DoğaManşet

Britanya’dan dünyanın en büyük deniz rezervi

0
Pitcairrn adası etrafında Türkiye'nin yüz ölçümünden geniş bir deniz koruma bölgesi ilan ediliyor.

Britanya, geçtiğimiz Çarşamba günü dünyanın en büyük deniz koruma alanını Pasifik Okyanusu‘ndaki Pitcairn Adası etrafında ilan edeceğini açıkladı.

Maliye Bakanı‘nın bütçe  konuşmasında doğrulanan bilgiye göre, 834,000 km2 ile Türkiye’nin yüzölçümünden büyük bu deniz koruma alanında petrol ve gaz aramaları ve deniz dibi madencilik yanı sıra ticari balıkçılığın da yasaklanması bekleniyor.

Pitcairrn adası etrafında Türkiye'nin yüz ölçümünden geniş bir deniz koruma bölgesi ilan ediliyor.

Pitcairrn adası etrafında Türkiye’nin yüz ölçümünden geniş bir deniz koruma bölgesi ilan ediliyor.

Doğa korumacılar, uzun süredir modern uydu teknolojileri sayesinde bu alanların korunması çok sayıda devriye olmaksızın daha ucuza gelecekeğini savunup talepte bulunuyordu, ve kararı sıcak karşıladılar. Deniz koruma alanının devreye girmesi için, hükümet, henüz STKlarla denetimin detayları üzerine anlaşmaya varmalı ve bölge limanlarında yasa dışı balık avlarının boşaltılmasını gözlemleyecek tedbirler alınmasını sağlamalı. Denetim, Pew Charritable Trusts‘ın girişiminde bir projeyle sağlanacak.

Bölgede nesli tehlike altında dört balina türü, iki deniz kaplumbağası türü dahil 1200 türden fazla deniz canlısı ve birçok jeolojik oluşum mevcut.

 

(Yeşil Gazete, The Guardian, On Earth)

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.