EnerjiManşet

Bu haftasonu 8 şehir Kuzey Kutbunu kurtarmak ve “Shell Kendine Gel” demek için eylemde

0
Activists participate in the sHell No Flotilla part of the 'Paddle in Seattle' protest. Nearly a thousand people from the country gathered in Seattle's Elliott Bay for a family-friendly festival and on-land rally to protest against Shell's Arctic drilling plans.

Greenpeace, Türkiye’de, 11 Temmuz Cumartesi günü “Shell Kendine Gel” sloganı altında sekiz şehirde barışçıl aktiviteler planlıyor. Greenpeace eylemcileri, Adana, Ankara, Hatay, İstanbul, İzmir, Manisa, Mersin ve Yalova’da planladıkları barışçıl etkinliklerde amaçlarının Kuzey Kutbu’nu insanlara getirmek olduğunu açıkladı.

Activists participate in the sHell No Flotilla part of the'Paddle in Seattle' protest. Nearly a thousand people from the country gathered in Seattle's Elliott Bay for a family-friendly festival and on-land rally to protest against Shell's Arctic drilling plans.

İl il “Shell Kendine Gel” eyleminin saat ve mekanları 

11 Temmuz’da 8 şehirde eş zamanlı gerçekleşecek eylemler hakkında facebook sayfasından da bilgi edinmek mümkün.

Adana
Dilberler Sekisi Gençlik Parkı, saat 16.00 – 19.00

Ankara
Kuğulu Park, saat 15.00 – 18.00

Hatay
Antakya Parkı, saat 16.00 – 19.00

İstanbul
Moda Parkı (Tarihi Moda İskelesi’nin yanındaki çim alan), saat 16.00 – 20.00

İzmir
Sığacık Parkı, Kafeler Karşısı, Sığacık/Seferihisar, saat 17.00 – 20.00

Manisa
Cumhuriyet Meydanı, saat 16.00 – 18.00

Mersin
Barış Meydanı, saat 16.00 – 19.00

Yalova
Suwon Parkı, saat 16.00 – 19.00

Kuzey Kutbunu Kurtar

Greenpeace activists from all over Europe are blocking all Shell filling stations in Zurich. The activists are chaining themselves to the petrol pumps to protest against Shells oil drilling program in the Arctic. Shell wants to start July 1. with oil drilling into Chukchi Sea, Alaska. Zürich, 30. Juni. 2015 - Greenpeace-Aktivistinnen und -Aktivisten aus ganz Europa blockieren seit den frühen Morgenstunden sämtliche Shell-Tankstellen in Zürich. Aus Protest gegen das Ölbohrprogramm von Shell in der Arktis ketteten sich die UmweltschützerInnen an die Zapfsäulen des Ölmultis. Der Konzern will ab morgen (1. Juli) in der Tschuktschensee in Alaska mit den riskanten Bohrungen beginnen.

Amerika Birleşik Devletleri şehri Seattle’ın limanında kanolarla Shell’in Polar Pioneer petrol sondaj platformunun yolunu bloke eden yüzlerce protestocuya Kuzey Kutbu yerlileri, Kanada, İsviçre, Hollanda, Danimarka, İsveç, Finlandiya kendi eylemleriyle şu ana kadar destek verdi. Greenpeace’in kampanyasını kuzeykutbu.imza.gp sitesini ziyaret ederek destekleyen 7 milyondan fazla kişi Shell’i Kuzey Kutbu’na girmemesini talep ediyor.

Halihazırdaki petrol rezervlerinin tüketilmesi iklim değişikliği felaketine sürüklenmemize yeterliyken, petrol şirketlerinin Kuzey Kutbu’nun erimesini fırsat bilip bu bölgede yeni rezervler arama peşinde olmalarını delilik olduğunu vurgulayan Greenpeace Akdeniz Kuzey Kutbu Kampanya Sorumlusu Ayşe Bereket, “Shell, Kuzey Kutbu’ndan petrol çıkarmak isteyerek felakete davetiye çıkarıyor. Kuzey Kutbu’nun hava ve deniz şartlarında petrol çıkarmak ve bir sızıntıyı temizlemek son derece riskli ve zor. ABD hükümeti bu planlar için olası bir petrol sızıntısı ihtimalini %75 [1] olarak veriyor. Dünyanın dört bir yanından sesler birleşip, Shell’in daha da fazla kar etmek uğruna hepimizi bu riske sokmaktan vazgeçmesini ve Kuzey Kutbu’ndan uzak durmasını talep ediyor.” dedi.

Shell, tüm gerekli izinleri henüz elde etmemesine rağmen Kuzey Kutbu’nda sondaj sezonunun başlamasıyla birlikte Alaska’ya doğru yola çıktı. Shell şirketinin Kuzey Kutbu’nda petrol sondaj planlarına karşı sürdürülen protestoların dünyanın dört bir yanında devam edeceği öngörülüyor.

Shell, Kuzey Kutbu’nu riske atmaktan vazgeçmiyor

9

Shell’in geçmiş Kuzey Kutbu petrol sondaj denemeleri sondaj platformu Kulluk’un karaya vurması gibi kazalar ve skandallarla son bulmuştu. Kuzey Kutbu’nun sert iklim koşulları, bölgede yapılacak petrol sondaj çalışmalarını çok riskli bir hale getiriyor. Bilim insanları, Kuzey Kutbu’nda gerçekleşecek bir petrol sızıntını temizlemenin imkansız olacağını söylüyor.

Greenpeace, son üç yıldır, Kuzey Kutbu’nun belirli bir bölgesini koruma alanı ilan etmek için bir küresel bir kampanya yürütüyor. Bu çağrı, Kuzey Kutbu’nun narin tabiatını ve orada bulunan endemik hayatın petrol sondajından ve endüstriyel balıkçılıktan korunmasını talep ediyor. Bu küresel harekete bügüne kadar 7 milyondan fazla kişi katıldı ve Desmond Tutu, Emma Thompson ve Paul McCartney gibi 1000’den fazla isim Kuzey Kutbu Deklarasyonu’nu imzaladı.

 

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.