EkolojiManşet

Atlar da tıpkı insanlar gibi duygularını “sesleriyle” ifade ediyor

0

Macrina Cooper-White tarafından Huffington Post‘ta yayınlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Nazlı Deniz Sarıyıldız’ın çevirisiyle sunuyoruz.

***

Bir at kişnemesi nedir ki? Düşündüğünüzden çok daha fazlası…

atkisnemesi

İsviçreli araştırmacıların yaptığı yeni bir araştırmaya göre atların kişnemesi olağan olmayan bir şekilde duygu durumlarını yansıtmakta. Aynı insan sesinin hisleri ele vermesi gibi. Aşağıdaki ses kaydında iki atı peşpeşe olumlu ve olumsuz duygularını ifade ederken dinleyebilirsiniz.

Bu son çalışma, at sesleri üzerine yapılmış küçük ama büyümekte olan araştırma havuzunu zenginleştiriyor. Bundan önceki araştırmalar, kişnemenin bir atın cinsiyeti, vücut büyüklüğü ve karakterine dair veriler taşımasına ek olarak heyecanlandıklarında veya strese girdiklerinde farklı tip sesler çıkardıklarını göstermişti.

Son araştırma duyguların seste nasıl kodlandığını anlamak amacıyla farklı parametreleri inceledi.

Birlikte ve yalnız. Araştırmacılar 20 atı diğer atlardan ayrılırken ve yeniden bir araya gelirken inceledi. Bu inceleme sırasında atların sesleri ve davranışlarını kaydederken, kalp atışları ve nefes alış-verişlerini ölçümlediler.

Sonuçlar gösterdi ki atlar diğerlerinden ayrılırken uzun, bir araya gelirken kısa kişnediler.

Kalp atış hızı ve nefes alış-veriş bilgisini de hayvanların uyarılma ve dolayısıyla duygusal durumlarını ölçümlemek için kullandılar. Sürpriz bir şekilde görüldü ki aslında her kişnemede her biri farklı bir duygusal veri içeren 2 belirgin frekans bulunuyor.

Zurih’de bulunan İsviçre Federal Teknoloji Enstütüsü’nde çalışmalarına devam eden doktora sonrası araştırma görevlisi Dr. Elodie Briefer, “Bu frekanslardan biri, atın duygu durumunun pozitif mi yoksa negatif mi olduğunu gösterirken diğeri bu duygunun yoğunluğunu belirtiyor.” dedi. Memeliler arasında -örneğin ötücü kuşların aksine- bu tip 2 temel frekanslı seslerin nadir olduğunu belirtti.

İyisi mi ilgilenin. Araştırmacılar bu verilerin, at sahiplerine ve veterinerlere, hayvanların duygu durumlarını daha iyi tercüme etmeleri için yardımcı olup, hayvan refahının arttırmasını umuyorlar. Çalışmanın, vahşi ve evcilleşmiş atların kişnemelerinde ve hatta diğer vahşi ve evcilleşmiş hayvan türlerinin seslerinde fark olup olmadığını anlamak üzere genişletilmesi düşünülüyor.

Önceki araştırmalar, ineklerin de sakin mi yoksa stresli mi olduklarını ifade eden sofistike sesler çıkardıklarını öne sürmüştü.

Araştırma 21 Nisan 2015 tarihinde, Bilimsel Raporlar dergisinde online olarak yayınlandı.

 

Haberin İngilizce Orjinali

Haber: Macrina Cooper-White

Çeviri: Nazlı Deniz Sarıyıldız

(Yeşil Gazete, Huffington Post)

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.