Manşet

Haftanın Tortusu

0

tortu* AKP içindeki çatlak, en “ilgi çekici” yerden ortaya çıktı. * İç Güvenlik Yasası, İnternet Sansürü ile Erdoğan’a örtülü ödenek aynı gün yasalaştı. * AKP’yi silecek başkanlık, AKP Beyannamesi’nde. * CHP’de adaylar ön seçimle belli oldu.  * Koylar satılıyor, halk direniyor.

 

* AKP içindeki çatlak, en “ilgi çekici” yerden ortaya çıktı. Recep Tayyip Erdoğan’ın, en azından yasal olarak, partinin başından çekilmesi, yerine geçen Davutoğlu’nun partiye hakim olamaması, üç dönem kuralı yüzünden milletvekilliğine aday olamayacak olanlar, yolsuzluk operasyonları sonucu parti içinde oluşan huzursuzluk, MİT’in başının aday olmaya çalışması ama geri dönmesi,  düşen oylar… Bu gibi sorunların AKP’yi içten içe kaynattığı biliniyordu. Fakat bu kaynama çok ilgi çekici bir yerden kendini gösterdi. İlgi çekici çünkü işin içinde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek var. Daha da ilginç olan Gökçek hakkında neredeyse herkesin dillendirdiği iddiaların bu sefer hükümet sözcüsü Bülent Arınç tarafından dile getirilmiş olması. Bakanlar Kurulu sonrasında hükümet resmi olarak Gökçek’i “Ankara’yı parsel parsel satmak” ile suçladı. Daha sonra Davutoğlu’nun araya girmesi ile olay biraz durulsa da, sanırım konuyla ilgili en doğru yorumu AKP CNN Türk İlçe Başkanı Abdülkadir Selvi yaptı: Artık AKP’nin büyüsü bozuluyor.

* İç Güvenlik Yasası, İnternet Sansürü ile Erdoğan’a örtülü ödenek aynı gün yasalaştı. Seçimler yaklaştıkça, seçim sonrasına yönelik tahminler de daha netleşerek ortaya konulabiliyor. Erdoğan’ın başkanlık için 400 istediği bir ortamda seçime gidilse de, yandaş/yalaka kanalların özel olarak seçip çıkardıkları anket şirketlerinin elde ettikleri sonuçlarda bile 400 değil, 300 tehlikede. Bir taraftan da Erdoğan’ın “400’ü verin bu iş huzur içinde hallolsun” tarzında açıklamaları var. İşte böyle bir ortamda İç Güvenlik Yasası’nın, İnternet Sansür Yasası’nın ve Erdoğan’a sorgulanamayacak bir harcama yetkisi veren örtülü ödeneğin (sanki sorgulayabilecek olan varmış gibi!) aynı gün TBMM’den geçirilmesi önemli. Sokakları bastıracak, interneti susturacak ve bu işin ekonomik alt yapısını halledecek üç yasa birden artık hayatımızda. Seçim gününden itibaren, belki de daha önce, kullanıma geçebilir bu yasalar.

* AKP’yi silecek başkanlık, AKP Beyannamesi’nde. Başkanlık konusu gündeme geldiğinden beri Ahmet Davutoğlu’nun bu konuda net bir tavır ortaya koymadığı hep söylendi. Geçtiğimiz hafta içinde bu tavırsızlık durumunu ortadan kaldırdı Davutoğlu ve başkanlığın bir vaat olarak AKP Beyannamesi’nde olacağını, hatta bunu kendisinin yazdığını açıkladı. Şimdi burada enteresan bir durum var. AKP ve Davutoğlu başkanlık için oy isteyecek. Yani çıkacaklar ve diyecekler ki, “Eğer bana/bize oy verirseniz biz bütün yetkimizi başka bir makama devredeceğiz ve kendimizi anlamsızlaştıracağız!” Böyle bir şey olabilir mi? “Bana yetki verin ki, ben de gidip yetkimi başkasına devredeyim” diye mi nutuk atacak Davutoğlu?

* CHP’de adaylar ön seçimle belli oldu. CHP’li üyeler bu pazar vekillerini seçtiler. Toplam 55 ilde gerçekleşen ön seçim sonucunda aday listelerinin belli sıralarına adaylar seçildi. Demokrasi ya da demokratlık iddiası olan bir partinin gözardı edemeyeceği bir durum. Sonuçlar her ilde kesinleşmese de, sadece ön seçimin yapılmış olması ve bu ön seçimin bazı sonuçları CHP’nin üzerindeki algıyı değiştirmeye yarayacaktır. Ya da değiştirmese de CHP’lilerin elini güçlendirecektir.

* Koylar satılıyor, halk direniyor. AKP’nin doğaya olan saldırısı her gün yeni bir boyuta dönüşüyor. Bu hafta da koyların satılması ile kendini gösterdi AKP’nin doğa aşkı. Bu işin “doğasında” var aslında. Düşünün bir koyu kiralıyorsunuz. Ağaçlar, hayvanlar ve mükemmel bir deniz. Fakat siz milyonlar dökmüşsünüz. Kiralama süreniz bittiğinde geriye ne bırakırsınız? Ağaçlar, hayvanlar ve mükemmel bir deniz mi? Yoksa görüntüyü kurtarmak için hepsinden birazcık ve para kazanmak için oraya diktiğiniz betonları mı bırakırsınız? 30 sene para kazanacağım diye, binlerce yılda oluşmuş bir doğayı yok etmek… AKP’nin doğa aşkı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.