Uncategorized

Onur Haftası’nda iklim ve LGBTİ mücadeleleri buluşuyor

0

2015 İstanbul Onur Haftası kapsamında, 26 Haziran Cuma günü saat 15.00’de Cezayir Toplantı Salonu’nda bu sisteme karşı ortak mücadeleyi konuşmak için bir araya geliyoruz.

Türkiye’de İklim, ekoloji mücadelesi ve LGBTİ mücadelesi pek yan yana gelen mücadeleler değildi. Uzaktan bakıldığında her iki mücadelenin de öncelikleri ve hedef kitlesi ayrı görülebilir, bu yüzden yan yana gelmemesi anlamlandırılabilir. Oysa LGBTİ ve kadın mücadeleleri, toplumsal cinsiyet mücadeleleri ve iklim değişikliğine karşı mücadelenin derdi aynı, mücadeleler birbirinin tamamlayanı.

Erkek egemen zihniyetin dünyadaki tüm canlıları nesneleştirmesinin bir sonucu toplumsa cinsiyet eşitsizlikleri ise diğeri de iklim değişikliği. Şirketlerin ve onların etkisi altındaki devletlerin sömürdüğü gezegenimiz ekolojik bir yıkımın ucunda. Tüm dereleri, denizleri, ağaçları, toprağı, yerin altını ve üstünü tahakküm altına alan bu sistem havamızı, suyumuzu, gıdamızı zehirliyor. İklim değişikliği kaynaklı aşırı hava olayları, kuraklıklar, seller, fırtınalar ile boğuşuyoruz.

Yine aynı sistemin sınıflandırdığı, alt tabaka olarak dışarı ittiği, nesneleştirdiği, sömürdüğü kadınlar, lezbiyenler, gayler, translar, biseksüeller ve interseks bireyler sosyal adaletsizlikler yüzünden ne yaşam, ne iş, ne de sağlık güvencesi edinebiliyorlar. İklim değişikliği kaynaklı artan gıda fiyatlarından ilk onlar etkileniyorlar, bir fırtına ya da sel sonrası geride bırakılıyorlar, felaketlerde sağlık hizmeti alamıyorlar.

Türkiye’de LGBTİ hareketi çok yol kat etti. Bugün Onur Yürüyüşü’nde on binlerce kişi toplanabiliyor. Dün “Okulda, işte, Meclis’te eşcinseller her yerde” sadece bir sloganken, bugün açık eşcinsel milletvekili adaylarımız, Belediye Meclis üyelerimiz oluyor.  Bu yola en büyük katkılardan biri de Gezi’de konuldu. Ekoloji mücadelesi ve LGBTİ mücadelesinin Türkiye’de ilk defa böylesine kol kola girdiği an da Gezi idi. Gezi gibi, ortak yaşam alanımız gezegenimizde var olabilmek için bu sisteme, bu düzene karşı birlikte mücadele etmeliyiz.

iklim icin banner

2015 İstanbul Onur Haftası kapsamında, 26 Haziran Cuma günü saat 15.00’de Cezayir Toplantı Salonu’nda bu sisteme karşı ortak mücadeleyi konuşmak için bir araya geliyoruz.

“Bize adalet lazım! Sosyal ve iklim adaleti mücadelelerinden deneyimler” başlıklı panelde bu mücadeleyi birlikte nasıl büyütebileceğimizi konuşacağız.

Konuşmacılar:

Terry Reintke Avrupa Parlamentosu Yeşiller/Özgür İttifak Grubu milletvekili. 2014 yılında Avrupa Parlamentosu’na seçilen genç, yeşil, feminist, kuir milletvekili.  Sosyal adalet, kadın hakları ve cinsiyet eşitliği üzerinde çalışıyor.

Erdal Partog SPOD Yönetim Kurulu Üyesi, KAOSGL haber sitesi köşe yazarı, LGBTI aktivisti.

Menekşe Kızıldere Aslen mühendislik eğitimi almış olan Kızıldere, bu güne kadar iklim değişikliği ve çevre kirliliği ile mücadele alanlarında çalışmıştır. İklim İçin kampanyasını başlatan aktivistler arasında bulunmaktadır.

Facebook etkinliği için tıklayınız.

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.