Doğa MücadelesiManşet

Kazdağları Milli Parkı sınırına termik santral planı

0

Altın madeni şirketlerinin göz diktiği, köylülerin sondaj çalışmaları ve doğa talanına karşı yaşamı savunmak için direndiği Kazdağları’nda şimdi de termik santral tehlikesi baş gösterdi. Taşzemin İnş. Madencilik Enerji Üretim San ve Tic AŞ., Çanakkale’nin Yenice ilçesine bağlı Çırpılar köyünde termik santral kurmak istiyor. Çırpılar Termik Santrali, Kül Depolama Sahası, IR:60 Ruhsat Numaralı Kömür Saha, Kireçtaşı Ocağı ile Kırma Eleme Tesisi projesi için ÇED süreci başladı.

Kurulu gücü 200 megavat olacak termik santral, kül depolama alanı, kömür ve kireç taşı ocağının planlandığı yaklaşık bin hektarlık alan, Yenice’nin Çırpılar, Kovancı, Boynanlar, Suuçtu ve Öğmen köylerinin arasında kalıyor. Fıstıkçamı, kızıl meşe ağaçları ve tarım arazileriyle kaplı ruhsat sahasının etrafında göletler, akarsular, kuru dereler ve çok sayıda kuyu yer alıyor. Termik santralin soğutma suyu olarak Gönen Barajı’na kadar uzanan bu havzadaki su kaynakları kullanılacak. Köylünün içme ve sulama suyu bitince yeni kuyular açılacak.

69

Yirmi beş yılda 65 milyon ton kömür

Projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvuru dosyasında yer alan bilgilere göre, Kazdağları’nın eşsiz doğasında, köylülerin yaşam alanlarının ve su kaynaklarının tam ortasında yirmibeş yıl boyunca açık ocak işletmeciliğiyle 65 milyon ton kömür çıkarılacak. Toprağı oyarak çıkarılan kömür, termik santralde yakıldığında yılda bir buçuk milyon ton kül oluşacak. Yılda 465 bin ton cüruf, proje sahasındaki kül depolama alanında toplanacak. Kazdağları’nda hakim rüzgarların etkisiyle o küller Yenice’den Çanakkale’ye, Edremit Körfezi’ndeki zeytinliklerden, Balıkesir’e kadar savrulacak.

Çırpılar Termik Santrali’nin yapılmak istendiği alan, birinci derece deprem kuşağında kalıyor. Sınırında yaban hayvan yetiştirme alanları yer alıyor. Açık ocak işletmeciliğiyle kömür çıkarılırken katledilecek, ağaçları kesilecek, temiz havası küllerle ve zehirli gazlarla, asit yağmurlarıyla gittikçe kirlenecek proje sahası Kazdağları Milli Parkı’na da çok yakın. Çan Termik Santrali’nin olumsuz etkileri Kazdağları’nın göknarlarını ve kestane ağaçlarını kurutmaya başlamışken, kanser vakaları artarken yeni bir termik santral projesi bölgede tedirginlik yarattı. Bundan bir yıl önce de gündeme gelen projenin ÇED toplantısı 25 Haziran Perşembe günü saat 12.00’de Çırpılar köy kahvehanesinde yapılacak. Toplantıya çevre köylerin yanı sıra Çanakkale, Balıkesir ve Edremit Körfezi’nden de yaşam savunucuları katılacak.

Prof. Dr. Savaş, “Çırpılar Termik Santrali’nin proje sahası Kazdağları Milli Park sınırı”

1

Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Prof. Dr. Türker Savaş, termik santrallere, altın madenciliğine, doğayı ve yaşam alanlarını katleden tüm projelere karşı mücadelenin devam ettiğini söyleyerek Yenice’deki süreci Yeşil Gazete için değerlendirdi.

Prof. Dr. Savaş, “Çırpılar Termik Santrali’nin proje sahası Kazdağları Milli Park sınırı. Orada yapılacak bir termik santral Kazdağları’nı, oradaki doğal yaşamı, eşsiz havasını, endemik bitki türlerini muhakkak olumsuz etkileyecek. Su kaynaklarından soğutma suyu kullanımı, ısınan ve kimyasal karışan suyun derelere deşarjı, savrulacak küller, açık ocakta kömür çıkarmak başlı başına bir doğa talanı. Küresel ısınmaya karşı 2050 yılına kadar karbondioksit emisyon kotasını aşmamamız için termik santrallerin yapılmaması, temiz enerji kaynaklarına yönelinmesi gerektiği konusunda raporlar var. Öte yandan Karabiga kıyılarında yeni termik santraller kurmak, var olanların kapasitesini arttırmak istiyorlar. Son olarak Çan Termik Santrali’ni büyütmek için başvurdular. Toprak koruma kurulundan olumsuz kurum görüşü alınmasına rağmen bu konu hukuksuz bir şekilde tekrar kurula geldi ve oy çokluğuyla kabul edildi. Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi konuyu Çanakkale İdare Mahkemesi’ne taşıdı. Karabiga kıyılarında ve Kazdağları’nda yeni santraler için başvuruyorlar. Termik santrallere karşıyız ve köylülerle birlikte sonuna kadar mücadele etmekte kararlıyız” dedi.

Haber: Güneş Dermenci

(Yeşil Gazete)

.

You may also like

Comments

Comments are closed.