DünyaManşet

İşte Yunanistan için halkın kurtarma paketi kampanyasını başlatan aktivist

0
Thom Feeney

Yunanistan’ın borçlarını ödeyememesi ve Avrupa Birliği Euro grubuyla görüşmelerin de başarısızlıkla sonuçlanması üzerine iflas tehlikesiyle karşılaşması halkı ve aktivistleri harekete geçirdi. Bilindiği gibi Yunanistan’ın IMF, Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa Komisyonu’na 240 milyar euro borcu bulunuyor ve bunun 1,6 milyarlık kısmını bugün ödemesi gerekiyordu, ancak Syriza liderliğindeki Yunan hükümeti kemer sıkma önlemlerini uygulamayı, Avrupa Birliği Euro Grubu da kolaylık göstermeyi reddettiği için görüşmeler başarısızlığa uğradı ve Yunan hükümeti Pazar günü referanduma gitmeye karar verdi.

Thom Feeney

Thom Feeney

İşte tam bu sırada Yunanistan’la dayanışma kampanyaları başladı. Bunlardan en çarpıcısı kitlesel fonlama sitesi indiegogo’da açılan, 1,6 milyar euroluk acil borç taksidini Pazar gününe kadar toplamayı hedefleyen kampanya. Yunanistan’la dayanışmak isteyen herkes indiegogo’ya girip 3 euro’dan başlayan bağışlar gönderebiliyorlar. Haber yazıldığında 45.838 kişinin bağışlarıyla 775.528 Euro toplanmıştı. Kampanyanın ayrıntılarını Yunanistan’a yeni kurtarma paketi: Halk imece yapıyor! haberimizde okuyabilir, bağış için kampanya sayfasına gidebilirsiniz.

Peki bu kampanyayı kim başlattı? Bu ilginç kampanyayı başlatan kişi tanınmış bir aktivist değil. İngiltere’nin kuzeyindeki York kentinde doğan ve halen Londra’da bir ayakkabı mağaazasında çalışan 29 yaşındaki Thom Feeney. Feeney’in Twitter hesabı.

Feeney, kampanyanın gayet ciddi olduğunu, politikacıların Yunanistan kirizinin çevresindeki kararsızlıklarının gerçek insanların hayatını etkilediğini söylüyor ve bu tür bir girişimin işe yarayabileceğine inanıyor. Thom Feeney ayrıca bu meselenin sadece Yunanistan’la ilgili olmadığını, yapılan kampanyanın dünyanın her yerindeki çalışan sınıfların ve sıradan insanların hükümetlere ve şirketlere karşı bir araya gelmeleri anlamına geldiğini söylüyor.

Kampanyayı başlayan Feeney, sorunu politikacıların işi olmaktan çıkarıp hallkın ve insanların meselesi haline getirmek istiyor ve herkesi Yunanistan’da tatil yapmaya, feta peyniri ve zeytinyağı satın almaya da çağırıyor. Yardım kampanyasıyla ilgili yapılan hesap da basit. Eğer 500 milyon Avrupalı kişi başı ortalama 3 Euro verirse, para toplanabiliyor. Ancak hedefe ulaşılamazsa yapılan bağışlar bağışçılara geri verilecek.

Indiegogo sitesinin aşırı ilgi nedeniyle Salı günü bir ara çöktüğü de gelen haberler arasında. Bağış sayfası sosyal medyada on binlerce kez paylaşılmış durumda.

Thom Feeney Guardian gazetesinin bir sorusuna ise henüz Avrupalı ya da Yunan hiçbir liderin bir bağışta bulunmak ya da görüşmek için kendisiyle bağlantıya geçmediği şeklinde yanıt vermiş.

Bakalım internet çağının dayanışma aktivizminin bu yeni ve sıradışı kullanımı nasıl bir sonuç verecek.

Bağış yapmak için

(Yeşil Gazete)

 

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.