ManşetTürkiye

Seçim 2015: Trend Analizi

0
Seçim Anketleri Analizi
Seçim Anketleri Analizi

Seçimde son düzlüğe girilirken farklı siyasi partilere yakın duran birçok kamuoyu yoklama şirketi sonuçlar açıklıyor. Ancak hem firmalara göre hem de zamana göre değişken bu verilerin ne dediğini yorumlamak da ayrı bir mesele. Bu nedenle Wikipedia’da Ocak ayından bu yana sonuçları açıklanmış olan tüm anketlerin onbeşer günlük periyotlar için de partiler bazında ortalamalarının değişimlerini inceleyerek bir istatistiksel trend analizi yaptık.
AK Parti’de Ocak ayından bu yana yaklaşık -3,3 puanlık bir düşüş görünüyor. CHP daha yatay bir seyirde hareket ediyor olmakla birlikte 1,1 puan oylarını artırmış. MHP’deki yükseliş trendi daha belirgin: %1,8. En yüksek yükseliş ise 2,5 puanlık fark ile HDP tarafından elde edilmiş durumda. Öte yandan küçük partiler de ilk dört partide konsolide olmaya başlamış durumda. Küçük partilere giden oylar 2 puan azalarak %4’ün altına inmiş durumda.
Peki seçim sonuçları ne olur? Bu trendleri kullanarak 10 gün ileriye doğru lineer tahminleme yaptığımızda aşağıdaki sonuçlar elde ediliyor:

1. AK Parti: % 41,24
2. CHP: % 26,80
3. MHP: % 17,40
4. HDP: % 10,68

HDP’nin barajı aşabileceğini ifade eden bu sonuçlara yine de ihtiyatla yaklaşmak gerekiyor. Zira, verilerde özellikle AK Parti tahminlerindeki standart sapma oldukça yüksek. Bu nedenle alt ve üst tahmin limitleri genişliyor:

Alt ve üst eşiklerde oy dağılımı tahminleri

Alt ve üst eşiklerde oy dağılımı tahminleri

Son olarak “istatistik doğrulanabilir yalan söyleme sanatıdır” diyerek bir kez daha hatırlatalım ve detay verilerimizi paylaşalım.

Seçim Anketleri Analizi

Seçim Anketleri Analizi

Ham veri kaynakları için: Wikipedia

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.