DünyaManşet

[Özel Haber] Kıbrıs’ta ikinci tur öncesi nabız yüksek atıyor

0

Bu hafta Kıbrıs’ta Cumhurbaşkanlığı seçimleri sebebiyle halk ikinci tura hazırlanırken çeşitli kesimlerden çeşitli açıklamalar geliyor.

26 Nisan’da yapılacak ikinci turda eski Cumhurbaşkanı Bağımsız aday Derviş Eroğlu ve eski Toplumcu Kurtuluş Partisi Genel Başkanı Bağımsız aday Mustafa Akıncı halkın karşısına çıkacaklar.

13Derviş Eroğlu, Kıbrıs AdaTV’de katıldığı programda,

 

“Bazı kişisel kırgınlıklar sandığa yansımış olabilir. Mühim olan bunu telafi etmektir. Hatalar olabilir. Ama konu devletse bir dakika derim. Kıbrıs Türk halkının geleceğidir. Hatalar bugün için bir tarafa bırakılır. Ben de geçmişte hatalar yapmış olabilirim tabii ki. Hatasız kul olmaz. Ama şu an konu devlettir.” diyerek mevcut devletin devamllılığına vurgu yaptı.

Mustafa Akıncı ise Cumhurbaşkanlığına adaylığını açıklarken 4 önemli vizyonun altını çizerek programını açıklamıştı.

12

Birincisi; Kapalı maraş bölgesinin açılması karşılığında Kuzey Kıbrıs’a serbest uçuşların sağlanması, hava trafiğindeki sıkıntıların giderilmesi.

İkincisi; Türkiye ile ilişkilerde karşılıklı saygı çerçevesinde alt-üst hiyerarşisi olmadan sağlıklı bir iletişimin gerekliliği.

Üçüncüsü; cumhurbaşkanının tarafsızlığı, partilerüstü ve toplumu bölücü değil birleştirici rolünü üstlenmesi gerektiği.

Dördüncü ve son vizyonu hakkında da Cumhurbaşkanlığı’nın halkın iç sorunlarında öncülük yapması gerektiğini, çevre, çalışma hayatı, trafik kazlarını önleme, hayvancı ve üreticilerin sorunları üzerinde “toplumsal rehberlik” ve “topluma öncülük yapabilmesi” gerektiğine inandığını söylemişti.

Akıncı’yı destekleyenler;

Akıncı’nın Kibris Türk toplumunu uluslararası arenada temsil edebilecek bir lider olması sebebiyle ve siyasi gecmisindeki ilkeli-dik durusuyla sahip oldugu donanımla Kıbrıs’ın kurumlarına  sahip çıkabilecek bir cumhurbaskanı adayı olduğu görüşünü ve adaletli bir kişilik, temiz siyaset öncüsü olduğunu savunuyor ve inanıyorlar.

14Kıbrıs’ta toplumbilimci Niyazi Kızılyürek ise Yeni Düzen’deki  Barış İttifakı ve Tarihi An adlı makalesinde; “Tarihin bu anında hem adamızın hem de Doğu Akdeniz’in bir istikrar havzasına dönüşmesi Kıbrıslı Türklerin elindedir. Bu imkan yitirilmemelidir.” sözleriyle çözüm odaklı Akıncı’nın siyasetine destek vererek gerek toplumun gerekse bulunduğumuz coğrefyanın huzuru yakalayabilmesi için pazar günü yapılacak seçimlerde Kıbrıslı Türklerin elinde büyük bir fırsat olduğunu belirtti.

Kuzey Kıbrıs’ta iktidarda bulunan Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin adayı Sibel Siber ilk turdaki seçimlerde ancak 3. sırayı alınca, partinin genel başkanı Özkan Yorgancıoğlu partinin genel başkanlığından istifa edeceğini belirten mektubu parti yönetim kuruluna sunacağını açıklamıştı.

Kıbrıs’ın Güney toplumu da 26 Nisan pazar günü yapılacak seçimleri merakla beklerken adanın Kuzey toplumundan çeşitli sendika ve sivil toplum kuruluşları Bağımsız Aday Mustafa Akıncı’ya destek vereceklerini açıkladılar.

Haber: Yelda Çubukçu

(Yeşil Gazete)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.