İklim KriziManşet

BM İklim Sekreteryası Başkanı: Bilim açıkça söylüyor, daha fazla kömürü kaldıramayız

0
Christiana Figueres: “Genelde, daha büyük hedefler daha fazla yatırımı teşvik eder.” Fotoğraf: Denis Balibouse/Reuters

Oliver Milman tarafından The Guardian‘da yayınlanan yazıyı Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Özge Geyik‘in çevirisiyle sunuyoruz.

***

Christiana Figueres, iklim değişikliğiyle mücadelede azami çabanın sağlanması için Avustralya’nın ulus çapında uzlaşmaya ihtiyacı olduğunu söyledi.

 

Christiana Figueres: “Genelde, daha büyük hedefler daha fazla yatırımı teşvik eder.” Fotoğraf: Denis Balibouse/Reuters

Christiana Figueres: “Genelde, daha büyük hedefler daha fazla yatırımı teşvik eder.” Fotoğraf: Denis Balibouse/Reuters

 

Avustralyalı yedi hükümet erkanıyla yaptığı toplantının ardından BM İklim Sekreteryası başkanı Christiana Figueres, kömür yatırımlarına daha fazla devam edilemeyeceğini belirterek iddialı yenilenebilir enerji hedeflerinin ortaya konulmasının önemini vurguladı.

Güney Avustralya hükümeti tarafından düzenlenen Adelaide’deki toplantıda federal, eyalet ve bölge yönetimleri yenilenebilir enerjinin benimsenmesi, verimli enerji projelerinin düzenlenmesi ve toplumun iklim değişikliğine adapte olmasına destek olmak için işbirliğinde çalışmak üzere anlaşmaya vardı.

BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi genel sekreteri Figueres, yerel yönetimleri hükümetle beraber çalışarak Aralık ayında Paris’te gerçekleşecek iklim zirvesinde esaslı küresel kararların alınmasına yardımcı olmaya çağırdı.

Toplantıya İşçi Partisi yönetimindeki eyalet ve bölgelerden çevre bakanları (Victoria, Güney Avustralya, Quennsland ve ACT); federal hükümet, Tazmanya ve Yeni Güney Galler hükümetlerinden de üst düzey yetkililer katıldı. Batı Avustralya ve Kuzey Toprakları ise katılım göstermedi.

Toplantı sonrası yapılan resmi bildiride Figueres, sanayileşme öncesi döneme kıyasla 2°C’lik artışın yaratacağı tahribata dikkat çekerek bilimin açıkça ekosistemin daha fazla kömürü taşıyamayacağını gösterdiğini vurguladı.

Figueres ayrıca iklim değişikliğinin yaşamı tehdit edici sonuçlarından kaçınmak için Avustralya’nın azami çaba sarf etmesi gerektiğini ve bunu ulus çapında bir uzlaşmayla başarabileceğini ekledi.

Hükümetin sera gazı indirimlerine dair suskunluğuyla ilgisi soruya Figueres, okyanuslarda olduğu gibi gelgitler olabilir, diye cevap verdi.

“Federal yönetimin Temmuz ayı itibariyle ulusal hedeflere yönelmesini sıcak karşılıyoruz ve ben bu kararın eyelet ve yerel yönetimlerin çabalarını da kapsayacağına inanıyorum.  Olumlu bir değişimle karşılaşacağımıza eminim.” diye de ekledi.

Figueres, eyalet yönetimleri ve yerel yönetimlerin Avustralya’nın iklim mücadelesine uluslararası arenada destek olabileceğini ve bu sayede ülkenin diğer sanayileşmiş ülkelerle aynı safta yer almasına katkı sağlayabileceğini söyledi.

“Eyalet yönetimleri ve yerel yönetimler vatandaşlara federal hükümetten daha yakınlar. Bu yönetimler muhtemelen iklim değişikliğine dair endişe ve fırsatları daha sık ifade ediyorlar.”

Figueres federal hükümetin yenilenebilir enerji hedeflerine dair bitmek bilmeyen politik çıkmazı hakkında doğrudan yorumda bulunmasa da “Genelde, daha büyük hedefler daha fazla yatırımı teşvik eder. Son yıllarda Avustralya’da gelişmekte olan bir şey varsa o da yenilenebilir enerji yatırımlarıdır. Bu da iddialı yenilenebilir enerji hedefleri koymanın olumlu olacağına işaret ediyor.” dedi.

Paris Zirvesi’nin ana gündem maddelerinden biri olan 2020 sonrası sera gazı indirimi hedefleri federal hükümetin de ajandasında bulunuyor ve hükümet bu amaçla çalışmalar yapmaya başladı.

Eyalet ve bölge bakanlıkları ortak bildirisinde, uluslararası beklentileri karşılamak için İklim Değişikliği Otoritesi tarafından önerilen 2020 yılına kadar en az %19, 2025’te ise %30 oranında sera gazı indirimi gerekliliğine dikkat çekildi.

Federal hükümet çevre bakanı Greg Hunt bu rakamları külfetli bulsa da Yeşiller bu hedeflerin 2°C hedefini sağlamada yetersiz kalabileceğini belirtti.

Güney Avustralya İklim Değişikliği bakanı Ian Hunter, federal hükümetin partizanlığı bir kenara bırakıp İklim Değişikliği Otoritesi’nin belirlediği hedefleri benimsemesini umduğunu söyledi.

Victoria Çevre Bakanı Lisa Neville ise Victoria Hükümeti’nin de önerilen hedefleri desteklediğini belirtti. “Victoria Hükümeti, İngiliz Milletler Topluluğu’nun, hükümetin talimatıyla hazırlanan İklim Değişikliği Otoritesi raporundaki önerileri dinlemesi gerektiğine inanıyor.” dedi. “Andrews Hükümeti de Victoria’nın yerel hedeflerinin değerlendirilmesine katıldı ve doğru adımların atılması için uzmanlarla görüşmelere başladık.”

Queensland Çevre Bakanı Steve Miles, yerel meclislere deniz seviyesindeki artıştan bahsetmeyi yasaklayan Campbell Newman liderliğindeki hükümetin bozguna uğratılmasından sonra Queensland eyaletinin de yeniden iklim değişikliği mücadelesinde yer almaya başladığını ifade etti.

“Karbon kirliliğini azaltmak için diğer eyaletlerle iş birliğine hazırız. Büyük Set Resifi, resiflerdeki iş imkanları ve çocuklarımızın geleceği için, ben kişisel olarak küresel ısınmanın 2°C ile sınırlandırılmasına kendimi adadığımı söyleyebilirim.”  diye ekledi.

Ulusal Bilim Dairesi (CSIRO) ve Meteoroloji’nin Ocak ayında yayınladığı tahminlere göre Avustralya’nın 2030’da yıllık ortalama sıcaklığının 1986-2005 yıllarına göre 1,3°C daha yüksek olması beklenmekte ki bu da ülkenin güneyinde aşırı kuraklık ve daha az yağış görülmesi anlamına geliyor.

Dahası, atmosfere salınan gazların azaltılmasında kayda değer çaba sağlanmazsa, 2090 senesinde kadar Avustralya’nın yıllık ortalama sıcaklığı sanayileşme öncesi zamana göre 5°C’den daha fazla artabilir.

Avustralya, 1910 senesinden bu yana halihazırda 0,9°C’lik sıcaklık artışı yaşadı. Tarihinin en sıcak ve üçüncü en sıcak yıllarını sırasıyla 2013 ve 2014’te yaşadı.

 

Haberin İngilizce Orjinali

Haber: Oliver Milman

Yeşil Gazete için çeviren: Özge Geyik

(Yeşil Gazete, The Guardian)

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.