Enerji

Japonya’da Takahama nükleer santralinin tekrar çalıştırılmasına yargıdan ret!

0

(Kansai Elektrik Şirketi tarafından işletilen Takahama Nükleer santralinin tekrar çalıştırılmasına yargı izin vermedi.  Kasım ayında kansai Elektrik  Takahama nükleer santralinin  3. ve 4. Reaktörlerinin tekrar çalıştırılması girişiminde bulununca  santralin  bağlı bulunduğu  Fukui  eyaletinden  9 kişi  dava açmıştı. Mahkeme sonucu 14 Nisan’da Türkiye saatiyle 08:00’da belli oldu ve  Fukui  halkı nükleer santrallere karşı bir zafer kazandı, kararı sokaklara çıkarak kutladı.

150415144356-takahama-nuclear-activists-exlarge-169

Fukui halkı kararı kutlarken

Mahkeme kararına göre, Japon Nükleer Düzenleme Kurumu (NRA )nükleer santralin öngörülen  standartları sağlasa da bir nükleer santralin özellikle deprem halinde bir kazaya yol açabileceğini,  hiçbir zaman tam olarak güvenli sayılamayacağını kabul etti .

Takahama-nuclear-power-plant-CC-Kansai-Electric-Power-Co-IAEA-Imagebank

Tekrar çalıştırılmasına izin verilmeyen Takahama Nükleer santrali

Takahama Nükleer santraline karşı dava açanların  avukatı  bundan daha iyi bir sonuç alamayacağını belirtirken Kansai Elektrik yetkilileri ise  deprem standarlarının sağlandığını gösteren seviyeye gelmiş olduklarını ancak mahkemenin menfi yönde karar verdiğini söyledi. Yargıya  göre nükleer santrallerin çalıştırılması  için bağlı olduğu şartlar şimdilik çok yetersiz. Öte yandan Mahkemenin kararı karşısında bir hükümet yetkilisi mahkemenin kararına saygı göstereceklerini , onay çıkana kadar nükleer santralin çalıştırılmayacağını açıklarken  Kansai elektrik yetkilisi nükleer santralin tekrar çalıştırılması için prosedürleri  izleyeceklerini  ifade etti.

Takahama nükleer santrali  hakkında verilen bu karar,  tekrar işletmeye açılmak üzere standartları sağlamaya çalışan  diğer nükleer santrallerin durumunu da etkileyecek düzeyde önem taşıyor. Kısacası  sözkonusu karar, Japonyanın  enerji geleceğine dönük bir tartışmayı başlatarak diğer benzer davalara  emsal teşkil edecek nitelikte .

Fukuşima tanığı Toshiya Morita

Fukuşima Tanığı Toshiya Morita

Bu arada Yeşil Düşünce veNükleersiz.org tarafından düzenlenen Çernobil ve Sağlık Paneli için Türkiye’ye davet edilen Fukuşima Tanığı Toshiya Morita’dan aldığımız bilgiye göre tekrar açılmasına izin verilmeyen  Takahama Nükleer santralini kuran şirketin,  Sinop’a da nükleer santral kurma girişimi içerisindeki Mitsubishi olduğunu hemen belirtelim.  Morita Bey’e göre Takahama Nükleer santrali  hakkındaki bu karar nihai olup herhangi bir temyiz  yolu  açık değilken Japonya’da yeniden çalıştırılmak için bekleyen tüm nükleer santraller için de uygulanabilir.

 

Pınar Demircan

(NHK World TV, Yeşil Gazete)

 

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.