Doğa MücadelesiFoto GaleriManşet

Arhavi Doğa Koruma Platformu: “MNG şaşırma, atmacayı kızdırma!”

0

Artvin tanıtım günlerine Artvin’de çevresel yıkıma sebep olan 2 büyük şirket MNG ve Cengiz İnşaat’ın sponsor olmasına Arhavi Doğa Koruma Platformu (ADOKOP)’tan tepki: “MNG şaşırma, atmacayı kızdırma!”

16-19 Nisan tarihlerinde Feshane’de gerçekleşen Artvin Tanıtım Günleri’nin sponsorlarından MNG Şirketler Topluluğu ve Cengiz İnşaat’ın Artvin’de sürdürdükleri hidroelektrik santrali, altın arama çalışmaları ve yayla yolu projeleri bölgenin ekosistemini tehdit ediyor.

17 nisan’da İstanbul’da Feshane’de düzenlenen Artvin Günleri’ne eylem sırasında yapılan basın açıklamasından bazı bölümler şöyle:

“Dağ ile denizin, gök ile yerin, ovayla zirvenin, ormanla toprağın ve tabiatla insanın ahenkle iç içe geçtiği nadir bir yeryüzü demeti Artvin’in geleceği için sesleniyoruz.

Son iki yıldır düzenlenen ve gururla izlediğimiz Artvin Tanıtım Günlerinde, acı ama gerçek olan bir katliama dikkat çekmek istiyoruz. Cenneti cehenneme çevirmek isteyenlerin sponsorluğunda düzenlenen bu Artvin Tanıtım Günleri’nde durup bir dakika düşünmenizi istiyoruz.

Artvin; deresiyle, havzasıyla enerji adı altında, dağları taş ocağı, ormanları maden adı altında YOK EDİLMEK İSTENİYOR. DSİ verilerine göre yalnızca Çoruh Havzası’nda; 10 adedi ana kolda, 2 adedi Berta kolunda, 2 adedi Oltu kolunda, 1 adedi Barhal kolunda olmak üzere toplam 15 adet baraj ve 166 adet Nehir tipi HES yapılıyor ve yapılmak isteniyor. Üstelik ısrarla havza planlaması yapılmadan ve mahkeme kararları yok sayılarak. Artvin Orman Mühendisliği’nde Hakan Coşkun tarafından hazırlanan tezin verilerine göre, Artvin’in Murgul İlçesi sınırlarında tamamı ormanlık alan içerisinde bulunan Kabaca HES tesisi için yaklaşık 10.989 hektarlık bir ormanlık alanın yok edildiği belirlenmiştir.

Artvin’de toplam 116 HES tesisi projesi var. Araştırmaya göre yalnızca Artvin’in ormanlık alanlarında meydana gelebilecek arazi kullanım değişimi ve tahribat miktarının yaklaşık 1.274,72 hektar olacağı tahmin ediliyor. Ve hükümet ısrarla “Entegre (bütünleşik) Havza Planlaması” yapmadan bir bütün olarak değil tek bir HES üzerinden çevresel etkileri ölçüyor. Oysa bir dere üzerinde 15-20 HES inşa etmek istiyor. Bu, suların BORULURU HAPSEDİLMESİ, Yeşil Artvin’in kuru ve insansız bir hale dönüştürülmesi demektir.

Altın çıkarmak için Artvin’in tam tepesine, yer altı sularının bulunduğu alana siyanür havuzları koymak istiyorlar. “Bugünkü teknolojide o altınları çıkarmak, Artvinliyi siyanürle zehirler” diyen bilimsel raporlara inat, teknolojinin gelişmesini beklemeksizin alel acele, herhangi bir alternatif arayışına gerek duymadan siyanürle altın çıkarmaya kararlı olduklarını açıklıyorlar. Kim için Artvin ve Artvinli feda ediliyor. Cengiz İnşaat için. İhalede hile ile yasalar çiğnenerek, halkı siyasete alet edip bölerek. İşte o Cengiz inşaat, öğrendik ki Artvin Tanıtım Günleri’nin sponsoru!

Arhavi’nin turizm geleceği, şifalı endemik bitki örtüsüyle dünyanın el değmemiş nadir yerlerinden biri olan Kamilet’e, yayla yolu adı altında hileli bir şekilde HES yolu yapmak isteyen MNG, hilede dur durak bilmiyor. Konaklı ve Kemerköprü köy sınırlarındaki dere havzasından aldığı suyu borulara hapseden MNG, dağı aşarak ilçe merkezine HES yapmak istiyor.  Üstelik dere yatağına bırlacağı can suyu miktarından çalarak.

Ve MNG bugün burada Artvin’in tanıtımı için sponsor olmuş.

Bugün burada yapılan bu organizasyonu destekliyoruz ancak; doğa dostu, Artvin sevdalısı ve hukuk devletinden yana olan insana, insanlığa Artvin’in kurtuluşu için sesleniyor, memleketlerine ihanet edenleri kınıyoruz.

Artvin; enerji, maden, taşocağı, kömür tesisi adı altında kanunlar ve insanlar yok sayılarak yok edilmek isteniyor.

Artvin’de adeta bir SOYKIYIM yaşanıyor.

Bizler, doğa talanına izin vermeyecek, hukuk savaşımızı sonuna kadar sürdüreceğiz.

Arhavi Doğa Koruma Platformu”

 

ADOKOP’u facebook ve twitter adreslerinden izleyebilirsiniz.

Haber: Pelin Atakan

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.