Kültür-SanatManşet

Yaşar Kemal’in ardından Günter Grass da öldü

0

Nobel ödüllü yazar Günter Grass bugün hayatını kaybetti. Çağdaş Alman edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan ve ilk romanı Teneke Trampet ile tanınan Günter Grass 88 yaşındaydı. Bu sabah Lübeck’de ölen yazar 1999’da Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanmıştı.

1927’de bugün Polonya’ya bağlı olan Gdansk‘ta (o zaman Danzig Hür Devleti) doğan Grass, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından yazmaya başladı. İlk ve en önemli romanı olan ve Volker Schlöndorff tarafından filme de uyarlanan Teneke Trampet’i 1959’da yayımlayan Grass’ın Türkçe’de yayımlanan eserleri arasında Teneke Trampet, Dişi Fare, Yengeç Yürüyüşü, Kafadan Doğumlar, Soğanı Soyarken ve Yüzyılım sayılabilir.

kemal-and-grass-muesluem-bayburs-kf

28 Şubat günü aramızdan ayrılan Yaşar Kemal‘in de yakın dostu olan Grass, Yaşar Kemal’in ölümünün ardından Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan yazısında şunları söylemişti: “Benim övgüsünü yaptığım türden bir edebiyat, eğer bir çeşit yol göstericilik yapabiliyorsa, o zaman bugün burada toplanmış olan bütün yazarlar, yayıncılar, kitapçılar; kısaca politik sorumluluğunun bilincinde olan tüm insanlar, Yaşar Kemal’ın seslenişine uymaya, onu daha da ileriye taşımaya ve onunla birlikte evrensel insan haklarının geçerli kılınması için, silahların iktidarının sona ermesi için, en ücra köylere kadar barışın egemen olması için mücadele vermeye çağrılıdırlar.”

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.