DünyaManşet

Yunan Parlamentosu acı Avrupa paketine onay verdi

0

yunanistan ekonomiYunanistan Parlamentosu, 86 milyar euroluk kurtarma paketi karşılığında taahhüt edilen kemer sıkma önlemlerini onayladı.

Kısıtlamalara karşı ‘Hayır’ oyu kullanan milletvekilleri arasında, Euro Bölgesi ile görüşmelerin tıkanması sonucu istifa etmeye zorlanan eski Maliye Bakanı Yanis Varoufakis de var.

AFP haber ajansı, oylamada kemer sıkma önlemlerine 229 ‘Evet’, 64 ‘Hayır’ oyu çıktığını ve 6 milletvekilinin çekimser kaldığını bildirdi.

Syzira üyesi 30’dan fazla milletvekilinin de ‘Hayır’ oyu kullandığı bildirildi.

Yeni yasal düzenlemeler, vergilerin artırılması ve emeklilik yaşının yükseltilmesini öngörüyor.

Oylama öncesi milletvekillerine seslenen Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras, “Anlaşmaya inanmıyoruz fakat kabul etmek zorundayız” dedi.

Syriza içinden tepki

‘Sorumluluklarından kaçmayacağını’ belirten Tsipras, siyasi ve toplumsal reformların hayata geçmesi için uğraşacağını ve yolsuzlukla mücadele edeceğini söyledi.

Tsipras, “Yunan halkı tam olarak bilinçli ve halk adil olmayan bir mücadele mücadelede savaşanlarla silahları bırakanlar arasındaki farklı anlayabilir” diye konuştu.

Tsipras, kemer sıkma önlemlerine karşı partisi Syriza için de sert muhalefetle karşılaştı. Fakat, önlemler milletvekillerinin çoğunlukla ‘Evet’ oyu kullanmasıyla parlamentonun onayından geçmiş oldu.

Meclis Başkanı Zoe Constantopoulo, oylama öncesi açıklamasında “Avrupa’da demokrasi için çok çok karanlık bir gün” dedi.

Syzia merkez komitesi üyelerinin yarısından fazlası, kurtarma paketini kınayan bir metin imzaladı ve anlaşmayı Avrupalı liderlerin ülkelerine yönelik bir ‘darbesi’ olarak tanımladı.

Avrupa yanlısı muhalefet partileri, önlemlere destek belirtmişti.

Atina’da karşı gösteriler

Görüşme öncesi parlamento binası önünde toplanan protestocular da polisle çatıştı.

Polis meclis yakınlarında kemer sıkma önlemlerini protesto eden ve molotof kokteyli atan göstericilere göz yaşartıcı gazla karşılık verdi.

Anlaşmaya karşı çıkan gruplar, oylama öncesinde sokaklara döküldü. Memurlar ve belediye çalışanları greve gitti, eczanaler kepenk kapattı.

Kamu borçlarını indirmeye yönelik kemer sıkma önlemleri neticesinde Yunan ekonomisi son beş yılda yüzde 25 oranında küçüldü.

IMF’den Avrupalı liderlere eleştiri

Oylama öncesi Uluslararası Para Fonu (IMF) da Euro bölgesi liderlerinin Yunanistan’a ağır şartlar karşılığı yardım sundukları anlaşmayı eleştirdi.

IMF, Yunanistan’ın kamu borçlarının ‘sürdürülemez’ hale geldiğini söyledi ve borçların ertelenmesi gerektiğini ifade etti. IMF ayrıca, alacaklıların kesinlikle karşı çıktığı, borçların azaltılması seçeneğinin de değerlendirilmesi tavsiyesinde bulundu.

Kaynak: BBC Türkçe

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.