ManşetTürkiye

Seçimi galibi HDP: %13 ve 79 Milletvekili

0

7 Haziran Genel Seçimleri dün yapıldı ve ülke siyaseti için çarpıcı sonuçlar yarattı. Parlamentonun 25. Dönem vekillerini belirlemek için, yaklaşık 46 milyon seçmen dün sandık başına gitti. HDP bir önceki seçime göre oylarını ikiye katlayarak barajı rahat geçerken “Seni Başkan Yaptırmayacağız” söylemi de gerçeklik kazandı. AKP’nin oyları ise eridi.

19

Önceki seçimlerde olduğu gibi bu seçimde de sonuçları duyuran iki kaynak olan Anadolu Ajansı ve Cihan Haber Ajansı arasında başlangıçta büyük bir fark vardı. Ancak zaman ilerledikçe Anadolu Ajansı’nın verileri Cihan’ınkilere ‘yaklaşmaya’ başladı ve çok geç olmadan da iki kanaldan gelen sonuçlar birbiriyle örtüştü.

AKP OYLARININ 5’TE BİRİNİ KAYBETTİ

Tablonun netleşmesinin ardından seçimden çok önemli iki sonucun çıktığı görüldü. Bunlardan ilki iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin yaşadığı büyük oy kaybıydı. 2011 genel seçiminde yaklaşık % 50 oy oranıyla 326 vekil kazanan AKP, 7 Haziran seçimlerinde yüzde 40 oyla yine birinci parti olmasına rağmen, henüz kesinleşmemiş sonuçlara göre 260’ın altında milletvekili çıkararak iktidar çoğunluğunu kaybetti. Bu sonucun ardından Türkiye’nin önünde koalisyon zorunluluğu doğdu. AKP Türkiye genelinde 10 puan kaybederken, sadece kendi oyları üzerinden yapılan değerlendirmede her 5 oydan 1’ini kaybetti ve yaklaşık yüzde 20’lik bir erimeyle karşı karşıya kaldı.

SEÇİMİN KAZANANI HDP: OYLARI İKİYE KATLANDI, BARAJ YIKILDI

20

7 Haziran 2015 seçiminin ikinci önemli sonucu ise barajı geçip geçmeyeceği aylar öncesinden merak konusu olan HDP’nin elde ettiği sandık başarısı oldu. Zaman zaman oldukça gergin bir ortamda geçen seçim kampanyası boyunca özellikle iktidar partisi sözcüleri ve medyasının sert sözler ve ithamlarla suçladığı, son olarak 5 Haziran’daki Diyarbakır mitinginde bombalı saldırıya uğrayan HDP, barajı geçmekle kalmadı, yüzde 13 civarında bir oy oranına ulaşarak parlamentoda 80 sandalye kazandı. HDP, 2011 seçimine bağımsız adaylarla katılarak 35 milletvekilliği kazanmıştı. HDP Doğu ve Güneydoğu kentlerinde ezici bir üstünlük kurarken batıdaki büyük kentlerde de büyük bir başarı kazandı ve Bursa, Antalya, Ankara gibi kentlerde dahi sandalye kazanmayı başardı. Kürt siyasal hareketinin öncülüğünde, Türkiyeli sol-sosyalist ve diğer alternatif siyasal akımların desteğiyle çok büyük başarı elde eden HDP’nin, önümüzdeki dönem hem Kürt sorunun çözümü yönündeki arayışlarda hem de olası koalisyon senaryolarında önemli bir anahtar durumuna gelmesi Türkiye siyaseti açısından yepyeni bir durum yarattı,

CHP 

2015 genel seçimlerinde beklediğini alamayan partilerden biri de CHP oldu. 2010 yılında Deniz Baykal’ın yerine Genel Başkanlığa gelen Kemal Kılıçdaroğlu, girdiği ikinci genel seçimde de önemli bir oy sıçraması sağlayamadı ama oluşan genel tablo nedeniyle, olası bir koalisyon hükümeti projeksiyonunda, AKP lideri Ahmet Davutoğlu’ndan sonra ikinci başbakan adayı oldu. CHP’nin özellikle büyük kentlerdeki sol – sosyal demokrat oylarının bir bölümünün HDP’ye kaydığı görüldü.

MHP

7 Haziran seçiminde bir diğer ‘kazanan’ ise MHP oldu. , HDP ile birlikte oy oranını ve milletvekili sayısını arttıran diğer parti oldu. Oyların yüzde 16.4’ünü kazanan MHP 81 sandalye kazandı. 2011’deki son genel seçimde oyları yüzde 13 civarında olan ve sadece 53 koltuk kazanabilen MHP, oylarını yüzde 3 civarında artırmasına rağmen sandalye sayısını yüzde 50’nin üzerinde artırdı. MHP kendi oylarını artırmasının yanında AKP’nin gerilemesinde de büyük bir pay sahibi olmuş gibi görünüyor. MHP’nin yükselişi, gerek bölgelerdeki oy oranı gerekse parlamentodaki sandalyeler açısından en çok AKP’ye zarar verdi ve iktidar çoğunluğunu kaybetmesinde etkili oldu.

(Radikal)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.