EnerjiManşet

Greenpeace, kuzey kutbu için Shell’in petrol platformu üzerinde eylemde

0

Altı Greenpece eylemcisi, Shell’in Kuzey Kutbu’nda petrol sondajı için Pasifik Okyanusu’nda ilerlemekte olan platformunda eylemde. Şu anda Hawaii’nin 750 mil kuzey batısında bulunan 38 bin tonluk platforma tırmanan eylemciler, Shell’in Kuzey Kutbu’ndaki riskli petrol arama çalışmalarını protesto ediyor.

37

Uluslararası bir ekipten oluşan eylemcilerin, Polar Pioneer adlı platformun altında günlerce kamp kuracak kadar erzakları var. Eylem, www.savethearctic.org/live sitesinden canlı olarak takip edilebiliyor. Eylemciler, Kuzey Kutbu’ndaki tehlikeli petrol arama faaliyetlerine karşı Greenpeace’in başlattığı ‘Kuzey Kutbu’nu Kurtar’ kampanyasına katılan dünya çapında 6,7 milyondan fazla kişinin isimlerinin bulunduğu bir pankart açmayı planlıyor.

35

Geçtiğimiz hafta Amerika Birleşik Devletleri İçişleri Bakanlığı, Shell’in Alaska açıklarındaki Chukchi Denizi’nde petrol sondaj iznini onayladı. Bu da, Shell’in 100 gün içerisinde Kuzey Kutbu’nda sondaj faaliyetlerine başlayabileceği anlamına geliyor.

Greenpeace’in Esperanza gemisinden botlarla hareket ederek Polar Pioneer’ın güvertesinin altında kamp kuran altı eylemci, ABD, Almanya, Yeni Zelanda, Avustralya, İsveç ve Avusturya’dan gelen eylemcilerden oluşuyor. Eylemciler, yanında getirdikleri ekipman sayesinde gerçek zamanlı olarak bütün dünya ile Twitter üzerinden iletişim kurabilecek. Tırmanışçılardan güncelleme almak için @Greenpeace_med hesabını takip edebilirsiniz

Yeşil Gazete olarak, Greenpeace Akdeniz Kuzey Kutbu Kampanyası Sorumlusu Ayşe Bereket ile hem gerçekleşen bu eylem hem de Greenpeace’in Kuzey Kutbu Kampanyası hakkında konuştuk.

Shell’in filosunu Malezya’dan Kuzey Kutbu’na doğru hareket ettiği andan itibaren Esperanza Gemisi ile izlediklerini kaydeden Bereket, dün akşam (6 Mart 2015 Pazartesi) 20:00 sıralarında 6 cesur Greenpeace aktivistinin Shell’in Polar Pioneer (Kutup Öncüsü) petrol rafineri platformuna tırmanış gerçekleştirdiğini belirtti.

Platformun 40. metresinde kamp kuran aktivistlerin amacının Shell’in kuzey kutbunda ki petrol arama ve çıkarma faaliyetlerine dikkat çekmek olduğunu söyleyen Greenpeace Akdeniz Kuzey Kutbu Kampanyası Sorumlusu Ayşe Bereket, “Geçtiğimiz hafta Amerika Birleşik Devletleri İçişleri Bakanlığı, Shell’in Alaska açıklarındaki Chukchi Denizi’nde petrol sondaj iznini onayladı. Bu da, Shell’in 100 gün içerisinde Kuzey Kutbu’nda sondaj faaliyetlerine başlayabileceği anlamına geliyor” şeklinde konuştu.

39

ABD Hükümeti tarafından yapılan resmi bir açıklamada Chukchi denizinde petrol çıkarılırsa kaza riskinin %70 olarak tespit edildiğini de anımsatan Bereket, Shell’in kuzey kutbunda meydana gelmesi sadece bir zaman meselesi olan petrol rafinerisi kazasında bunu temizlene teknolojisinin bulunmadığını da sözlerine ekliyor.

Eylem ile ilgili tüm detayları, aktivistlerin canlı paylaşımlarını savethearctic.org/tr/live/ adresi üzerinden takip etmek mümkün.

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.