EnerjiManşet

Fukushima Daiichi Nükleer Güç Santrali’nde yeni radyoaktif su sızıntısı

0

Fukushima Daiichi Nükleer Güç Santrali’nde büyük bir sızıntı daha meydana geldi. Santralin işletmecisi Tokyo Elektrik Enerji Şirketi (TEPCO), 750 ton radyoaktif kirlenmeye uğramış yağmur suyunun santralden dışarı sızdığını bildirdi.

43.Fukushima-Daiichi-Nuclear-Power-Plant-yeşil gazete

Japan Times, TEPCO’nun yağmur suyunun radyoaktif su depolama tanklarının bulunduğu dolgu alanlarından sızdığını bildirdiğini aktardı. Bu alandaki yağmur suyunun beta parçaçığı yayınımı yapan stronsiyum-90 gibi radyoaktif maddeler içerdiği biliniyor. Sudaki radyoaktif madde yoğunluk seviyesinin litrede 8.300 bekerel[1] yüksekliğinde olabileceği tahmin ediliyor. Yetkililer sızıntının yüksek ihtimalle toprağa kadar ulaşmış olduğunu ancak denize kadar ilerlemesini öngörmediklerini söylüyorlar.

Sızıntıyla dolgu alanları ve toprak arasında bulunan iki farklı alanda karşılaşılmıştı. Başlangıçta 400 ton miktarında olduğu düşünülüyordu. Daha sonra bu rakam yükseltildi.

Uzun süredir Fukushima Daiichi Nükleer Güç Santrali’nin devreden çıkarılmasıyla ilgili güçlüklerle karşılaşılıyor. Santraldeki endişe verici gelişmelerle devreden çıkarma tarihleri sürekli erteleniyor.

Bu  haftanın başında Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) Japonya’nın konu hakkında kayda değer ilerleme kaydettiğini ancak radyoaktif tehditin devam ettiğini ve Fukushima’da ‘çok karmaşık bir senaryo’nun var olduğunu belirtti.

TEPCO bir ay önce zehirli su temizliğini tamamlama tarihini uzatttığını açıklamıştı. Radyoaktif kirliliğe sahip suyun temizliği Mart ayı içerisinde bitirilecekti. Yeni bitiş tarih olarak Mayıs ayı gösteriliyor.

[1]          Bekerel: SI ölçü sisteminde radyoaktif bozunma birimi. 1 Bekerel bir atom çekirdeğinin bir saniyede bozunması demektir.

 

(Yeşil Gazete, Russian Times)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.