EmekManşet

Engelli Kadınlar Mersin’den ses verdi, “Engelliyiz, kadınız; cinsiyetsiz değiliz”

0

Engelli Kadın Derneği, Mersin’deki farkındalık atölyesinin ardından 28 Mart Cumartesi günü, Özgür Çocuk Parkı’nda “Engelli Kadınların Sessiz Direnişi” buluşmasında bir basın açıklaması yaparak “engelli ve engelsiz kadınlar olarak birbirimizden güç alarak mücadele etmeyi sürdüreceğiz” dedi.

20.engelli kadın derneği

Türkiye’nin ilk engelli kadına yönelik şiddet raporunu hazırlama çalışmaları devam eden Engelli Kadın Derneği üyeleri ve katılımcılar Mersin’deki buluşma sırasında engelli kadınların direnişini temsilen mor balonlar uçurdu.

Buluşma sırasında okunan basın açıklamasında öne çıkan satır şu şekilde;

Bu toplumda farklı olmak zor. Bu toplumda engelli olmak, bu toplumda kadın olmak zor. Hem engelli, hem kadın olmaksa bizleri toplumda daha çok mücadele etmeye, daha çok direnişe zorluyor. Bizler, toplumda alışılagelmiş bütün önyargılara, kalıp düşüncelere karşı direniyoruz.

21.engelli kadın derneği

Hem engelli örgütlerine, hem de kadın örgütlerine sadece engelli olmadığımızı, aynı zamanda bir cinsiyetimizin olduğunu da hatırlatıyoruz. Engelliyiz kadınız, cinsiyetsiz değiliz.

Bizler iş hayatına, eğitim hayatına, sosyal ve siyasal hayata katılımda kendimizi engelli erkeklere nazaran daha fazla ispatlamak mecburiyetinde bırakılıyor, yaşadığımız çifte dezavantajı iliklerimizde hissediyoruz.

Bizi sokakta tek başımıza görenler bize “senin sahibin yok mu?” diyorlar. Bizler sahip değil, eşit, özgür erişilebilir bir hayat istiyoruz.

Geleneklerle, kültürle, bilimsel bilgiyle, tekrarlarla meşruluğunu pekiştirme yolunda olan toplumsal cinsiyet kalıpları dışında davranan her birey, toplumun ötekisi ilan edilmektedir. Dolayısıyla eril düşüncenin şekillendirdiği iki kutuplu dünyanın toplumsal cinsiyet rol modelleri, kendisine alternatif modellere şiddetle karşı çıkmaktadır.

Engelli kadınlar, tam da böylesi bir nedenle “iyi” birer “eş”, “sevgili” ya da” anne” olamayacakları için ötekileştirilerek, kendilerine karşı çıkılanlardır.

2014 yılında gerçekleşen kadın cinayetlerinin %4,5’ini engelli kadınlar oluşturuyor. Bu ülkede engelli kadın ve kız çocukları tacize, tecavüze uğruyor ama duyulmuyor, görülmüyor, bilinsin istenmiyor. Üzeri kapatılıyor.

 

(Kaos GL, Yeşil Gazete)

 

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.