Köşe Yazıları

Pasifik Seferi – 6 cesur eylemci Shell’in peşinde

0

6 cesur Greenpeace eylemcisi, Kuzey Kutbu Kampanyası için Pasifik’te Shell’in devasa petrol arama çıkarma filosunun peşinde.

41.esperanza greenpeace.yesil.gazete

Shell’in Polar Pioneer isimli petrol platformu, önünde de Greenpeace gemisi Esperanza.

 

Greenpeace’in Kuzey Kutbu’nu Kurtar Kampanyasına imza atan yaklaşık 6.800.000 kişinin gözleri, kulakları, kalpleri şu anda Pasifik Okyanus’unda.

Shell, bu yaz (Temmuz-Ekim sonu arası) Alaska açıklarında Chukchi Denizi’nde petrol arama ve çıkarma çalışmalarına başlamak istiyor. ABD hükümetinin 31 Mart 2015’te Shell’e yeşil ışık yakmasıyla, Shell Kuzey Kutbu’nda petrol arama ve çıkarmaya bir adım daha yaklaştı. Shell 100 gün içinde Kuzey Kutbu’nda sondaj yapmaya başlayabilir. Siz bu satırları okurken, Shell Polar Pioneer adında bir petrol platformunu Pasifik Okyanusu’ndan Kuzey Kutbu’na götürüyor.

Ve dünyanın farklı yerlerinden gelen altı cesur gönüllü, Greenpeace gemisi Esperanza’nın güvertesinden Shell’in Kuzey Kutbu’nda kullanmayı planladığı petrol arama ve çıkarma filosunun takip ediyor. Jens, Johno, Miriam, Aliyah ve Zoe 23 Mart’tan bu yana #TheCrossing etiketi ile Twitter’dan izlenimlerini, Pasifik Seferi sayfasında da günlüklerini paylaşıyor.

42.greenpeace-kuzey-kutbu-aktivistleri-yesil-gazete

Bu altı cesur eylemcinin amacı dünyanın dikkatini Shell’in planlarına çekmek ve Kuzey Kutbu’nda petrol arama çıkarmanın ne kadar tehlikeli olduğunu ifşa etmek.

Shell, milyarlarca dolara sahip olduğu için Alaska’da elini kolunu sallayarak petrol çıkarmaya hakkı olduğunu sanıyor. Ancak Kuzey Kutbu’nu kurtarmak isteyen dünyanın dört bir yanından milyonlarca kişinin gücünün de farkında.

Geçtiğimiz hafta Exxon Valdez petrol sızıntısı faciasının 26. yılıydı ve ne yazık ki petrol sektörü hatalarından ders almıyor. Yine geçtiğimiz hafta, Meksika Körfezi’ndeki bir petrol platformunda bir patlamanın ardında bir yangın çıktı. Shell’in 2013’teki son Kuzey Kutbu petrol sondaj çalışmasında, petrol platformu Alaska’da kıyıya oturarak çok büyük bir tehlikeye yol açmıştı. Ve bu Shell’in için bir ilk değildi. Petrol devi şirket, Kuzey Kutbu’nda Chukchi ve Beaufort Denizleri’ndeki petrol çıkarma çalışmalarının her adımında pek çok kaza ve tersliklerle karşılaştı: Petrol platformlarının sahile vurmasından, alev alev yanan motorlara, önemsenmeyen güvenlik önlemlerinden, temel ekipmanın paramparça olmasına kadar her türlü felaketin yaşanması bize Shell’e Kuzey Kutbu’nda petrol arama çalışmaları konusunda güvenemeyeceğimizi gösterdi.

Shell, Kuzey Kutbu’nda petrol çıkarma planlarını uyguladığı takdirde, sormamız gereken soru petrol sızıntı olup olmayacağı değil, petrol sızıntısının ne zaman olacağı. ABD hükümeti Chukchi Denizi’ndeki çıkarılabilir petrolün orada pompalanma ya da üretilmesi halinde büyük bir petrol sızıntı olma ihtimalini %75 olarak verdi ve yine ABD hükümeti tarafından finanse edilen Eylül 2014’te yapılan bir araştırma büyük bir petrol sızıntısına müdahale etme konusunda ciddi soru işaretleri olduğunu gösterdi.[1]

Ve bundan dolayı bu altı cesur eylemci Kuzey Kutbu’nu Kurtar hareketine imza atmış, destek vermiş yaklaşık yedi milyon kişiyi temsilen şu anda Pasifik’te Shell’in filosunun peşinde seyrediyor. Bu takibin nasıl sonuçlanacağını bilmiyoruz, ve sizleri gelişmelerden haberdar etmeye devam edeceğiz. Siz de Pasifik Seferi’ndeki gerçek zamanlı harita ve akıştan onları takip edebilir, ve çevrenizle paylaşarak Shell’in planlarını dünyaya ifşa etmelerine yardımcı olabilirsiniz.

Bu yazı greenpeace.org/ dan alınmıştır

40.Ayşe Bereket

 

Ayşe Bereket
Greenpeace Kuzey Kutbu Kampanya Sorumlusu

You may also like

Comments

Comments are closed.