ManşetMedya-İnternet

Suudi Arabistanlı tutsak bloggera ifade özgürlüğü ödülü

0

İfade özgürlüğü hakkında yazılar yazdığı blog sebebiyle mahkûm edilen Raif Bedevi Deutsche Welle’nin ifade özgürlüğü ödülüne layık görüldü. Ödül, Yeşil Gazete’nin de Türkçe’de Halkın Seçimi kategorisinde aday gösterildiği ve üçüncü olduğu  en iyi online aktivizm yarışması The Bobs kapsamında verildi. Deutsche Welle Genel Müdürü Peter Limbourg Bedevi için “ifade özgürlüğü hakkını cesurca, korkusuzca desteklemektedir.” dedi.

Raif Bedevi

 İfade özgürlüğü için yazdı, mahkûm edildi

17 Haziran 2012’de “Suudi Arabistanlı Liberaller” isimli internet sitesini kurduğu ve İslam’a hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklandı. Mahkeme Bedevi’yi 7 Mayıs günü “din değiştirme” suçundan mahkûm etti. 1000 kırbaç cezası, 10 yıl hapis ve yaklaşık 1 milyon Suudi Arabistan Riyalı (yaklaşık 623,000 TL) para cezasına çarptırıldı. Bedevi, 8 Mayıs’ta Cidde’de bir cami meydanında halkın gözleri önünde 15 dakika boyunca 50 kez kırbaçlandı.

16 haftadır kırbaçlanmıyor

Bedevi’nin her hafta 50 kez kırbaçlanacağı ilan edilmişti. Uluslararası insan hakları örgütlerinden ve insan hakları savunucularından yükselen sesler mi etkili oldu bilinmez ama Bedevi o ilk 50 kırbacın ardından 16 haftadır hiç kırbaçlanmadı. Ancak Bedevi hala özgür değil.

Uluslararası Af Örgütü acil eylem başlattı

kaynak: https://twitter.com/CooperCeline/status/595214274953351169

kaynak: https://twitter.com/CooperCeline/status/595214274953351169

Cezanın ilan edilmesinin hemen ardından Uluslararası Af Örgütü’nün İstanbul da dahil olmak üzere birçok şubesi Raif Bedevi için acil eylem başlattı. Örgütün İstanbul’daki aktivist ekibi mart ayından bu yana 3 perşembe, günü İstanbul Levent’teki Suudi Arabistan Konsolosluğu önünde mumlar bırakıp Raif Bedevi’ye özgürlük çağrısında bulundu.

Uluslararası Af Örgütü aktivistleri 12 mart günü konsolosluk önünde fotoğraf: pelin atakan

Aktivistler konsolosluk önünde mumlar yakıp “Raif’e özgürlük” dediler. fotoğtaf: pelin atakan

Bedevi’ye özgürlük çağrısı için 7 Mayıs’ta Suudi Arabistan İstanbul Konsolosluğu’na

Şimdi, cezanın ilan edilmesinin üzerinden 1 yıl geçmiş olmasına istinaden yine Suudi Arabistan Konsolosluğu önünde 7 Mayıs günü saat 14.00’te Bedevi’ye, ifade özgürlüğüne özgürlük çağrısı yapılacak. Çağrının detaylarına şuradan ulaşabilirsiniz. İstanbul’da yaşamayan ya da bu saatlerde eyleme katılamam diyenler için Uluslararası Af Örgütü’nün acil eylem kanalından Raif Bedevi’ye, sosyal medya üzerinden eyleme destek vermek bir alternatif.

 

Haber: Pelin Atakan

(Yeşil Gazete, Deutsche Welle)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.