bir arazi kullanımı ve hatta bu alanların bir süre sonra terk edilmiş olmaları insana garip geliyor. Ayrıca verimlilik ve kalite yönetimi gibi konuları dünyaya tanıtan bir toplum için çelişkiyle de dolu bir durum bu. Bir golf sahası ortalama olarak yılda 1 milyon litre su tüketmekte. Bunun yanında hektarlarca arazideki çim alanı yeşil tutmak için kullanılan böcek zehirleri ve kimyasal gübreleri sanırım söylemeye gerek bile yok.

Sahaların terk edilmeleri yeni bir durum ancak ülkenin birçok yerine inşaları endüstriyel patlamanın yaşandığı 1980’lerde yaşanmış durumda fakat ülkede spor yapanların sayısının bir hayli azaldığını sayılar gösteriyor. Güneş gücü için arazi arayışında olan Japonya içinse bu gibi terk edilmiş bölgeler gölgeleme yapacak ağaçların olmaması ve sahanın önceden kısmi olarak engebesiz hale getirilmesi sebebiyle biçilmiş kaftan.

Bu durumu bir fırsata çevirmek isteyen Kyocera isimli şirket de Kyoto ilinde eski bir golf sahasını 23 MW’lık bir güneş santraline çevirmeye başladı. Yılda 26,312 MWh enerji üretecek tesis yaklaşık bölgedeki 8100 haneye elektrik sağlayacak. Santralin 2017 yılında devreye girmesi planlanmakta. Bu şirket daha önceden Yeşil Gazete’nin haberleştirdiği üzere Japonya içlerinde suni ya da yapay göllerde su üstü güneş santralleri inşa etmeye başlamıştı.

Aslında bu konudaki ilk girişim bu değil. Takara Leben Nakagawa’da geçen yılın sonunda yine eski bir golf sahasında yaklaşık 21,000 MWh enerji üretecek bir tesisin inşasına başlamıştı. Pacifico Enerji ise 42 MW’lık başka bir santrali bir başka golf sahası üzerine inşa ediyor.

2011 yılında meydana gelen Fukushima kazası ardından 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji üretimini kabaca iki katına çıkarmayı stratejik hedef olarak belirleyen Japonya’nın uzun vadede ise başka hedefler bulunmakta. Kogoshima ilinde yaklaşık 30 yıl önce golf sahası olması için tahsis edilmiş ve arazi çalışması yapılmış (yani ağaçları kesilip, üzerindeki yaşam öldürülmüş) bir alanda 92 MW’lık başka bir güneş santrali inşası planlanmakta. Okayama ilinde bir başka 32 MW’lık santralin daha yine bir golf sahasına yapılması düşünülüyor.

Golf sahaları için çözüm düşünen tek ülkenin Japonya olduğunu sanmayın. Amerika Birleşik Devletleri’nde de New York, Minnesota, Florida, Utah ve Kansas’ta golf sahalarının enerji üretmek de dahil başka amaçlarla kullanıma tahsis edilmesi gündemde. Belki hatırlayanlar vardır, Türkiye’de de Sorgun ormanını yok edip golf sahası yapmak bir zamanlar gündemdeydi.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.