Hafta SonuManşet

Suriye’de Barış için Sanat… Ama o kadar…

0

Birkaç devlet ya da hükümet başkanı ve onların askeri kurmayları, kafa kafaya verip veya kafa kafaya girerek milyonları etkileyecek savaşları tetikleyebilirler. O kadar tepeden inmeci ve yıkıcıdır. Oysa barışı sağlamak genelde tabandan tavana bir mücadele gerektirir. Çok zorlu, çok kalabalık ve çok uzun solukludur. Barışa giden yol hep kitlesel ümitsizlikle, kitlesel umudun mücadelesi şeklinde geçer. Gün gelir, hâkim güçler uzlaşmaya ikna olur ve silahlar susar. En azından bir süreliğine…

Şimdiki zamanın kanla yazıldığı bir coğrafya için barışa dönük hevesli bir adım geliyor sanat dünyasından. Suriye’de barış ve uzlaşma için çoğul disiplinli bir çağrı hedefleyen “Suriye için Küresel Hafta” (İng. Global Week for Syria) etkinliklerine Avrupa, Amerika ve Ortadoğu’da iki yüze yakın müzisyen, görsel ve sahne sanatçısı, kültür eylemcisi, filozof ve aydın katılacak.

20

Suriye için Küresel Hafta, 18-22 Nisan tarihleri arasında Hollanda, Fransa, Avusturya, İspanya ve Lübnan’da yüzlerce aktiviteyi kapsayan, gerçek anlamda küresel ve çok katılımcı bir platform. Etkinlikler, profesyonel Suriyeli müzisyenler için sahne imkânı sağlarken, Doğu ve Batı arasında kültürel alışverişe ve yeni ilişkilerin kurulabilmesine fırsat sunuyor.

Peki bu özel küresel etkinlikte neler var?

17

• Rock ve Jazz gibi özel türlerin yanı sıra farklı dünya müziklerinin de temsil edileceği Beyrut’ta, beş gün süren bir festival olacak.

• Lübnan ve Kuzey Irak’taki Suriyeli mülteciler için Hollanda, Fransa, Avusturya ve İspanya’da 6 canlı konser verilirken bağışlar toplanacak.

• Çatışma dönemlerinde kültürel mirasın korunması konularında, akademisyenler ve kültür eylemcileri panellerde bir araya gelecekler.

• Suriye diyasporasından 30 aydın ile görüşme yapılırken, 100’den fazla online performans yayınlanacak.

• UNESCO’nun Uluslararası Caz Günü dolayısıyla kapanış konseri “Suriye için Caz” başlığıyla 30 Nisan 2015 Çarşamba tarihinde, Hollanda’nın siyasi başkenti Lahey’de yapılacak.

Suriye için Caz etkinliğinin direktörü Hannibal Saad, “Dünyanın çok farklı bölgelerinden gelerek, projede yer almak ve katkı sağlamak isteyen insanların sayısı gerçekten çok umut verici.”, diyor. “‘Caz’ dediğiniz müzik; özgürlük, iletişim ve bireysellik hakkında… Biz müziğimizi bu sefer Suriye için çalacağız. Hepimiz savaşın ne anlama geldiğini biliyor ve barış istiyoruz. Bunun ötesindeki her şey politikanın konusu…”

19

Beyrut’taki festival 18-22 Nisan tarihleri boyunca sürecek ve Yukunkun Kulübü’nde gerçekleşecek. Etkinliğin Lübnan ayağında; Suriye, Lübnan, Hollanda, İsviçre, Norveç ve Amerika Birleşik Devletleri’nden gelen yirmiden fazla grubu ağırlanırken, program kapsamında üç konferans da düzenlenecek. Avrupa’daki etkinliklerde ise; Hollanda, Suriye, Çek Cumhuriyeti, Fransa, İspanya ve Romanya’dan gelen müzisyen ve performans sanatçıları yer alırken, Türkiye’den çellist ve Caz solisti Sanem Kalfa da sahne alacak.

Projede Twitter, Facebook gibi mecralardan sosyal medya etkin bir şekilde kullanılırken, Youtube kanalı da katılımcılardan gelen “#4Syria” etiketli içeriklerle besleniyor. Bir de sosyal-fonlama (İng. Crowd funding) çalışması da yürütülmüş.

18

Etkinlikle ilgili vereceğim bilgileri burada sonlandırırken, çapraşık bir deneyimimi de aktarmak istiyorum. Suriye’ye barışın gelmesi için sanat dayanışmasını yansıtan bu etkinliği kaleme aldığım esnada, Suriyeli bir dilenci çocuk yanıma yaklaşıp kâğıt mendil satmak istedi. Görmezden geldim… Günün geri kalanında ben yaşadığım bu etik şoku nezih kafelerde ada çayımı yudumlarken sindirirken, o çocuk da bir sonraki öğünü için masadan masaya gezinmeye devam edecek… Kıssadan hisse: İnsan türünün mensubu olmak çok da abartılacak bir şey değil…

Sanatla ve barışla kalın…

Kaynaklar, detaylı bilgi ve katılım için:
https://www.facebook.com/syrianmusiclives
http://www.unesco.org/new/fileadmin/MULTIMEDIA/HQ/ERI/downloads/IJD2014_OrganizersItw_Lebanon_Jordan_Netherlands_.pdf
https://www.facebook.com/events/1402263226749784/
https://twitter.com/syrianmusiclive
http://goo.gl/nxi85D
http://www.creativememory.org/?post_type=cctm_events&p=82907
http://syrianmusiclives.com/about.html
http://www.zoomaal.com/projects/globalwk4syria?ref=14701962
https://www.youtube.com/watch?v=aYlxu_5YvXs

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.