EnerjiManşet

Hindistan, güneş enerjisi ile parıldıyor: 1 milyon insana yeşil yakalı iş

0

Shuavit Koul tarafından The Climate Group‘ta yayınlanan haberi Yeşil Gazete ekibinden Pelin Atakan‘ın çevirisiyle sunuyoruz.

* * *

Hindistan, 2 güzel sözle gündemde. İlk söz önümüzdeki 5 yıl içinde 266 gigavat (milyar vat, kısaca GW) yenilenebilir enerji üreteceği. İkincisi söz ise 2022 yılına kadar güneşten elde edilmesi planlanan 100 GW’lık enerjinin üretimi için doğacak 1 milyon iş ihtiyacı.

Açıklama, The Climate Group’un Goldman Sachs Center for Environmental Markets’in partnerliğinde Hindistan için yenilenebilir alternatif enerji çözümleri üzerine hazırladığı raporu da açıklandığı, Yeni Delhi’de yapılan RE-INVEST 2015 isimli enerji finans zirvesinde yapıldı.

Raporda, bu sektöre yapılacak yatırımın geleceğin en parlak ve yenilikçi yatırımı olduğu söyleniyor. Bunun yanı sıra raporda, yatırımın ölçeklenebilirliği bağlamında karşılaşılabilecek muhtemel ana zorluklar üzerine tavsiyeler de bulunuyor.

The Climate Group’un Hindistan yöneticisi Krishnan Pallassana, yenilenebilir alternatif enerji piyasasını desteklemenin Hindistan’ın istihdam ve ekonomisine zincirleme bir olumlu etki yaratacağından bahsediyor: “Hindistan, adil sosyal ekonomik gelişmenin tam da üstünde düğümlendiği düşük karbona dayalı iddialı bir büyüme yoluna girmiş durumda. Güneş enerjisini kullanılabilir duruma getirmek insanlara üretkenliklerini artırma ve böylelikle yaşam standartlarını iyileştirme şansı verecek.”

RE-INVEST’in tam bir kaynaşma noktası olduğunu söyleyebiliriz. Burada 2.800’den fazla uluslararası yatırımcı, yönetici ve politika yapıcı buluşuyor. RE-INVEST’in resmi açılışı Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği şehirler ve iklim değişikliği özel delegesi Michael Bloomberg tarafından yapılmıştı.

Zirvede sunulan başka bir rapor da “Temiz Enerji Hindistan’da Yerel İstihdamı Artırıyor” idi. Ulusal Araştırma Geliştirme Kurumu (NRDC) ve Enerji, Çevre ve Su Konseyi’nce (EEW) hazırlanan raporda, Hindistan’ın 2022 yılına kadar rüzgârdan üretebileceği 60 GW enerjinin 183 bin 500 tam zamanlı iş yaratabileceğinden bahsediliyor.

6

Bu yeni rapor, temiz enerji endüstrisinin getireceği büyük ölçekte ekonomik bir dallanıp budaklanmaya ve yoğun iş gücü ihtiyacına (özellikle çatılara kurulan güneş enerjisi panelleri gibi) dikkat çekiyor.

RE-INVEST’in çeşitli panellerinde vurgulanan başka bir konu ise Hindistan hükümetinin 2 öncelikli hedefi olan “7/24 elektriklendirme” ve “temiz enerjiye erişim”.

Sadece son 4 yıl içinde, Hindistan güneş enerjisi sektörü yüz kattan fazla büyüdü

Başbakan Modi’nin hükümeti son zamanlarda iş piyasasının daha sağlam hale gelmesine olanak tanıyacak büyük güneş enerjisi parkları gibi hem yeni hem de gözü pek temiz enerji projeleri ile meşgul. Yeni bir rapora göre Hindistan’ın rüzgâr ve güneş enerjisi piyasası şimdiden yaklaşık 70 bin iş üretti.

Hükümet aynı zamanda yeşil iş alanlarının üretimi ile devamlılığına yardım etmek ve hükümet ile yerel şirketler arasında beceri geliştirme işbirliğini teşvik etmek için yeşil bankalar ve bonolar aracılığıyla uygun maliyetli sermayeyi faydalı hale getirme üzerine de kafa yoruyor.

Yazarlar Hindistan’ın karşı karşıya kaldığı artan benzin fiyatlarının enerji güvenliğini tehlikeye soktuğunu ve iklim değişikliğinin etkilerini kötüleştirdiğini ancak bunun karşısında yenilenebilir enerji teknolojilerinin belirgin ve kanıtlatmış çözümler sunduğuna dikkat çekiyor. “Sadece son 4 yıl içinde, Hindistan güneş enerjisi sektörü yüz kattan fazla büyüdü, güneş enerjisi kurulu gücü 3 GW’ı aştı. 2022 yılı için şebeke içi kullanılması planlanan güneşten üretilmiş 20GW enerji hedefi 5 misline çıkarıldı. Hindistan aynı zamanda rüzgâr enerjisi üretiminde dünyanın en büyük 5. ülkesi. 2022’ye kadar 60GW rüzgâr gücü kurulu kapasitesine ulaşılması planlanıyor. Şu anda var olan 250 GW kurulu güç ve daha fazlasına olan ihtiyaçla, güneş ve rüzgâr enerjisi projeleri Hindistan’ın ekonomik büyümesi ve istihdamını  artırabilir.”

 

Haberin İngilizce Orjinali

Haber: Shuavit Koul

Yeşil Gazete için çeviren: Pelin Atakan

(Yeşil Gazete, The Climate Group)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.