Ekolojik YaşamHafta SonuManşet

Ağaçlara şiir okuyan okul: Orhaniye İnci Narin Yerlici – Rümeysa Karaca ve Gaye İlhan

0

Bu 23 Nisan Haftası’nda biz de çocuklara yer verelim istedik. 9 yıldır Eko Okullar Projesi‘nde yer alan Orhaniye İnci Narin Yerlici Ortaokulu‘nda bu sene de diğer yıllarda olduğu gibi Orman Haftası kapsamında 10 Nisan’da köylüler ve öğrenciler kaynaştı. Seçtikleri ağaç için şiir yazan çocuklar köylülere meyve fideleri dağıttı. Biz de Yeşil Gazete olarak bunun haberini yapmak yerine, Cihan Şen öğretmenimizin de desteği ile etkinliği çocukların kaleminden sizinle paylaşalım istedik. 

7-A sınıfından Gaye (İlhan); Badem Ağacı hakkında yazdığı şiiri bizimle paylaşırken, sınıf arkadaşı Rümeysa (Karaca) ile birlikte 10 Nisan günü hep birlikte yaptıklarını Yeşil Gazete okurları için kaleme aldı. 

* * *

Biz Eko okullar projesi kapsamında her yıl orman haftasıyla ilgili bir etkinlik düzenliyoruz. Bu yıl orman haftasında ağaç dikmek yerine insanların ağaç dikmesini sağlamak için meyve fidanları hediye ettik.

17

Çat kapı gittiğimiz Ramazan amca bizi pijamalarıyla karşıladı ve şaşırdı

 

Okulumuzda bu etkinliğe katılmak isteyen arkadaşlarımız istediği bir ağaç için şiir yazdı ve sadece şiir yazanlar bu yürüyüşe dahil oldu. Mesela ben badem ağacıyla ilgili bir şiir yazdım. Şiirim şöyleydi:

Badem Ağacı

Önce bir fidandım,

Kocaman orman yarattım.

Getirdiğim güzelliklerle,

Ormana neşe kattım.

 

Arada suladılar beni,

Dallarımı budadılar.

Güzelim yapraklarımı,

Dalımdan kopardılar.

 

Çocuklar çıkar üstüme,

Bazen rahatsız olurum.

Onların sesleriyle,

Hep huzur bulurum.

 

Havanızı temizler,

Size nefes veririm.

Övünmek gibi olmasın

En güzeli benim.

 

Kocaman ağaç oldum,

Boyum çok uzadı.

Meyvelerim her gün,

Biraz daha çoğaldı.

 

Ormanlarda arkadaşlarım var,

Etraflarına çöp atmayın.

Onları da benim gibi

Toprağından ayırmayın.

Şiir: Gaye İlhan

 * * *

Bir ağaca şiir okumak 23 Nisan’da şiir okumaktan çok daha farklıydı

Bu etkinliğe şiir yazan yaklaşık 25 kişi katıldı. Bu arkadaşlarımızla beraber 80 tane meyve fidanını köyümüzdeki komşularımıza hediye ettik. Hediye ettiğimiz meyve fidanları erik, ayva, zeytin, armut, şeftali, badem, limon ve portakaldı.

19

Etkinliğimizin başlangıcında toplu halde fotoğraf çektirdik ve meyve fidanlarımızı ellerimize alıp okulumuza en yakın olan evden başladık. Çat kapı gittiğimiz Ramazan amca bizi pijamalarıyla karşıladı ve şaşırdı. Neden geldiğimizi anlattık. Meyve fidanını hediye edince çok sevindi çünkü köyde meyve ağaçları çok sevilir. Onunla küçük bir röportaj bile yaptık. Öğretmenimiz kameraya aldı. Ramazan amcaya “Meyveler olunca yiyebilir miyiz?” diye sorduk. O da “Bi büyüsün, yiyip durusunuz“ dedi. Bize söz verdi. Bazı arkadaşlarımız yoldan geçen arabaları durdurup onlara bile fidan hediye etti. Diğer komşularımıza doğru yürürken bir badem ağacı görünce durup benim şiirimi okuduk.  Bir ağaca şiir okumak 23 Nisan’da şiir okumaktan çok daha farklıydı. İlk defa bir ağaca şiir okudum ve bana çok ilginç geldi.

O gün 15 tane meyve fidanını komşularımıza dağıttık fakat fırtına çıktığı için devam edemedik. Kalan fidanların bir kısmını okula ayırıp diğerlerini caminin önünde arkadaşlarımız Cuma günü dağıttı.

Yaptığımız etkinlik bizi mutlu etti, ayrıca paylaşmanın önemini bir kez daha anlamış olduk. Dağıttığımız fidanların büyüyünce nasıl olacağını merak ettim. Belki bizde bu fidanlardan yetişen meyvelerden yiyeceğiz ya da yemesek bile başkaları yiyecek.

 

Rümeysa Karaca ve Gaye İlhan 

Orhaniye İnci Narin Yerlici Ortaokulu – 7A

You may also like

Comments

Comments are closed.