İklim KriziManşet

Tate Modern’de BP’ye karşı 25 Saatlik İşgal

0

tate 1Tate müzeleriyle petrol şirketi BP arasındaki sponsorluk ilişkisini protesto etmek amacıyla Turbine Hall’u işgal eden eylemciler müzede yirmi beş saatlik bir performans gerçekleştirdi. Liberate Tate üyesi yetmiş beş eylemci bir zamanlar Bankside elektrik santralinin türbinlerine ev sahipliği yapan 152 metrekarelik salonun yerlerini iklim değişikliği hakkında ikazlarla doldurdu.

Eylemi “metinsel bir müdahale” olarak tanımlayan Liberate Tate üyelerinden Eva Blackwell, Turbine Hall’u fikir ve anlatı seline boğduklarını söyledi.

Yerleri süsleyen sanat, eylemcilik, iklim değişikliği ve petrol konulu yazılar bir dizi kitaptan ve rapordan alınmış: Margaret Atwood’un distopik romanı Antilop ve Flurya, BM’nin yayınladığı en son iklim değişikliği raporu, Naomi Klein’ın İşte Bu Her Şeyi Değiştirir adlı kitabı…tate 2

Bu, Liberate Tate kolektifinin müzede gerçekleştirdiği on dördüncü eylem; fakat kolektif ilk defa kapanış saatinde müzeyi terk etmeyi reddederek tutumunu sertleştirdi. Tate Müzesi’nin BP’yle olan sponsorluk anlaşmasını sona erdirmesini talep eden kolektifin üyelerinden Yasmin de Silva, Aralık ayında Paris’te gerçekleşecek iklim zirvesi öncesinde topluluğun daha hasmane bir tavır takınmaya mecbur olduğunu söyledi. De Silva, sanat kurumlarıyla petrol şirketleri arasındaki ilişki hakkında şöyle dedi: “BP gibi şirketler her şey yolundaymış gibi davranıyor; oysa zaman daralıyor. İklim değişikliği konusunda harekete geçmeliyiz. İklim değişikliğinin etkilerini görmeye başladık bile. Pek çok şirket, vakıf ve kurum bizi iklim felaketine götüren fosil yakıt endüstrisiyle ilişkisini kesiyor”.

Üç senelik bir hukuk mücadelesinin ardından geçtiğimiz Ocak ayında Tate, BP’yle yaptığı sponsorluk ilişkisinin detaylarını açıklamak zorunda kalmıştı. Belgelerin açıklanmasıyla beraber Tate’in BP’den senede ortalama 224.000 sterlin aldığı ortaya çıktı. Müze yetkilileri her ne kadar bunun kayda değer bir miktar olduğunu iddia etse de eylemciler bu rakamın Tate’in 2013-2014 senesine ayırdığı toplam bütçenin %0,3’üne denk geldiğini söylüyor.

Kuruluşundan bu yana Liberate Tate üyesi olan Glen Tarman, 2016’da sponsorluk anlaşmasının sona ereceğini, dolayısıyla bu süreçte topluluğun Tate’in BP’yle ilişkisini kesmesi yolundaki çağrılarını sıklaştıracağını söyledi. Tarman “bu performansla onları doğrudan karşımıza almak istedik. Her hafta bir başka kamu kurumu fosil yakıt endüstrisiyle ilişkisini kesiyor. Bu müdahaleyle amacımız, Tate’i [BP’yle yaptığı anlaşmayı yenileyip yenilememek konusunda] kararını bir an önce, mümkünse Paris’teki iklim zirvesinden önce vermeye zorlamak” dedi.

Kaynak: e-skop.com

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.