Hafta SonuKitapManşet

Son dönemin Yeşil Kitapları

0

İnsan-Doğa Etkileşimi ve Çevre İçin Eğitim

23.son dönemin yeşil kitapları,yeşil gazete

İnsan-doğa etkileşimi ve çevre için eğitim konularını tartışmaya açan bu kitap, öğrencilerine ve çocuklarına doğa ve dünya sevgisi aşılamak isteyen, onların çevresel tutum ve davranışlarını olumlu yönde değiştirmeyi amaçlayan tüm öğretmenlere, tüm velilere, tüm çevre dostu vatandaşlara bir kılavuz eser olma beklentisiyle kaleme alınmıştır. Aslında bu kitap hem öğrenci ve öğretmenlere hem akademisyenlere ve araştırmacılara hem de çevre konularına ilgi duyan meraklı okuyuculara “çevre eğitimi rehberi” olması düşüncesiyle hazırlanmıştır. Bu kitapta, bir yandan çevre ve insan sorunsalını ve insan-doğa ilişkilerinin tarihsel gelişimini, diğer yandan da beşerî ve fizikî çevre arasındaki karmaşık ilişkileri ele alan konular irdelenmiştir. Kitapta çevre için eğitimin amacı, işlevi, görevleri, bu eğitimin gerekliliği ve önemi örneklerle açıklanmıştır. Ayrıca kitapta hem çevre için eğitimi etkileyen somut ve soyut etkenler hem çevre bilinci ve çevre ahlâkı hem de çocuk ile doğa arasındaki renkli ve çok boyutlu etkileşim tartışılmıştır. Kitabın son bölümünde ilköğretim öğrencilerinin gelişim özellikleri ve bunların çevre için eğitime etkisi açıklanmıştır. Tüm içeriği ve özellikleriyle bu mütevazı kitabın çevre eğitimi, çevre bilinci, çevre duyarlılığı ve çevre ahlâkı konularında araştırma yapanlar için temel bir kaynak eser olması beklenmektedir.
 
İnsan-Doğa Etkileşimi ve Çevre İçin Eğitim
Emin Atasoy
Sentez Yayıncılık
2015
 
Çevreci Eleşitiriye Giriş
Doğa-Kültür-Edebiyat
24.son dönemin yeşil kitapları,yeşil gazete
Dünyamızı etkileri binlerce yıl sürecek değişimlere uğrattığımız Antroposen çağında çevreci eleştiri, edebiyat ve yeryüzü arasındaki dinamik bağlantıları inceler.Çevreci eleştiri edebiyatçılar için yeni bir çalışma alanı mıdır?Eflatun’dan günümüze yazın eleştirmenlerinin insan ve doğa ilişkilerine de odaklandıkları düşünüldüğünde değildir.Ancak bugün fark yaratacak olan, geçmişten günümüze çevre bilinciyle yazılmış eserleri farklı bir solukla okuyabilmek, eserlerde insanın çevresiyle olan ilişkisinin izini sürebilmek, eserlerdeki çevre dostu açılımları paylaşabilmektir. 
Çevreci Eleşitiriye Giriş
Doğa-Kültür-Edebiyat
Ufuk Özdağ
Ürün Yayınları
2014
 
Sürdürülebilir Tarım Mümkün mü?
25.son dönemin yeşil kitapları,yeşil gazete
Tarım, ülkemizde pek çok tartışmalarla sürekli gündemde. Liberal ve sol görüşler öteden beri “nasıl bir tarım istiyoruz” odağında tartışılıp duruyor. Elinizdeki kitap bu anlamda bir ilk. Çünkü tarım meselesine “yeşil politika” perspektifinden bakıyor. Yeşillerin karakteristik özelliği, eleştirinin ötesine geçip, uygulanabilir çözüm önerileri sunmaları hatta bu uygulamaların dünya üzerindeki başarılı örneklerini göstermeleridir. Süleyman Yılmaz, yeşil politikanın, hareketten partiye, Türkiye’deki bütün aşamalarına aktif olarak katılmış, ziraat kökenli bir aktivisttir. Sürdürülebilir Tarım Mümkün Mü, Yeşil Hareketin pek çok etkinliğinde tartışılarak oluşturulmuş görüşleri özetliyor. Başka ve sürdürülebilir tarımsal üretimin nasıl oluşturalacağını ortaya koyuyor.
Sürdürülebilir Tarım Mümkün mü?
Süleyman Yılmaz
Yeni İnsan Yayınevi
2015

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.