ManşetTürkiye

İTÜ Rektörü, “haşmetmeabları”nın telkinini emir telakki etmiş olmalı, “İTÜ’ye cami projesi”

0

İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Mehmet Karaca okulun yerel medya sitesine verdiği röportajda üniversitelilerden gelen ‘yoğun talep’ üzerine ‘İTÜ’ye yakışan sembol bir cami’ yapılacağını duyurdu

AKP iktidarının “Her üniversiteye bir cami” açıklamasından sonra İTÜ’ye cami yapabilmek için zemin oluşturmaya çalışan Rektör Karaca, öğrencilerden “yoğun talep” geldiğini iddia ederek kampüsün merkezi bir alanına “tam kapasiteli sembol cami” yapılacağını duyurdu.

Cami değil Budist Tapınağı istiyoruz !

28.itu-cami

Rektör camiye çok talep olduğunu iddia etse de yaklaşık 1 yıl önce change.org başlatılan “İTÜ’ye cami yapılsın” kampanyasında toplanan imzalara karşı İTÜ Öğrencilerinin protesto niteliğinde başlattığı “İTÜ’ye Budist Tapınağı İstiyoruz” kampanyası yalnızca birkaç günde 3 katından fazla imza toplamıştı.

İTÜ Öğrencileri Rektör’ün bu açıklamasının ardından sosyal medyada üniversitelilerin en temel ihtiyaçlarının bile “bütçe yok” denilerek karşılanamazken cami yapılma planı tepki gösterdi.

İTÜ Öğrenci Kolektifi’nin konuyla ilgili bir açıklama yaparak İTÜ’nün sembolünün bilim mi yoksa cami mi olacağını sordu. İTÜ’deki çalışma atölyesi ve laboratuvarlarına olan ihtiyaç karşılanmazken cami yapılmak istenmesine tepki gösteren Kolektif, Karaca’nın camiyi ihtiyaçtan istemediğini belirtti.

Laboratuvar yerine neden cami?

Kolektif tarafından yapılan açıklamanın tam metni şu şekilde;

İTÜ’nün SEMBOLÜ BİLİM ve KÜLTÜR MÜ YOKSA CAMİ Mİ OLMALI?

İTÜ Rektörü Mehmet Karaca, üniversitemize bir caminin şart olduğunu beyan etmiş. Hali hazırda her kampüste ve hemen hemen her fakültede mescit varken acaba böyle bir cami ihtiyaçtan mı? Bu sorunun cevabını Karaca kendisi veriyor: Hayır ihtiyaç değil sembol.
Laboratuvar yerine neden cami?
İTÜ’nün her kampüsünde çalışma atölyesi veya laboratuvar yetersizliği varken Mehmet Karaca kampüsümüze şöyle gösterişli, ihtişamlı bir cami yapalım diyor. Nedeni ise sembol olsun diyeymiş(!).
Yurt yerine sembol cami?
İTÜ’de yıllardır süregelen yurt yetersizliği her sene yüzlerce İTÜ Öğrencisini mağdur ediyor. Üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrencilerden, yurt temin edilmediği için kendi imkanlarının yaratılması isteniyor ve bu öğrenciler her sene mağdur ediliyor. Hatta kapasite az bahanesinin arkasına sığınarak öğrenciler dövülerek yurttan atılıyor. Bunlar da yetmezmiş gibi yurtta kalmaya “hak kazanan” öğrencilerden ultra pahalı yurt aidatı alınıyor. Sanki İTÜ’de her şey güllük gülistanlık, yurtlar herkese yetecek kadar ve ucuzmuş gibi, Rektör Karaca “bir de sembol olsun diye cami yapalım” diyor.
Sosyal yaşam alanlarımız yok edilirken neden sembol cami?
Yemekhanede kuyruk alıp başını giderken her geçen gün para hırsıyla porsiyonlar küçültülüyor, yemekten böcek çıkıyor nitekim ucuz ve nitelikli beslenme hakkımız gasp ediliyor. Otoparka zam üstüne zam yapılırken, vakit geçirebileceğimiz yemek yiyebileceğimiz öğrenci kantinleri açılmıyor. Okulun her yerini şantiyeye çevirip ‘çevreci’ olduğunu söyleyen rektör Karaca İTÜ’ye sembol olarak camiyi gösteriyor.
Sosyal ve bilimsel faaliyetler engellenirken sembol cami?
Kulüplerin olanakları kısıtlanırken yer yok bahanesiyle odaları ellerinden alınıyor, bütçe ayrılmıyor, tiyatro çalışmalarına alan sağlanmıyor. Sermaye odaklı olmayan bilimsel çalışmalara bütçe ayrılmıyor ve imkan yaratılmıyor.
Ne teknokent ne cami. Öncelikli olan yurt olanaklarının artırılması, kar amacı gütmeyen öğrenci kantini açılması, laboratuvarların deney araç-gereçlerinin eksiksiz temin edilmesidir.
İTÜ gericiliğin değil; özgürlük ve bilimsel-laik eğitimin yuvası olacaktır!

 

(Sendika.org)

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.