İklim KriziManşet

Shell’in iştahı Kuzey Kutbu’nda ısrarcı

0
Shell platformu: Alaska, 2012.
2012 yılında Shell'in ön sondaj çalışmaları petrol platformunun sahaya varmadan kıyıya vurması sonucu ertelenmişti.

Perşembe günü, Kraliyet Hollanda Shell Şirketi, ABD hükümetinden zamanında onay çıkması hâlinde bu sene Kuzey Kutbu‘nda petrol arama sondajlarının başlayacağını açıkladı.

Shell’in 2012 yılındaki ön sondaj çalışma programı, karaya vuran bir platform,

Shell platformu: Alaska, 2012.

2012 yılında Shell’in ön sondaj çalışmaları petrol platformunun sahaya varmadan kıyıya vurması sonucu ertelenmişti.

aşılan hava kirliliği sınırları, bir römorkörde motor arızası ve tatbikat sırasında hasar gören bir sızıntı kuşatma aparatı dahil bir çok sorundan mustaripti.

Shell yöneticisi Ben van Beurden, yayınlanan yıllık raporda, ABD İçişleri’nin Çukçi ve Beaufort  Denizleri’ndeki faaliyetlere dair ek bir Çevre Etki Değererlendirme (ÇED) bildirimini incelemekte olduğunu, ve  Bakanlık’ın çalışmasını 2015’te şirketin faaliyetlerine devam edebilecekleri şekilde tamamlayacağına inandığını ifade etti.

Seattle Limanı, geçtiğimiz ay şirketin iki sene boyunca limanı üs olarak kullanmasına imkân verecek bir mukavele imzaladı. Seattle Times gazetesine göre, konu hakkında yapılan bir kamu istişare forumunda 60 kişi limanın kararına karşı itirazlarını dile getirdi.

Doğa ve hak savunucuları, kutup ekolojisine, gezegen iklimine ve bölgede yaşayanların sağlık ve güvenliğine ciddi risk içerdiği gerekçesiyle şirketin planlarına karşı çıkarken destekçileri ekonomiye hareketlilik getireceğini umuyor.

Van Beurden, Kuzey Kutubu sınırlarının işletilmesinin önünde hâlâ “teknik, mali, idari ve siyasi” sorunların olduğunu ve “mevcut kanıtlanmış reservleri ikame edememenin ileride daha düşük üretim, nakit akışı ve kazanca” neden olabileceğini dile getirdi.

Shell, Alaska kıyısında Çukçi ve Beaufort  Denizlerinde petrol arama çalışmalarına 5 milyar dolar ve sekiz yıl ayırmış vaziyette.

Küresel ısınma sonucu daha çok ve daha uzun süre için eriyen buzullarla Kuzey Denizi altındaki petrol ve diğer mineral varlıklar son yıllarda dev şirketler ve, başta Rusya ve ABD,  ekonomik hak iddia eden devletlerin iştahını kabartıyor, ancak bu hırçın, uzak ve narin denizlerde yaşanması çok muhtemel sızıntı ve felaketler, ve bu sulardan çıkacak petrolün zaten küresel ısınmayı azdırmaya yetecek, kullanmamamız gereken mevcut rezervlere eklenmesi ciddi bir endişe sebebi.

 

UPI, Yeşil Gazete

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.