EnerjiManşet

Japonya’da yargı ikiye bölündü: Sendai Nükleer santrali haziranda açılıyor!

0
Kagoshima'daki Sendai Nükleer Santrali

Japonya’da Kagoshima Eyalet Mahkemesi 22 Nisan Çarşamba günü şehrin sakinlerinin hassasiyetini, tepkisini bir kenara iterek Kyushu Elektrik şirketi tarafından işletilen Sendai Nükleer santalinin tekrar çalıştırılmasına onay verdi.

Kagoshima'daki Sendai Nükleer Santrali

Kagoshima’daki Sendai Nükleer Santrali

Böylece, 4 yıl önceki Fukuşima felaketinden sonra sürekli nükleer santrallerin tekrar açılması için baskı yapan Japon hükümetinin arzusuna uygun olarak ilk kez bir mahkeme bir nükleer  santralin Haziran ayında tekrar faaliyete geçirilmesine karar vermiş oldu. Halkın çoğunluğu ise Fukuşima’da yaşananlara benzer bir melt down (erime) vakasının yaşanmasından duydukları endişeyle ülke genelinde nükleer santrallerin tekrar çalıştırılmasını istemiyor.

Japonya’nın güney batısındaki Kagoshima kıyısında yer alan Sendai reaktörleri hakkında  Japonya Nükleer Düzenleme Kurulundan bir yetkili  Temmuz 2014 civarında Reuters muhabirine  operasyonlara başlanması için nihai onay alımına çok yakın olduklarını söylemişti.

Halk Hayal Kırıklığı içinde

“Bu karar gösteriyor ki Kyushu Elektrik tarafından işletilen Sendai Nükleer santrali daha güvenlidir” diyor Kyushu Elektrikten bir yetkili.

Sendai Nükleer santralinin tekrar çalıştırılmasına karşı çıkan yerel halk ise Nükleer Düzenleme Kurulu yetkililerinin bölgedeki yanardağın faaliyete geçmesi olasılığını da düşünmeyerek meseleyi küçümseyip geçiştirme çabası içinde olduğunu, yetkililerin risklere karşı operasyonel tahliye planları bile yapmadığını iddia ediyor.

Yeşil Gazete olarak Kagoshima’nın Sakurajima ‘ya yakın olmasının nasıl bir endişe yarattığını Ekim 2014 tarihli haberimizden http://yesilgazete.org/blog/2014/10/01/japonyadaki-volkanik-patlama-nukleer-santraller-acisindan-endise-yaratiyor/ hatırlayacaksınız .

Geçen hafta Japon yargısı Kansai Elektrik şirketi tarafından işletilen Takahama Nükleer santrali ile ilgili kararıı açıkladığında soncu merakla bekleyen halk zafer çığlıkları atmıştı, Sendai nükleer santralinin yargı sürecinde ise sonucu bekleyenler büyük bir hayal kırıklığına uğradı .

Öte yandan “bu kararı Fukuşima öncesi yargı kararlarıyla karşılaştırırsanız yargının önceden daha eleştirel yaklaştığını görebilirsiniz” diye durumu açıklıyor eski bir yargıç olan ve Japon hukuk sistemi üzerine kitapları bulunan Hiroshi Segi ve ilave ediyor “Hükümet yanlısı karar alan yargıçlar azınlıktaydı”.

Başbakan Abe, nükleer santrallerin tekrar çalıştırılmasıyla elde edilecek enerjinin, 31Mart’ın bitimi itibariyle başlayan fakat geçmiş dönemden 65 milyar dolarlık bir doğal gaz gümrük vergisini yüklenen yeni dönemde, ekonominin kaybettiği kanı geri toplayacağına inanıyor.

Durum değerlendirmesi yaparsak  Abe:1- Halk: 1

Yargı 2 ayrı yönde karar vermiş durumda. Bir tarafta “Bir ufacık ihtimalin, tolere edilmeyen sonuçların” yaşanmasını anlamsız bulan bir mahkeme kararı doğrultusunda  Kansai Elektrik’e ait Takahama nükleer santrali açılmıyor diğer tarafta Kyushu Elektrik’e ait Kagoshima kıyısında hem de bulunan hem de Yanardağ bölgesindeki Sendai nükleer santrali çok yakın bir tarihte açılıyor  . Bakalım diğer santrallerle ilgili gelişmeler ne yönde olacak, izleyip göreceğiz.

Pınar Demircan

(Reuters,Yeşil Gazete)

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.