İklim ve EnerjiManşet

2015’in ilk altı ayından çıkan sonuç: Gelmiş geçmiş en sıcak yılın içinde bulunuyoruz

0

John Abraham tarafından The Guardian‘da yayınlanan yazıyı Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Hilal Işık‘ın çevirisiyle sunuyoruz.

***

Günümüz küresel sıcaklık değerleri 2015’i tarihteki en sıcak yıl yaptı.

hilal1

Hindistan Yeni Delhi’deki yol çizgileri asfaltın yüksek sıcaklık sebebiyle erimeye başlamasıyla tahrip oldu. 27 Mayıs 2015. Fotoğraf: Harish Tyagi/EPA

15 Haziran Pazartesi günü NASA Mayıs 2015 için küresel sıcaklık verilerini yayımladı. Değerler uzun vadede ortalamadan 0.71 °C (1.3°F) daha kavurucuydu. Aynı zamanda şimdiye kadar kayıtlara geçen en sıcak ilk beş aydı. Önümüzdeki yılın ve sonrasının modellemelerine bakarsak bu yılın bir tüm zamanlar rekoru kıracağını söylemek mümkün. Hatta bugün itibariyle, kayda geçen en sıcak yıl olma rekorunu kıran 2015, geçen yıldan okkalı bir şekilde 0,1 ° C (0.17 ° F) daha sıcak.

Aşağıda NASA’nın yıllık sıcaklık ölçümlerini görebilirsiniz. Her yılın sonuçları siyah noktalarla gösterildi. Bazı yıllar daha sıcak bazılar daha soğuk. Ayrıca hiçbir yılın özellikle üzerinde durmak istemedik. Grafik üzerinde 2015’in yerini göstermek için basitçe yıldız sembolü ekledim. Son 12 ay rekor seviyede. Şimdiye kadar Haziran ayı da çok sıcak seyretmiş hatta Mayıs ayından olmuştur.

 

NASA GISS Global yüzey sıcaklığı tahminleri.

NASA GISS Global yüzey sıcaklığı tahminleri.

Peki, neden aylık, hatta yıllık sıcaklıklardan bahsediyoruz? İklim uzun vadeli trendler hakkında değil midir?

Öncelikle, küresel ısınmanın “sözde duraklaması” hakkında çok fazla tartışma yapılmıştır. Burada ve kendi araştırmamda birçok kez üzerinde durduğum gibi herhangi bir duraklama söz konusu değildir. Bunu ilkin, okyanusların enerji kazanım miktarına bakarak söylemek mümkün. Benim de hakkında yazdıklarım gibi ve diğer yeni tarihli yayınlar araç ve ölçüm kalitesini dikkate almış ve onlar da bir duraklama bulamamışlardır.

İkinci olarak modellerin neden yüzey hava sıcaklıklarından daha yüksek olduğu hakkında da birçok tartışma dönmektedir. Daha fazla ısınmayı öngören modellerden bir süredir uzaklaşıldı. 2014 ve 2015 ile birlikte yüzey hava sıcaklık değerleri ile oluşturulan modeller arasında büyük bir uyum söz konusu.

Yüzey hava sıcaklığı ile okyanus ısı kapasitesini birleştirdiğimizde aşağıdaki gibi net bir tablo ortaya çıkıyor: Isınma büyük bir hızla devam ediyor.

NOAA Global okyanus ısı kapasitesi tahminleri

Volkanik patlamalar ve okyanuslarda çok yıllık salınımdan kaynaklandığı düşünülen “sözde yüzey ısınması yavaşlaması”nın dünya çapında eksik araç kapsamından kaynaklandığı oldukça yaygın bir görüş haline geliyor. Araç kapsamı konusu üzerinde tartıştığımız sırada belirleniyor olacak.

Ancak, herhangi bir kısa vadeli dalgalanma uzun vadeli eğilimi sadece geçici olarak etkileyebilir. Yukarıdaki okyanus ısı kapasitesi grafiğinde 2005 yılı civarındaki eğilimde hafif bir değişim göreceksiniz. Eğilimdeki değişim ortaya çıktığından beri daha önce bahsettiğim okyanus salımlarıyla ilişkilendiriliyor.

Isınmadaki yakın zamanda gerçekleşen artış, buna karşı çıkanları zor bir durumda bıraktı. 2013 yılında Christopher Monckton, söylediklerimin tersine sıcaklıkların iki yıl içinde 0,5 °C düşürebileceğini iddia ettiğinde kendisine $1000 dolarına meydan okudum. İddiayı hiçbir zaman kabul etmedi ama kabul etmiş olsaydı kaybedecek olduğunu görebiliyoruz.

Daha yakın zamanlarda, küresel ısınma karşıtı Judith Curry 2030’a kadar uzanacak olan son yıllardaki soğuma (ya da ısınma eksikliği) hakkında uyarıda bulundu. Bu öngörünün çok da olası olmadığını görebiliyoruz. Diğer karşıtlar da benzer öngörülerde bulundular. Fikirlerinden vazgeçmeden önce daha ne kadar delil toplanması gerektiği ise merak konusu.

Sadece birkaç ay önce Roy Spencer (başka bir iklim değişikliği inkarcısı)  “Muhtemelen El Nino’dan kaynaklı yaşanabilecek yeni bir tepe noktası sıcaklığını geçtik ki bu da görece zayıf bir şekilde gerçekleşti” iddiasında bulundu. Bunun doğru olup olmadığını ileride görecekken, Spencer’ın kendi verileri sıcaklıklardaki artışı göstermiştir ve son aylarda yüksek sıcaklık trendi devam etmiştir. Gerçekten sıra dışı bir durum olmanın dışında bu trend yılın sonuna kadar sürecek.

Climate Progress‘in kurucu editörü iklim uzmanı Dr. Joe Romm’a bu konu hakkındaki düşüncelerini sordum. Kendisi,

“Tarihsel olarak, küresel sıcaklık trend çizgisi bir rampadan çok bir merdiven gibidir. Şimdi ise biz bilim adamlarının öngördüğü gibi küresel sıcaklıklarda bir sıçrama görüyoruz.” diye hatırlatmada bulundu.

Doktor Rome’un öngörüsünün yanlış olduğunu umalım ama doğruluğu çerçevesinde hazırlanalım.

 

Yazının İngilizce Orijinali

Yazar: John Abraham

Yeşil Gazete için çeviren: Hilal Işık

(Yeşil Gazete, The Guardian)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.