ManşetYeşil Havadis

Ermeni Soykırımı’nın 100. yılında Antep’te bir ilk, “100 yıllık acıyla yüzleşiyoruz” paneli

0

Ermeni Soykırımı’nın 100. yılı nedeniyle “100 yıllık acıyla yüzleşiyoruz” şiarıyla Gaziantep’te düzenlenen panelde konuşan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüsü Sevil Turan Ermeni Soykırımı’nın tarihsel bir sorumluluğunun olduğunu belirtirken, yazar Atilla Tuygan ise Türkiye’nin bu konuda 100 yıldır bir yalan politikasını sürdürdüğüne dikkat çekti.

8.yeşiller ve sol gelecek antep, panel, yeşil gazete

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Gaziantep İl Örgütü’nün Gaziantep Cemevi Konferans Salonu’nda düzenlediği, “100 yıllık acıyla yüzleşiyoruz”  paneline Lübnanlı akademisyen KhatchigMouradian, yazar Atilla Tuygan, çevirmen Murat Uçaner ve YSGP Eş Sözcüsü Sevil Turan katıldı. Yeşiller/Sol, HDP, ESP, SYKP, İHD, KESK’li temsilcilerin yanı sıra onlarca kişi dinleyicinin hazır bulunduğu salona “1915 ! bir daha asla” ve ” Yaşanılan acılardan zaman aşımı olmaz” pankartları asıldı.

Panelde açılış konuşmasını yapan Yeşiller/Sol Antep İl Eş Sözcüsü Celal Deniz, herkesin bu soykırım gerçeği ile yüzleşmesi gerektiğini söyledi. Kürtlere uygulanan katliamların sorgulanması açısından 1915 soykırımının kilit rolde olduğunu belirten Deniz, ancak bu şekilde katliamlarla yüzleşilebileceğini aktardı.

Ardından söz hakkı alan Yeşiller/Sol Eş Sözcüsü Sevil Turan, resmi tarihte Ermeni halkının düşman olarak tanıtıldığını ifade etti. Bu acı ile yüzleşilmezse kendilerinin de bu soykırıma ortak olacaklarının altını çizen Turan, böyle devam etmesi halinde gelecek nesillerin de buna ortak olacağını kaydetti. Panelin Newroz gününde yapılmasının anlamlı olduğunu aktaran Turan, Ermeni Soykırımının tarihsel bir sorumluluğunun olduğunu dile getirdi.

Yazar Atilla Tuygan ise Antep’in pek çok kültüre ev sahipliğini yaptığını hatırlattı. Buna Ermenilerin de dahil olduğunu ifade eden Tuygan, “Tehcir Kanunu” ile insanlara uygulanan baskının halen sürdüğüne işaret etti. Soykırımın temelinde ekonomik nedenlerin yattığına dikkat çeken Tuygan, Cumhuriyetinin ilk nesillerinin milli gelirlerinin Ermeni ve Rum halkının halklarından gasp ettiği mallardan oluştuğunu vurguladı. 100 yıldır bu topraklardan sürgün edilen Ermeni halkının eksikliğini dolduramadıklarını söyleyen Tuygan, “Türkiye 100 yıldır bir yalan politikası sürdürüyor ve bunu pekiştirmeye çalışıyor. Bu soykırımın çarpıtılmasına kilitlenmiş durumda” dedi.

Tuygan’dan sonra konuşan çevirmen Murat Uçaner ise Ermenilerin döneminde Antep’in kırsalında kaldığını dile getirdi. Uçaner, “Türk ve Arap işgalci güçlerin kırsal bölgelere saldırması sonucu buradaki nüfusun merkeze doğru kaydığını aktararak, ” Merkezde ise ‘ Ya Müslüman olacaksınız ya da bu kenti terk edeceksiniz’ dayatması ile karşılaşıyorlar. Ve sonunda Ermeniler burayı da terk etmeye başlıyor. O dönemlerde ticaretin tümü Ermeni halkının elinde olduğu için Antep’teki ticaret ölüyor” diye konuştu.

Son olarak söz hakkı alan Lübnanlı akademisyen KhatchigMouradian da o dönemde Antep’te ebelik yapan iki kadının yazılarından oluşan bir defterden hikâyeler anlatarak, dönemin olaylarına ışık tuttu. Mouradian, “Hep birlikte değiştireceğiz” diyerek, Antep’teki işlerinin daha yeni başladığını söyledi.

(DİHA, Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.