Dış Köşe

Oyum kime? – Özgür Mumcu

0

Ben diktatör olsam sen küfredersin he, hakaret edersin he. Diktatörün olduğu ülkede bunu yapamazsın. Adamın anında işini bitirirler. Biz bu yola böyle çıktık.

Bunu dün söyledi Cumhurbaşkanı.

Cumhurbaşkanına hakaret iddiasıyla yüzlerce kişi hakkında dava açıldığı, insanların bu sebeple tutuklandığı bir ülkede Cumhurbaşkanı çıktı ve bunu söyledi.

İfadesi tespit mi, temenni mi, tehdit mi artık herkes kendi meşrebine göre karar versin.

Yarın seçim günü. “Adamın anında işinin bitirileceği” bir ülke olup olmayacağımız seçmenin kararına bağlı. Şayet iktidar hissedilebilir bir şekilde inişe geçerse bunda bir hayır vardır.

Her şey umutsuz değil. Türkiye’de artık sosyal ve ekonomik politikalar üreten, seneler sonra somut bir yönetebilme iradesi gösteren bir ana muhalefet partisi var. CHP, kabul edilmeli ki uyuşukluğunu üzerinden attı. Böyle devam ederse oylarını artırması ve bu seçimde olmasa da çok uzak olmayan bir gelecekte iktidara ortak olması şaşırtıcı olmayacak.

HDP, sıkıştığı alandan çıktı. Türkiye’nin geneline hitap etme arzusu gösteren, çoğulculuğu öne koyan bir yaklaşımla çok önemli bir atılım yaptı.

On iki sene süren bu otoriter rejim CHP’yi dönüştürdü, HDP’yi doğurdu. Bu iki parti gelecek için bir umuttur. Bu umut da toplumda hiç azımsanmayacak bir karşılık görmekte.

Bu iki partinin bir sonraki seçimlerde koalisyon kurmaları imkânsız değil. Bunun için de bu seçimlerde ikisinin de güçlenmesi gerekiyor.

Yüzde otuz sınırına dayanan bir CHP ve barajı aşmış bir HDP, pazartesi günü için iyi bir sonuçtur. Unutulmamalı ki CHP ve HDP seçmenleri 1970’lerde Ecevit’e, daha sonra da SHP’ye beraber oy verdiler. Yakın geleceğin ülkeyi düze çıkarabilecek hükümetini CHP ve HDP’nin beraber kurması hayal değil.

Türkiye çok ciddi bir imkâna sahip. Ortadoğu’da siyasal İslamın demokratik yollarla iktidardan muhalefete geçmesi herkes için çok değerli bir tecrübe olabilir.

Çeşit çeşit otoriter rejimler görmüş bir ülke artık bu tuzağa düşmeyeceğini gösterebilir. Toplumda daha önce hiç olmadığı kadar özgürlük, çoğulculuk ve gelişmiş bir demokrasi isteği var. Gezi bunun sinyaliydi ve hem CHP’yi hem de HDP’yi olumlu bir şekilde etkiledi.

Her gün siyaset hakkında yazıp çizenlerin seçimden önce oyunu saklamasını doğru bulmuyorum. Yarın HDP’ye oy vereceğim. Basit matematik hesabı ortada. Baraj saçmalığı sebebiyle AKP’nin fazladan 50-60 milletvekili almasını önlemenin yolu da.

15Başkanlığa karşı parlamenter rejimi savunuyorsak en geniş temsilin sağlanacağı bir Meclis’e dolayısıyla Meclis’te HDP’ye ihtiyacımız var.

(Cumhuriyet)

More in Dış Köşe

You may also like

Comments

Comments are closed.