Köşe Yazıları

Enerji Bakanına açık mektup – Aysen Ataseven

0

Sayın Enerji Bakanı,

Akdeniz ve etrafında yaşayan tüm canlıları yok etme riskini göze alarak kalkıştığınız Akkuyu nükleer santral girişimi bize son derece mantıksız ve hoyrat görünüyor. “İnsan gerçekten hayret ediyor.” Kendinizde bu hakkı nasıl buluyorsunuz?

Siz, Soma ve Ermenek facialarını engelleyecek tedbirler almakta aciz kaldığınız gibi, sorumlulardan hesap da sormadınız. Siz de bakan olarak bu konuda hesap veremediniz. İstifa da etmediniz. Fıtrat diyip konuyu kapatamazsınız.

Siz, bize TC tarihine geçen en geniş çaplı ve uzun süreli elektrik kesintisini yaşattınız ve sebebini bile açıklayamadınız. Bunun üzerine de istifa etmediniz.

Şimdi kalkmış nükleer santral kuracağız diyorsunuz. Hangi ehliyetle kendinizde bu cesareti buluyorsunuz? Gerçekten hiç düşünmüyor, hiç sıkılmıyor musunuz?

Siz enerji politikasını insanların can güvenliğini sağlayarak yönetemiyorsunuz. Yönetebiliyor musunuz? Hayır, malesef, gerçekler ortada. Nükleer konusu şaka değildir. “Fıtrat”ında bölgesel ve yıllarca süren yok ediş vardır. Koca bir Akdeniz’i ve etrafındaki tüm yaşamı “yatırım riski” olarak ele aldığınız hesaplarınızı kontrol ediniz.

Parayı ne çok seviyormuşsunuz!

Biz Akdeniz’in insanı, ağacı, kuşu, böceği, balığı, yosunu, taşı, toprağı hep beraber bu işin karşısındayız.

Biz parayı o kadar da çok sevmeyiz. Arkamızdan kimse beddua okumasın isteriz. Hesabını verebileceğimiz bir hayat yaşamak isteriz. Yalan dünya der, mütevazi gezeriz. Yeryüzündeki yaşama hürmet ederiz. Onu riske atacak bir şey yapmayı haddi aşmak kabul ederiz. Soluduğumuz havaya, içtiğimiz temiz suya, yediğimiz zeytine şükretmesini biliriz. Kara toprağa şarkı söyleyenler bizim atalarımız olur. Ağaçlar bizim huzurumuzdur. Hayvanlar dostlarımızdır. Kuşağımız adına doğaya ve insanlığa karşı görevimiz, bu projeyi durdurmaktır. Bu partiler üstü bir konu, bunu kişiselleştirmeyin.

Bunları düşünün! Siz de bu toprakların insanısınız, bir uzaylı değilsiniz. Anlayabilirsiniz.

Nükleer santral projelerinden artık vazgeçin.

Enerji tasarrufu, verimlilik ve makul bir yenilenebilir enerji yaklaşımı ile yeni bir sayfa açabiliriz.

Türkiye bundan çok daha iyi bir enerji yönetimini hak ediyor.

 

23.Aysen-Ataseven-yeşil-gazete

 

Vatandaş: Aysen Ataseven

You may also like

Comments

Comments are closed.