Kültür-SanatManşet

Efes Antik Kenti de Unesco Kültür Mirası listesinde

0

Almanya’nın Bonn kentinde düzenlenen Dünya Miras Komitesi 39. Dönem Toplantısı’nda UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne Diyarbakır Surları’ ve Hevsel Bahçelerini’nin. ardından Efes Antik Kenti de alındı.

10

Yaklaşık 22 yıldır UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girebilmek için çabalayan Efes Antik Kenti sonunda hayallerine kavuştu.

UNESCO 39’uncu Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda yapılan oylama sonucu Efes Antik Kenti, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girdi. Haberi, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, twitter hesabından paylaştı.31 Adayın bulunduğu listede Türkiye’den iki aday, bu yıl UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne dahil oldu. Diyarbakır surları ve Hevsel Bahçelerinin ardından Efes Antik Kenti de listeye girdi. Almanya’nın Bonn kentinde düzenlenen Dünya Miras Komitesi 39. Dönem Toplantısı’nda Türkiye’nin ‘Efes’ dosyası, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedildi.

21 yıllık bekleyişin sonunda UNESCO Dünya Kültür Mirasına giren Efes, listenin pek çok üyesinden farklı olarak dört bileşenle listeye girdi. Efes Antik Kenti beraberinde Meryem Ana evi, Ayasuluk Kalesi ve Çukuriçihöyük ile listede yerini aldı. Geçen yıl listeye 99’uncu sıradan giren Bergama ile İzmir, güney ucundan kuzey ucuna UNESCO ağıyla örülmüş oldu. Bu sonuçla Türkiye’nin listedeki varlık sayısı 15’e yükseldi.

Büyük bir sorumluluk üstlendiklerinin altını çizen ve toplantı sonrasında ilk açıklamayı yapan Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, “Bugün büyük bir gurur yaşıyoruz. Efes Antik Kenti ile hem UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi tamamlandı, hem de Efes hak ettiği ve bana göre çok geç kaldığı haklı değeri kazanmış oldu. Ben süreçte emeği geçen herkese, her kuruma çok teşekkür ediyorum. Bu gurur hepimize ait, ülkemize hayırlı olsun” dedi.

Daha önce Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi’nin (ICOMOS) Efes hakkında yolladığı iki önrapor da olumluydu ve listeye girmeye kesin gözüyle bakılıyordu. Efes Antik Kenti’ni 2014 yılında 1.873.701 kişi ziyaret etmişti.

2015 Yılı İtibariyle Türkiye’den UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi’nde yer alan tarihi yerler şunlar;

Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçesi
Efes Antik Kenti (İzmir)
İstanbul’un Tarihi Alanları
Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas)
Hattuşaş (Boğazköy)
Nemrut Dağı (Adıyaman)
Xanthos-Letoon (Antalya)
Safranbolu (Karabük)
Truva Antik Kenti (Çanakkale)
Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne)
Çatalhöyük (Konya)
Bergama (İzmir)
Cumalıkızık (Bursa)
Pamukkale (Denizli)
Kapadokya (Nevşehir)

(Arkeofili)

You may also like

Comments

Comments are closed.